מתכוני מנות דגים
אז מה הדג המועדף עליכם בראש השנה?

שתבוא עליכם הברכה

אחת הברכות המאפיינות את ראש השנה היא "שנהיה לראש ולא לזנב". פירושו של פתגם זה הוא שעם ישראל יעמוד בראש העמים ולא ישועבד לעמים אחרים "כי ייתכן שיהיה לראש על עמים רבים וזנב לעם אחד נכבד ממנו". ישנם פירושים נוספים שניתנו לברכה:

  • פירוש הרמב"ן: ישראל מעתה תהיה לראש וגם בעתיד לא תהיה לזנב.
     
  • פירוש הרב יששכר טייכטל (או בשם הרב בן ציון ידלר): ישראל צריכה להיות מונהגת על ידי ראשי העם - כאלה שראויים להיות ראש ולא בידי אנשים שדרגתם האמיתית היא זנב.

טיפים חשובים לקנייה ולאחסון הדגים

בכדי לבחור סוג דג ממנו נכין מנות דגים טעימות לראש השנה יש לשים לב לכמה דגשים חשובים:

  • זימים: צבע הזימים צריך להיות בעל גוון אדמדמם ולא חום.
  • מראה: עיני הדג צריכות לבלוט ולהבריק. חשוב להדגיש: נקודה לבנה במרכז העין מעידה על שהות ממושכת של הדג במקפיא.
  • אמון: חשוב לבחור במקום בו הדגים מקבלים טיפול ואחסון ראוי. נהוג לאחסן את הדגים במקרר על מצע קרח.
  • מגע: כאשר נוגעים בבשר הדג צריך להתקבל מרקם קשיח וגמיש. על מנת לבדוק את טריות הדג יש ללחוץ על עורו. אם לא נשאר שקע או ריח במקום הלחיצה מדובר בדג טרי. חשוב לציין ש"ריח של דג" מאפיין דגים לא טריים.
  • אחסון הדג לאחר הקנייה: הדרך הקלאסית לשמירה על טריות הדג היא אחסונו במקרר בטמפרטורה של עד 4 מעלות. מומלץ להניח אותו על מסננת מרופדת בקרח (למנוע את טביעת הדג במים, מה שעלול להביא לאיבוד טעמים) ולכסות אותו. כדאי להשאיר אותו בחלק המקורר ביותר לזמן שלא יעלה על שלושה ימים. דרך נוספת לשמירה על הדג היא אחסונו במקפיא בטמפרטורה שמתחת ל- 18- מעלות, כשהוא מכוסה היטב ולזמן של עד שלושה חודשים.

  • כיצד מסירים את הקשקשים: את הקשקשים מסירים תמיד, למעט אם מדובר בסגנון הכנה הכולל אפייה או בטאבון כשהדג שלם במלח גס לדוגמא. דג הפורל למשל, מכיל קשקשים קטנטנים הניתנים לאכילה ולכן ניתן להשאירם. תהליך הסרת הקשקשים ארוך ומלכלך ומצריך שימוש במכשיר מיוחד, לכן מומלץ לבקש ממוכר הדגים להסיר את הקשקשים עבורנו.

  • איך מסירים את העצמות: מומלץ להסיר את העצמות באמצעות פינצטה מקצועית מיוחדת להכנת דגים. לרוב היא עשויה מפלדת אל חלד וניתן לרכוש אותו בחנויות המתמחות לציוד מטבח.

לקריאה נוספת:
סילאן: כל מה שרציתם לדעת
ראש השנה כמתנה לחיים בריאים
מגוון מתכונים לראש השנה
להרשמה לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)

ומה לגבי הכנת מנות הדגים?

על תפריט החג לקראת ראש השנה רבים מתחילים לתכנן מראש, כמובן שהתפריט לא יכול להיות שלם ללא מנת דגים אחת לפחות. למעשה, כל אחד אוהב את הדג שלו מתובל באופן שונה, שלם או מפולט, או מוגש בכלל בצורת קציצות. אספנו עבורכם כמה אופציות מעניינות שאתם חייבים לאמץ לארסנל מנות הדגים שלכם:

דג אדום חריף אש

חריימה הוא תבשיל דג חריף שמזוהה במיוחד עם יהודי צפון אפריקה בכלל ולוב בפרט. את מנות דג החריימה מבשלים על האש עם שילוב עשיר של תבלינים וטעמים, כשהדומיננטי ביותר הוא הטעם החריף. את החריימה ניתן להכין מדגים שונים, אך המומלצים ביותר הם בורי, פורל ואמנון. היכנסו למתכון של מירי צדוק: חריימה בורי.

דג שלם

רבים אוהבים דווקא את הדג שלהם מוגש בשלמותו. בצורתו השלמה, מומלץ להכין אותו באפייה בתנור, בגריל או על האש. דבר שחשוב לשים אליו לב בעת האכילה הוא מעצמות הדג! הקליקו למתכוני דגים שלמים.

דג בלי עצמות - מכירים?

אל מול אלו האוהבים דגים בשלמותם, יש כאלה האוהבים את הדג שלהם מפולט, נקי, ללא עצמות ונוח להגשה ולאכילה. פילה דג ניתן להכין בבישול (כמו מנות החריימה), על האש ובתנור בתיבול שונה לפי טעמכם האישי. אנחנו מאוד אוהבים פילה דג סלמון ברוטב סילאן. היכנסו למתכון של אבנר שפריר למנת פילה דג סלמון בסילאן וחרדל.

מי לא אוהב קציצות?

ישנם סוגי קציצות שונים: בשריות, צמחוניות, טבעוניות ועוד. קציצות דגים ניתן להכין בבישול ברוטב, אפויות בתנור או מטוגנות שכיף לנשנש סתם ככה. גם גפילטע פיש, מנת דגים המזוהה עם המטבח האשכנזי ואומצה על ידי מטבחים שונים מוגשת גם היא בחגי תשרי בכלל ובראש השנה בפרט. את הגפילטע פיש מכינים מדג קרפיון טחון, אותו נהוג לאכול בתיבול מתקתק. צורת ההגשה שלו זהה, כך שעל קציצה מונחת פרוסת גזר ורוטב צמיגי המתבשל עם עצמות הדג. היכנסו למתכון גפילטע פיש ביתי וטעים של אמונה בוארון.

לסיכום: דייג - אוהב דגים?

אי אפשר לחגוג את ראש השנה ללא מנות דג טעימות ועשירות. לכל משפחה יש את מנות הדג האהובות עליה, עם הטעמים המוכרים מבית אמא או סבתא. אנחנו מאוד אוהבים את מנות החריימה עם רוטב אדום עשיר שכיף לטבול בהן את החלה. אז שנהיה לראש ולא לזנב, אה? שנה טובה!

הקליקו בנוסף למגוון מתכוני דגים לראש השנה!
בתיאבון וחג שמח (: