מגוון שימושים עם קוקוס בריא
מגוון שימושים עם קוקוס בריא

קצת רקע כללי

דקל קוקוס נוציפרה (Cocos Nucifera) גדל באקלים טרופי ברחבי תבל. משחר ההיסטוריה ישנן עדויות על שימוש בדקל זה ובפירותיו על ידי האדם לצורך מאכל ומרפא. העץ מניב פרי לאורך כל חודשי השנה. טעות נפוצה ושגורה בידי אנשים רבים  היא בהגדרתם את הקוקוס כאגוז, כאשר בפועל הוא עונה להגדרה הבוטנית של פרי יבש "בית גלעין" המכיל 3 שכבות הגנה: הראשונה היא מעטפת חיצונית אשר תחתיה מצויה מעטפת סיבית ולבסוף מעטפת קשיחה. תחת השכבות מצוי הזרע (הרקמה הבשרנית אותה אנו אוכלים) ובחלל הזרע מצויים מי הקוקוס (Coconut Water) הנקראים גם "אנדוספרם", והם משמשים להזנת הנבט בחודשים הראשונים לחייו. לדקל הקוקוס זנים שונים הנבדלים זה מזה בגודל הפרי, בטעמו ובסגולותיו.

אילו יתרונות בריאותיים אצורים במי הקוקוס (Coconut Water)?

החל משנות ה- 40 של המאה הקודמת, מי הקוקוס בצורתם הטבעית היוו נושא למחקרים רבים. הם משמשים כמשקה מזין ומרענן הנצרך ברחבי העולם, ובשל הרכבם הייחודי למי הקוקוס יש יישומים רפואיים באזורים נידחים בעולם כתחליף טבעי לתמיסת האינפוזיה המסייעת להשבת נוזלים ומלחים לגוף במצבי התייבשות. מחקרים על מי קוקוס העלו כי צריכתם עשויה לתרום להגנה מפני אירועי לב וגם לצורך מיתון מצבי לחץ דם גבוה.

מה מכילים מי הקוקוס?

במי קוקוס מצויים הורמונים צמחיים (פיטו-הורמונים) האחראיים על בקרת הגדילה והתפתחות הצמח, אשר לחלקם פעילות ביולוגית בגוף האדם, כגון:

  • קינטין (Kinetin): הורמון אנטי אייג'ינג התורם רבות להאטת הליך ההזדקנות של תאי העור ותאי האנדותל (תאי הדופן של כלי הדם) על ידי הגברת שגשוגם ועיכוב תהליכים ביוכימיים הקשורים להזדקנות, ושיפור תהליכי חילוף החומרים בתאים אלה. ראוי לציין שהשפעותיו נוגדות ההזדקנות של קינטין לא האריכו את חיי תרביות התאים בניסויים שנערכו, זאת בניגוד לנוגדי הזדקנות אחרים הידועים כבעלי פוטנציאל הגברת תהליכים סרטניים בתנאים שונים. בשל הצטברות הממצאים המחקריים על השפעות קינטין, פותחו מוצרי טיפוח המכילים את ההורמון, לצורך טיפול בעור פגוע מנזקי קרינה. בנוסף, קינטין משמש כנוגד חמצון חזק בתוך ומחוץ לגוף החי. יש הסבורים כי קינטין הוא חומר רעיל עבור תאים סרטניים. מחקר חדש בנושא הוכח שקינטין גורם לתמותת תאי סרטן עור (מלאנומה) בחיות מעבדה ומעבר לכך, לקינטין השפעות נוגדות קרישה ולכן הוא יכול לשמש כאמצעי טיפול בפקקת עורקים.
  • טראנס-זיאטין (Trans-Zeatin): הורמון ציטוקין המעודד צימוח בצמחים, לו מיוחסות מספר השפעות פוטנציאליות בגוף האדם, כגון: יכולת עיכוב אנזימים הנקראים "אצטיל כולין אסטראזות" האחראיים על פירוק חומרי ההולכה הטבעיים אשר באמצעותם הגוף מעביר מסרים עצביים. בשל כך, עצירת פעילות אנזימים אלה עשויה לסייע לשיפור ההולכה העצבית, ומכאן שהורמון זה בעל פוטנציאל להוות אמצעי טיפול במחלות מוח ניווניות, כגון: דמנציה (שיטיון) ואלצהיימר, זאת בשל יכולתו למנוע היווצרות משקעים סיביים במוח הנקראים "בטא-עמילואידים", להם תפקיד מרכזי בהתפתחות מחלת האלצהיימר.
  • ג'יברלינים (Gibberellins): משפחת הורמונים צמחיים בעלי תפקיד חשוב בחיי הצמח, ומחקרים מהשנים האחרונות העלו כי לג'יברלינים יש פעילות ביולוגית המונעת היווצרות גידולים סרטניים.

