הכי כיף לשבת עם כל החברים בסוכה

חגי תשרי: זמן מעולה למפגשים

לכולנו יש מעגל חברים קרוב ומעגלי חברים רחוקים יותר. הרבה פעמים אנחנו שומעים את צמד המילים: "מתי ניפגש?" או "צריך לקבוע" - בינינו, אין כמו תקופת החגים, ובפרט חול המועד סוכות כדי להפגש עם שלל החברים הקרובים והרחוקים. יש מי שיעדיפו לערוך טיול, על האש או קמפינג, אבל לדעתנו אין כמו מפגש ביתי עם החבר'ה מהצבא או מהתיכון בסוכה שבחצר עם מגוון מאכלים ביתיים. מדובר באירוע מגבש, מהנה וטעים. אז לפני שמגיע החג - אספו את כל החברים ופתחו שולחן בסוכה.

מי אתה, אושפיזין?

לחג הסכות ישנם מנהגים רבים כמו ארבעת המינים, הושענא, ישיבה בסוכה ואושפיזין. מקור המילה היא בארמית ופירושה "אורחים" - כנגד שבע דמויות מקראיות הבאות על פי הקבלה להתארח בסוכותיהם של בי ישראל במהלך חג הסוכות. ישנם שני נוסחים למנהג זה:

  • על פי נוסח האר"י: "אזמין לסעודתי אושפיזין עילאין" ולאחר מכן מונים את שמות האורחים. אחר כך ממשיכים: "במטו מינך (שם האורח) אושפזי עילאי דיתבי עמי ועמך כל אושפיזי עילאי (שמות שאר האורחים)", הכוונה היא "בבקשה ממך, אורח קדוש, שישבו עמי ועמך כל האורחים הקדושים".
  • על פי הנוסח האחר: "עולו אושפיזין עלאין קדישין, עולו אבהן עלאין קדישין, למיתב בצלא דהימנותא עילאה", כלומר: "היכנסו אורחים עליונים וקדושים, היכנסו אבותינו העליונים הקדושים, לישב בצל האמונה" (צל האמונה הוא כינוי קבלי לסוכה).

על פי כל עדה, סדר האושפיזין משתנה. בקרב האשכנזים סדר האושפיזין מתנהל לפי הדורות (אברהם מגיע ביום הראשון ואילו ביום האחרון מגיע דוד) בעוד שעל פי הנוסח הספרדי הסדר מעט שונה. כך למעשה, מצוות האושפיזין מסמלת את הכנסת האורחים הנהוגה בחג הסוכות.

לקריאה נוספת:
ארבעת המינים - סגולות ריפוי
משל לארבעת המינים
טיפים לשבעת ימי ישיבה בסוכה
להרשמה לניוזלטר של FoodsDictionay (בחינם)

ומה לגבי האוכל?

בכל חג אנו עורכים סעודה גדולה ומכובדת וכך גם בסוכות. למי מכם שגר בבניין משותף, לעיתים קיום הארוחה עלול להיות דבר מסורבל שמקשה על אירוח נעים ועל בחירת מאכלים מתאימים למאורע. אספנו לכם כמה אופציות לארוחות שמתאימות לחג הסוכות:

  • על האש: בראש ובראשונה הארוחה שמתאימה ביותר בחול המועד, ממש לפני שמתחיל להתקרר. אין כמו להכין כמה נתחים עסיסיים של בשר - סטייק אנטריקוט, פרגיות, לצד כנפיים בצ'ילי ולהגיש לנשנוש נקניקיות צ'וריסוס. כמובן שאת הארוחה הזו מלווים שולחן סלטים לעל האש עשיר, מטבלים וחומוס.
  • ארוחת פיקניק: אם אתם מעוניינים לארח בשעות הבוקר, אין כמו בראנץ' פיקניק מפנק עם מבחר פשטידות, סלטים, פסטות ועוגות. כיף להיפגש עם החברות, לשבת ביחד ולשתות כוס יין.
  • ארוחת סושי: בגדול הסושי גם טעים, וגם פעילות שאפשר לתכנן ליום כיף בסוכה של כל החברים והחברות (ואם מגיעים גם ילדים, אופציה נהדרת לבילוי גם בשבילם). רק הכינו את המרכיבים מראש, כמו אורז, דגים וירקות - את פעולת הגלגול אפשר לבצע על השולחן בסוכה.
  • פויקה: אם יש לכם חבר שגר באיזור פתוח - הרווחתם! אין כמו להכין תבשיל פויקה שמתבשל לאט וסופג את כל הטעימים. ניתן להכין גם אופצייה של תבשיל צמחוני או טבעוני אם הולכים להתארח חברים שלא צורכים בשר. את הפויקה מומלץ להכין בשעות הערב, שכן מדובר בבישול במדורה ושעות השמש עדיין חמימות בשלב הזה. המרכיבים החשובים בכל מנת פויקה הם ירקות שורש (תפוחי אדמה, גזרים, בצלים ושום), קטניות שונות, אורז ונוזלים (מים, ציר ירקות או בקר ורטבים שונים כמו סויה, טריאקי או צ'ילי מתוק).
  • ארוחת המבורגרים: טוויסט שונה לעל האש - מדובר בצליית המבורגרים בלבד! הכינו מראש צ'יפס מטוגן או אפוי, חתכו את לחמניות ההמבורגר והירקות השונים והכינו מגוון תוספות מיוחדות שאפשר להניח על הקציצה: גוואקמולי, בצל מקורמל או פטריות כמהין. אנחנו בטוחים שלא יהיה מישהו שיישאר רעב.

חג סוכות שמח חברים! (: