המשקה הלבן הזה, שבשלהי שנות ה- 60 נמכר בבקבוק זכוכית שהיה מגיע במשאית של "תנובה" עד לפתח ביתנו, ומחולק ע"י החלבן, כבר מזמן השתדרג והפך למותג המופיע במגוון רחב של טעמים ושילובים, מהחלב הפשוט שנמכר בשקית, ועד לזה המיועד להקצפה ברמה המדויקת שתתאים לנו לקפה של הבוקר.
כמוהו, גם מוצרי החלב עשו כברת דרך לא קטנה, ונוכל למצוא כיום על המדף מוצרים שונים ומגוונים, החל מהאשל והלבן המסורתיים ועד ליוגורט המכיל פי 2 פרי, או כזה במרקם קרמי עם תוספת נפרדת של פצפוצי שוקולד שאפשר להוסיף. החל מקופסת הגבינה של פעם, אל מול גבינת הריקוטה עם הפלפלים, או זו הצהובה עם 5% שומן בלבד ומיועדת לסובלים מכולסטרול גבוה והרשימה עוד ארוכה.
כאמור, תעשיית החלב ומוצריו כבר מזמן הפכה לאימפריה של ממש, כאשר מוצרי החלב יכולים להתאים כמעט לכל אדם, ולהעדפות הספציפיות של כל אחד ואחד מאיתנו.
קצת היסטוריה
חלב, הוא אותו נוזל המצוי בבלוטות החלב של נקבות היונקים, ומיועד להזין את גורי היונקים. בני האדם הם היונקים היחידים, למעשה, הממשיכים לצרוך חלב של יונקים אחרים גם לאחר גיל הינקות. מנהג זה החל לפני כ- 8,000 שנה, בתקופה חדשה יחסית בסקאלה האבולוציונית, אז החל ביות של בעלי חיים בני חליבה כדוגמת בקר (פרה) וצאן (כבשים ועיזים). בתקופה המודרנית של היום, רוב החלב מעובד ועובר פיסטור והימגון, ומהווה חומר גלם למוצרי חלב רבים.
צריכת החלב נפוצה במיוחד במדינות אירופה וצפון אמריקה, לעומת מדינות בהן לא קיימת כלל תרבות של צריכת מוצרי חלב, כדוגמת סין ויפן, כאשר לחלב ולמוצריו מאז ומעולם היה מקום של כבוד בתפריט הישראלי.
שלושה מוצרי חלב ביום, כל יום
בחלב ובנגזרותיו כמות רבה של חלבון מן החי ברמה גבוהה, סידן בשפע, אשלגן, מעט מגנזיום, ויטמינים מסיסי שומן כדוגמת ויטמין A וויטמין D, ומספר ויטמינים מסיסי מים מקבוצת B, והם נתפסים בקרב האוכלוסייה כמוצרים מעודדי גדילה והתפתחות תקינה.
צריכה תזונתית של חלב ומוצריו זוכה לעידוד מצד רשויות וארגוני בריאות בעולם המערבי כדוגמת ה- USDA (משרד החקלאות האמריקאי) וה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) כאשר ההמלצה הינה צריכה של לפחות שלושה מוצרי חלב ביום (כדוגמת חלב, גבינה או יוגורט) לכלל האוכלוסיה, פרט לאלו הרגישים ללקטוז (סוכר החלב).
ההמלצה לצריכת שלושה מוצרי חלב ביום, עם עדיפות למוצרי חלב המכילים עד 5% שומן אינה מקרית. מרכיבי המזון שבחלב ובמוצריו מקנים לו את האיכות שבו.
כך לדוגמא הסידן שבחלב, הוא מינרל החשוב לנו לתפקודים כגון בניית עצם, תפקוד תקין של בלוטת התריס, הולכה עצבית, ובריאות השן, האשלגן זהו מינרל חשוב ביותר בגוף, והוא מסייע בשימור מאזן הנוזלים בגוף, בתפקוד התאי, וכן בפעילות תקינה של הלב ובאיזון רמות לחץ-הדם, והמגנזיום הוא מינרל עם תפקיד חשוב בתהליכי התכווצות והרפיית שריר.