בנוסף, מי הקוקוס מכילים גם:

  • מלחים: מי הקוקוס מכילים מלחים הנחוצים לפעילותם התקינה של תאי הגוף, לשימור ובניית רקמת עצם, ביטוי גנים ולצורך חילוף החומרים של פחמימות, שומנים וחלבונים, ומכאן חשיבות מי הקוקוס עקב יכולתם למלא חוסרים פיזיולוגיים של מלחים ומינרלים אותם הגוף מאבד בזיעה, כגון: אשלגן, נתרן, סידן ומגנזיום. עבודות על מי קוקוס הראו כי הם מספקים מעטה הגנה על הלב במצבים של התקפי לב, מעטה ההגנה נובע על פי ההשערות מכמות היונים והמינרליים המצויים במי הקוקוס (בעיקר אשלגן).
  • ויטמינים: חומרים הכרחיים לתפקוד פיזיולוגי תקין. מי קוקוס מהווים מקור תזונתי לויטמינים שונים כגון: תיאמין (B1), ריבופלאבין (B2), ניאצין (B3), חומצה פנטוטנית (B5), פירידוקסין (B6), ביוטין (B7) וחומצה פולית (B9). משפחת ויטמיני B הם מסיסי מים, הנחוצים עבור פעילות אנזימים חשובים בתהליכים המטבוליים בגוף. מי קוקוס מכילים גם ויטמין C, אשר בין שלל תפקידיו מיוחסת לו פעילות נוגדת חמצון רבת עוצמה.

מה הוא משקה ספורט איזוטוני ומה תפקידו?

משקאות איזוטוניים לספורטאים נמצאים בשימוש בקרב מתאמנים בספורט התחרותי והעממי. המשקאות מכילים פחמימות (סוכרים) ואלקטרוליטים (מלחים) בריכוזים זהים לאלו הקיימים בגוף. מטרת המשקאות האיזוטוניים היא השבת סוכרים ומלחים אותם איבד הגוף בהזעה במהלך אימונים ותחרויות. בהתבסס על עבודות מחקר, צריכת משקאות איזוטוניים רלוונטית בעיקר בעת פעילות גופנית אינטנסיבית הנמשכת 90 דקות ומעלה. משקאות איזוטוניים מספקים אנרגיה זמינה לספורטאי התורמת לשיפור ביצועים, מעבר למילוי מאגרי המלחים והמינרלים. איבוד מלחים בעת פעילות גופנית זוהי תופעה נפוצה העשויה להגיע לשיעור של 13 גרם לשעה בפעילות אינטנסיבית, כדוגמת: ריצות ארוכות, רכיבה, טריאתלונים ובענפי סיבולת נוספים. איבוד נוזלים משמעותי בעת האימון עשוי להוביל לנזקים כגון: תשישות פיזית הפוגעת בביצועים, מכת חום ואף לפגיעות מוחיות ולבביות. כיווצי שרירים פתאומיים (Muscle Cramps) היא תופעה  מוכרת בענף הריצה. שכיחותה עולה במרתונים והסיבה היא בעיקר חוסר קיצוני במלחים (היפו-נתרמיה), ניתן למנוע את התופעה על ידי שתיית משקה איזוטוני והשבת מלחים לגוף, בהנחה שהספורטאי יצרוך את המשקה בכמות התואמת למשקל גופו ולהמלצות היצרן.

לקריאה נוספת:
נפלאות אגוז הקוקוס ותוצריו
יתרונותיו הבריאותיים של תות השדה
בעזרת השום: היתרונות הבריאותיים של השום
הצטרפות אל הניוזלטר של אתר FoodsDictionary

האם מי קוקוס יכולים לשמש כמשקה ספורט איזוטוני טבעי?

