גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | שזיף: כל מה שצריך לדעת |
אחד מיני סוגי השזיף - חיוני למערכת העיכול
מאיפה מגיע השזיף?מקור השזיף כנראה ממערב אסיה מאיזור הקווקז, ומשם הוא הגיע לאיזורים שונים ברחבי העולם. רוב השזיפים המיובשים היום מקורם בשזיפים מקליפורניה וצרפת. איך הופכים שזיף טרי לשזיף מיובש?תהליך ייבוש פירות נועד לצורך הארכת חיי המדף שלהם ועמידותם. מאחר ומוציאים מהפרי את הנוזלים שלו, לחיידקים ועובשים קשה לשרוד על הפרי היבש ולכן הוא נוטה להתקלקל פחות. בעבר נהגו לייבש את הפירות בשמש, אך היום משתמשים בתהליכים כימיים שונים לקבלת הפירות היבשים. השזיפים עוברים תהליכים שונים בדרך עד שהם הופכים ליבשים, וביניהם טבילה בתמיסה בסיסית להסרת קליפתם השעוותית, טבילה בחומצה גופרתית שמהווה חומר משמר ומשמרת צבע (חשוב לדעת שעשויה לעורר ולהחריף התקפי אסתמה אצל אסמתיים ואלרגיות). בנוסף, מוסיפים חומר הזגה (E-905) שהוא תוצר של תעשיית הנפט ויש מחקרים שקשרו אותו לסרטן קיבה. השזיפים עוברים ייבוש בתנורים גדולים לקבלת השזיף המיובש הסופי. מהו ההרכב התזונתי של השזיף?השזיף, בדומה לשאר הפירות היבשים, עשיר מאוד בסוכר. 100 גרם פרי טרי מכילים 46 קלוריות ו- 10 גרם סוכר (שתי כפיות), בעוד ש- 100 גרם פרי יבש מכילים 240 קלוריות ו- 38 גרם סוכר (כ- 8 כפיות). עם זאת, בכל יחידה קטנה יש בסך הכל כ- 25-30 קלוריות. בנוסף, השזיף עשיר מאוד בויטמין K (חשוב לקרישת דם תקינה), אשלגן (חשוב לשמירה על לחץ דם, פעילות השרירים והעצבים) ומגנזיום (חשוב לשמירה על פעילות השרירים והעצבים ובריאות העצם). כיצד השזיף עוזר לתפקוד מערכת העיכול?סגולותיו של השזיף לטיפול בעצירות ידועות מזה שנים רבות, אבל מה עושה אותו מיוחד יותר מהפירות האחרים? ראשית, שזיף מיובש מכיל תכולת סיבים תזונתיים גבוהה. הסיבים התזונתיים תורמים להיווצרות צואה נפחית ולעידוד יציאות תקינות. עם זאת, מיץ שזיפים אינו מכיל את הסיבים ועדיין יש לו השפעה משלשלת. אז מה עוד יש שם? השזיף מכיל תכולה גבוהה של סורביטול - סוכר אלכוהולי שבכמות גדולה יכול ליצור אפקט משלשל, ובנוסף של תרכובות פנוליות - בעיקר חומצות כלורגניות ונון-כלורגניות, שגם להן יש אפקט משלשל. השילוב הזה בין תכולת הסיבים הגבוהה, הסורביטול והתרכובות הפנוליות, הוא שמקנה לשזיף את סגולותיו לסיוע בתפקוד מערכת העיכול. במה נוהגים להשתמש בשזיפים מיובשים?בתעשייה, מעבר לייצור השזיפים המיובשים עצמם, משתמשים בהם גם לייצור מוצרים שונים כמו מיץ שזיפים ומחית שזיפים, שמשמשת לייצור עוגות ועוגיות ממולאות. במטבח הביתי נוהגים להשתמש בשזיפים לקומפוט, לתבשילים שונים כמו צימס ואורז עם פירות יבשים, עוגות, לפתן פירות, ריבות ועוד. האם ניתן לייצר שזיפים בבית?ניתן לשטוף ולייבש היטב שזיפים, לסדר אותם על פני נייר אפייה על מגש גדול, כך שלכל אחד מהם יהיה מרחב והם לא יהיו צמודים זה לזה, ולהשאיר בשמש 3-4 ימים לייבוש (ניתן לכסות בנייר דקיק למניעת עלייה של חיידקים ועובשים). לאחר שהם מתייבשים יש להוציא את הגלעינים. שזיפים כאלה יש לצרוך במהרה בגלל שאין בהם כל חומר משמר. טיפים והמלצות
ט"ו בשבט שמח! עוד בכל מה שקשור לט"ו בשבט: מתכונים לט"ו בשבט |