ויטמין D גם כן חשוב לנו לשימור מסת העצם, למניעת מחלות זיהומיות, ולהפחתת סיכון לסוכרת ולטרשת נפוצה, בנוסף אליו ויטמין B12 מקבוצת ויטמיני B מסייע לפעילות תקינה של מערכת העצבים, לחילוף חומרים תקין בגוף ולמניעת אנמיה. גם חומצה פנטותנית (B5) משתתפת בתהליכים מטבוליים חשובים בגוף, וכמובן שזוהי רשימה חלקית בלבד.
מחקרים בתחום
נמצא כי צריכת מוצרי חלב דלי שומן יכולה לסייע בהפחתת לחץ דם גבוה ובמניעת מחלות לב, כל זאת בשל הרכב אופטימאלי של המינרלים סידן, אשלגן ומגנזיום במקביל למיעוט הנתרן והשומן, כך שמוצרים אלו נכללים ב-(DIETARY APPROACHES TO STOP HYPERTENSION) "DIET DASH" דיאטה המיועדת לטיפול ביתר לחץ דם. מחקר שנערך לאחרונה בצרפת ופורסם באפריל השנה, חיזק קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין שכיחות של מקרי תסמונת מטבולית (התסמונת המטבולית כוללת מספר גורמי סיכון המתרחשים במקביל כגון יתר לחץ דם, רמות סוכר גבוהות בדם, היקף מותניים רחב ועוד), כאשר ידוע שתסמונת מטבולית מעלה את הסיכון למחלות לב, שבץ וסוכרת. כך נמצא כי אלו שצרכו יותר מוצרי חלב וסידן לקו פחות בסינדרום המטבולי, הראו פחות חריגות ברמות הסוכר בדם, ופחות חלו בסוכרת סוג 2.
כמוהו, התפרסם לאחרונה מחקר במגזין הנחשב The American Journal of Clinical Nutrition, המצביע כי צריכה יומית של יוגורט שהיה מועשר בוויטמין D, בקרב חולי סוכרת סוג 2, שיפרה אצלם את רמות הסוכר בדם. למרות התוצאות המבטיחות של שני המאמרים, עדיין דרושים מחקרים נוספים בנושא שיאשרו את הממצאים הללו.
לא הכול ורוד
בשנים האחרונות צצו להן אסכולות שונות, בעיקר בקרב הרפואה האלטרנטיבית, המתנגדות להכללת חלב ומוצריו בתפריט היומי. המתנגדים לצריכת חלב פרה מציינים רשימה ארוכה של נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכתו, וקושרים בין צריכת מוצרי חלב לבין מחלות שונות כדוגמת מחלות כלי דם ולב, בריחת סידן ועוד. כמו כן, טוענים המתנגדים כי בצריכת חלב יש סיכון בריאותי עקב שימוש באנטיביוטיקה הניתנת לפרות, וכי חלב הבקר מכיל מרכיבים המתאימים לעגל ולא לאדם.
אסכולות כאלו הן מופרכות מהיסוד ולא זכו לשום ביסוס, כאשר כל טענה וטענה כזו ניתן לסתור. לעניות דעתי, גישות אלו מנסות ליצור הפרדה בין בעלי החיים לבין בני האדם מטעמים מצפוניים כאלו או אחרים. הפרדה זו, יתכן שמקורה ברצון לתת לאדם את התזונה הראשונית המתאימה לו ביותר, כפי שקיבל בשנות חייו הראשונות בחיבור הראשוני לאם, או למצוא אלטרנטיבה ממה שכלל האוכלוסייה צורכת. על סמך זה, אינני בטוחה שהחלב שייך לפרה, כפי שאינני בטוחה שהביצה שייכת לתרנגולת ושהחיטה שייכת לשדה ממנו נקצרה.