מי קוקוס טבעיים עשירים מאוד במלחים כגון אשלגן, כלוריד ונתרן. בשל הרכב המלחים והסוכרים שלהם, עוררו מי הקוקוס עניין רב בקרב חוקרים אשר הבינו את הפוטנציאל של מי הקוקוס כאמצעי יעיל להשבת נוזלים ומלחים לגוף הספורטאי. ברחבי העולם ידוע כי ניתן להשתמש במי קוקוס כמענה קליני רפואי להשבת נוזלים, פחמימות ומלחים לגוף בשתייה או באינפוזיה וורידית, וכך למנוע איבוד נוזלים ומלחים ממערכת העיכול בחולים הסובלים משלשולים או מהתייבשות חריפה. בעבודה שנערכה בנושא נעשתה השוואה בין שתיית מי קוקוס לשתיית משקה ספורט איזוטוני, ונבדקה השפעתם על מדדי המלחים והנוזלים בגוף וגם על הביצועים הגופניים בקרב גברים מאומנים אשר נדרשו לצרוך בכל אחד מארבעת מבדקי הכושר, שביצעו בהפרש של חמישה ימים זה מזה, משקה אחד בלבד מתוך שלושת המשקאות הבאים: תרכיז מי קוקוס, מי קוקוס טהורים ומשקה ספורט איזוטוני מתועש. המתאמנים ביצעו אימון במשך 30 דקות בסביבה חמה ולחה המעודדת הזעה ואיבוד 3%-2% ממשקל גופם. לאחר האימון, הנבדקים נחו בסביבה נייטראלית ללא מתן מזון או משקה, זאת גם בעת מבחן הערכת הביצועים אשר נערך לאחר מכן. חישוב כמות הנוזלים שניתנה למתאמנים נעשה על פי משקל הגוף שאיבדו במהלך האימון. בניסוי נבדקו פרמטרים שונים:

  • מצב הנוזלים של הנבדקים: כלל מעקב אחר: משקל הגוף, אצירת השתן, ריכוז המוצקים בנוזל הדם (הכולל: מלחים, מינרלים, סוכרים, חלבונים ועוד) ואיסוף שתן.
  • מבחן אומדן ביצועים ספורטיביים: בדק את משך זמן האימון על ההליכון עד הגעת הנבדק לתשישות. המבחן בוצע לאחר שהנבדק שתה אחד משלושת המשקאות שניתנו במחקר. מדידת הביצועים נעשתה בעת זמן ההתאוששות (כ- 3 שעות מתום האימון).
  • מדדים תחושתיים אישיים: לבדיקת צמא, נפיחות, רעננות, חוסר נוחות בטנית ועייפות (שנמדדה בסולם אנאלוגי בו הנבדק דירג את תחושת העייפות מ 1 (לא עייף) עד 5 (עייף מאוד)).

מממצאי הניסוי עלה כי בהשוואה בין שתיית מי קוקוס טבעיים/בתרכיז לבין משקה ספורט איזוטוני אחר, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בערכי מסת גוף ממוצעת, ביצועים ספורטיביים, מדדי השבת נוזלים ומלחים לגוף ומדדי ריכוזי המומסים בפלסמה (נוזל הדם). מדדים תחושתיים:

  • נפיחות: תחושת הנפיחות נותרה מובהקת כ- 3 שעות לאחר האימון, עקב שתיית מי הקוקוס המרוכזים. לא נראה הבדל בתחושת הנפיחות הבטנית בין מי הקוקוס הטבעיים לבין המשקה האיזוטוני.
  • כאבי בטן: לאחר שתיית מי קוקוס (טבעיים/מרוכזים) נראתה נטייה גבוהה יותר לכאבי בטן בהשוואה לשתיית משקה איזוטוני. הבדלים מובהקים בתחושת כאבי הבטן נראו כ- 3 שעות לאחר האימון.
  • רעננות/עייפות: לא נמצאו הבדלים מובהקים במדדים אלה בעת שתיית מי קוקוס (טבעיים/מרוכזים) בהשוואה למשקה איזוטוני.
  • לחץ דם: לא נמצאו הבדלים משמעותיים לאחר שתיית מי קוקוס (טבעיים/מרוכזים) בהשוואה למשקה האיזוטוני.

לסיכום המחקר, בהתבסס על ממצאי המחקר הנוכחי ועבודות נוספות, לשתיית מי קוקוס טבעיים/מרוכזים ולמשקאות ספורט איזוטוניים מתועשים ישנה השפעה זהה על הביצוע הספורטיבי. לכן, ניתן להשתמש במי קוקוס כתחליף טבעי ויעיל למשקאות איזוטוניים. עם זאת, שתיית מי קוקוס עשויה לגרום לכאבי בטן, ותרכיז מי קוקוס עשוי לגרום לתחושת נפיחות, לכן מומלץ תחילה לבדוק את הסבילות האישית למי קוקוס בטרם נעשה בהם שימוש במהלך השתתפו בתחרויות.