אולם, קיימת גם הסתייגות קלה. ישנם אנשים שאכן חלב ומוצריו לא מתאימים להם, ואלו לא אותם האנשים הרגישים לסוכר הנמצא בחלב (הלקטוז), או אלו האלרגיים לחלבון החלב, אלא אותם אנשים החשים שחלב ומוצריו פשוט "לא עושים להם טוב".
מגוון כמעט אין סופי
מדי שנה מוציאות החברות הגדולות עשרות מוצרים חדשים, כל זאת לצד המוצרים המוכרים שכבר קיימים בשוק, ושנקלטו ע"י הצרכן הישראלי. כך לדוגמא חלב של 'תנובה' נמכר בכ- 20 גרסאות שונות, כשהוא ארוז בשקית, בקרטון, בכד, כחלב עמיד או בבקבוק אישי, מיוצר באחוזי שומן משתנים (1%,2%,3%,3.6%-4%), מועשר בסידן, בויטמין D או בברזל, מתאים לקפה או לדגנים על הבוקר, דל לקטוז, בטעם וניל או ב-"טעם של פעם", מיועד לילדים לגדילה ולהתפתחות תקינה, ויש סיכוי לא קטן שאפילו בעת כתיבת שורות אלו, נרקח ומיוצר כבר החלב הבא.
היות שבשנים האחרונות חלה עלייה בקרב הציבור במודעות לתזונה נכונה, נוכל לראות יותר מוצרים מועשרי סידן ומועשרי ויטמין D כדוגמת החלב, מופחתי שומן וקלוריות כדוגמת גבינות בטעם שמנת 5% שומן, המחליפות את הגבינות השמנות עם 30% שומן, ללא כולסטרול כדוגמת גבינות צהובות 5% שומן, מוצרים ללא שומן כגון מוצרי דיאט יוגורט למיניהם המכילים 0% שומן, מוצרים המתאימים במיוחד לאוכלוסיות מסוימות (כגון ילדים), מוצרים פרה ביוטיים כדוגמת יוגורטים המכילים חיידקים פרו ביוטיים ה"ידידותיים" למערכת העיכול ועוד.
בדומה למוצרי חלב פרה, גם מוצרי חלב צאן (עיזים, כבשים ועוד) לא נשארו מאחור, כאשר גם כאן נוכל לראות מגוון רחב של מוצרים חדשים בשנים האחרונות כדוגמת חלב, מגוון גבינות ויוגורטים. חלב עיזים ומוצריו מכילים חלבון באיכות גבוהה, ויטמינים וכמובן סידן, ויש להם יכולת עיכול מהירה יותר כאשר הללו מתפרקים ונספגים טוב יותר במעי. חלב כבשים ומוצריו נפוצים פחות, יש בהם הרכב חלבוני שונה מזה שבחלב הפרה, והם מכילים גם כן חלבון ברמה גבוהה, סידן, ויטמינים מסיסי מים ומסיסי שומן.
מילות סיכום
חלב ומוצריו כאמור הם מוצרים בעלי ערך תזונתי גבוה כאשר ישנה חשיבות רבה בשילובם בתפריט היומי. לחלב ולמוצריו מאז ומעולם היה מקום של כבוד בתפריט הישראלי, דבר שחשוב לשמר גם כיום.
אסכולות המתנגדות להכללת מוצרי חלב בתפריט נשללות מהיסוד, אל מול יתרונותיו הרבים של המוצר הכל כך בסיסי הזה. קיים מגוון כמעט אין סופי בשווקים של חלב ומוצרי חלב, כאשר הדגש הוא על צריכת 3 מוצרי חלב (מכול הסוגים) ביום, מדי יום. מקווה שהשתכנעתם.
|