מה הן האיכויות והסגולות הבריאותיות המצויות ב"בשר", בשמן (Coconut Oil) ובחלב הקוקוס (Coconut Milk)?

שמן קוקוס כתית טהור (Virgin Coconut Oil) הוא תמצית המיוצרת מבשר קוקוס טרי. לשם הבטחת איכות השמן, חשוב שתכולת הלחות בו תהיה מינימאלית (רצוי עד 0.2% לחות לכל היותר). בנוסף, על שמן הקוקוס להיות חסר צבע ומשקעים עם ריח קוקוס טבעי, לא מעופש, ללא סירחון וללא טעם לוואי. בעבודות שנעשו על תמציות "בשר" ושמן הקוקוס, גילו כי הן מכילות:

  • חומרים נוגדי דלקת ובעלי יכולת ריפוי פצעים.
  • חומצות שומן בינוניות וקצרות שרשרת (MCT’s): בשונה מחומצות שומן רוויות אחרות כגון שומן מן החי המכיל ברובו חומצות שומן ארוכות (LCT’s), העוברות תהליך עיכול איטי וממושך עד אשר הגוף יכול לנצלן כמקור אנרגיה, תהליך המותיר מרבצי שומן ברקמות. חומצות שומן בעלות שרשרת בינונית (MCT’s) ניתנות לניצול מיידי כמקור אנרגיה לאחר עיכולן בגוף.

מספר עובדות נוספות על שמן הקוקוס:

  • שמן קוקוס הוא השמן הצמחי היציב ביותר, המכיל פחות מ- 10% חומצות שומן בלתי רוויות, ולכן אינו זקוק לעיבוד תעשייתי לצורך שמירה על יציבותו.
  • בעל השפעה נייטראלית על רמות השומנים בדם: מעבודות שנערכו בבית הספר לרפואה בניו אינגלנד, עולה כי שמן קוקוס אינו גורם לעלייה ברמות הכולסטרול ואינו מעודד מחלות לב וכלי דם. אכילת שמן קוקוס אף גרמה לעלייה ברמות ה- HDL הידוע כ"כולסטרול הטוב", וכך סייעה להפחתת סיכון התחלואה במחלות לב כליליות.
  • תורם להפחתה ניכרת בכמות הווירוסים בדמם של חולי איידס (HIV): מממצאים ראשוניים של עבודות בנושא עולה כי שמן קוקוס תרם גם לשיפור תפקוד המערכת החיסונית של חולי האיידס (מחקרו של Dayrit et al).
  • מכיל מונולאורין (Monolaurin): חומר זה פוגע בעמידות אחד מזני חיידק הסטרפטוקוקוס לאנטיביוטיקה מסוג פניצילין. בנוסף, שמן הקוקוס סייע למניעת זיהום חיידקים בדם (ספסיס) הנגרם על ידי רעלנים של חיידקי איקולי. מונולאורין הינו בטוח לשימוש במינונים גבוהים.
  • תיסוף שמן קוקוס סייע בשיפור איכות החיים בקרב נשים חולות סרטן שד: במחקר בו השתתפו כ- 68 נשים חולות סרטן שד בדרגות 3-4, שבוצע בתחילת סדרה של 6 טיפולים כימותרפיים, נבדקה יכולת התפקוד ואיכות החיים של החולות. הממצאים העלו כי בקבוצת הניסוי בה נשים צרכו שמן קוקוס נראה שיפור בכל ההיבטים התפקודיים לאורך זמן ושיפור באיכות החיים של המטופלות, ביחס לקבוצת הפלאסבו במחזור טיפול הכימותרפיה האחרון. כמו כן, צריכת שמן קוקוס הפחיתה סימפטומים הקשורים לתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים.

בשמן קוקוס נמצאו חומרים נוספים בעלי פעילות ביולוגית המסייעת לבריאות. יידרשו עוד שנות מחקר רבות להוכיח את השפעותיהם הפרמקולוגיות של חומרים אלו, אך גוברת ההתעניינות העולמית בהשפעותיהם ותרומתם לבריאות האדם. בין החומרים נכללים:

  • טוקופרולים: נוגדי חמצון להם תפקיד במניעת מחלות כרוניות מסוימות כגון מחלות לב כליליות וסוגי סרטן שונים.
  • טוקוטרינולים: נוגדי חמצון חזקים יותר מטוקופרולים התורמים להפחתת הכולסטרול, ובעלי תכונות מדללות דם ואנטי סרטניות. מכאן, טוקוטרינולים יעילים כאמצעי המסייע למניעה ולטיפול במחלות רבות.
  • פיטו-סטרולים: תרכובות צמחיות בעלות מבנה כימי הדומה לכולסטרול, הידועות ביכולתן להוריד את רמת הכולסטרול בדם, בייחוד את רמות ה- LDL, "הכולסטרול הרע". תרכובות אלה מסייעות לבקרת רמות הסוכר בדם בקרב סוכרתיים, ומפחיתות דלקות בקרב חולים במחלות אוטו-אימוניות כגון דלקת פרקים שגרונית וזאבת (לופוס).
  • פיטו-סטנולים: ידועים ביכולתם להפחית כולסטרול על ידי עיכוב ספיגתו מהמזון ועיכוב הספיגה החוזרת של כולסטרול שיוצר בגוף (כולסטרול אנדוגני). יש הסבורים כי פיטו-סטנולים מונעים ספיגת כולסטרול על ידי הפרדתו ממלחי המרה, עקב כך הוא מופרש בצואה, דבר המוביל להפחתת רמותיו בדם, מצב התורם להפחתת הסיכון לתחלואה במחלות לב.
  • פולי-פנולים: למרכיבים פנוליים יכולת לסייע במניעת גידולים סרטניים במספר דרכים, כגון: חיסול חומרים מסרטנים או רדיקלים חופשיים, מניעת היווצרות תוצרי חמצון פעילים והפחתת שגשוג תאים על ידי וויסות פעילות האנזים פרוטאין קינאז C (PKC). חלק מהמרכיבים הפנוליים עשויים להכיל תכונות נוגדות מוטציות. פולי-פנולים ידועים כמסייעים למטבוליזם של חומצות אמינו מסוימות בתאי המעי הגס.
  • פיטו-כימיקלים: מסייעים למניעת סרטן.
  • מונו ודי גליצרידים: ידועים כאנטי-בקטריאליים ואנטי-וויראליים (בייחוד כנגד אורגניזמים בעלי מעטפת שומנית).
  • חומצות שומן בעלות שרשרת בינונית (MCT’s): מהוות מקור אנרגטי טוב עבור תינוקות בריאים וגם עבור אנשים חולים/בשלבי החלמה ממחלות שונות.

לסיכום

לקוקוס ולמוצריו יתרונות בריאותיים רבים. המרכיבים הכימיים הפעילים בפרי זה, הפכו את השימוש בו לפופולארי בתעשיית בתעשיית החקלאות, הספורט, הביו-טכנולוגיה והביו-רפואה. התכונות נוגדות הסרטן של ההורמונים הצמחיים (ציטוקינינים) והויטמינים המצויים במי הקוקוס, עשויות לספק היבטים חדשניים ומקוריים בפיתוח תרופות לטיפול בסוגי סרטן מגוונים. הבנה עמוקה של תפקידי ופעילות האנזימים, ההורמונים ושאר מרכיבי הקוקוס, תסייע לשימוש עתידי יעיל יותר בתוצריו. יש לזכור כי פרי הקוקוס עשיר בשומן. יש לצרוך ממנו במתינות ולהעדיף פרי טרי ולא את בשר הקוקוס המיובש הנמכר ברשתות השיווק, היות והוא מכיל סולפטים וחומרים אחרים מונעי השחמה. בנוסף, עדיף להשתמש בשמן קוקוס כתית מעולה ולא מזוכך (בתהליך הזיכוך אובדים רוב החומרים החיוביים ואף נוצרים חומרים מזיקים כגון רדיקלים חופשיים).

הכותבים הם ליאור גל ומגי אבשלום, דיאטנים קליניים (R.D).
הצטרפו אל פורום התזונה, הכושר והבריאות של ליאור בפייסבוק.

הקליקו בנוסף:
מתכונים עם קוקוס
מתכונים עם חלב קוקוס
מתכונים עם קרם קוקוס
מתכונים עם שמן קוקוס