גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | סוכרת | » | הקשר בין תזונה צמחית לסוכרת |
בנייר העמדה שלו מ- 2009, מצהיר ארגון הדיאטנים האמריקני שתזונה צמחית (צמחונית או טבעונית) יכולה להיות בעלת השפעה מטיבה להפחתת סיכון ולאיזון מחלות כרוניות. האם הדבר תקף גם לגבי סוכרת? כל זאת בכתבה הבאה.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 10.02.2014
אימוץ תזונה צמחית תסייע באיזון הסוכרת
על איזה סוכרת אנחנו מדברים פה?ישנם מספר סוגי סוכרת, כאשר שני הבולטים הם סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2. אנחנו נתמקד בסוכרת סוג 2. סוכרת זו כונתה בעבר "סוכרת מבוגרים" או "סוכרת שאינה תלוית אינסולין". היא כבר אינה נקראת כך משום שבעקבות מגפת ההשמנה אנו רואים מקרים של סוכרת זו גם אצל ילדים ובני נוער (ולכן היא כבר לא ייחודית למבוגרים), וכן חלק מהמטופלים מגיעים בסופו של דבר לצורך בשימוש באינסולין (ומכאן שהיא כבר לא "אינה תלויה באינסולין"). סוכרת סוג 2 שכיחה יותר ומושפעת מאוד מאורח חיים כולל תזונה ופעילות גופנית. האם תזונה צמחית יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסוכרת?במחקרים שונים נמצא ששיעורי הסוכרת נמוכים יותר בקרב צמחונים וטבעונים, כאשר נראה שהסיכון של אוכלי-כל (אומניבורים) לפתח סוכרת הינו גבוה פי 1.5-2 בהשוואה לטבעונים שנמנעים לחלוטין ממזון מן החי. גם הסיכון של צמחונים נמוך יותר בהשוואה לאוכלי-כל, אבל ההבדל משמעותי יותר בהשוואה לטבעונים. במחקרים שבדקו את מידת הצריכה של מזון מן החי נמצא שככל שצריכת המזון מן החי הייתה גבוהה יותר, כך הסיכון לפתח סוכרת היה גבוה יותר. האם תזונה צמחית יכולה לסייע באיזון סוכרת?בנייר העמדה של ארגון הסוכרת האמריקני מ- 2013 צוין שתזונה צמחית יכולה לסייע באיזון סוכרת, ואכן מחקרים התערבותיים מצביעים על יתרון של תזונה צמחית בשיפור האיזון בסוכרת. במחקר בקרב 99 חולי סוכרת סוג 2 נערכה השוואה בין ההשפעה של דיאטה טבעונית דלת שומן לבין הדיאטה המומלצת על ידי ארגון הסוכרת האמריקני (שכוללת מזונות מן החי). נמצא שלאחר 22 שבועות בשתי הקבוצות חלה ירידה במשקל ושיפור באיזון הסוכר (כפי שנמדד על ידי מדד ה- HbA1c שמצביע על איזון סוכר 3 חודשים אחורה) והכולסטרול. עם זאת, בקבוצה הטבעונית חל שיפור ניכר יותר, וכן יותר אנשים הפחיתו את כמות התרופות בהן הם משתמשים לאיזון הסוכרת שלהם. כנסו בנוסף: מנגנוני השפעהתזונה צמחית עשויה להשפיע על הסיכון והאיזון של סוכרת סוג 2 בכמה דרכים. מבחינת גורמים מניעתיים ידוע שצמחונות וטבעונות קשורות לסיכון מופחת להשמנה, ובממוצע ה- BMI של צמחונים וטבעונים נמוך משל אוכלי-כל. עם זאת, גם כאשר מוציאים מהמשוואה את גורם המשקל מוצאים אפקט במחקרים. מכאן שיש גורמים נוספים ובהם צריכה גבוהה יותר של ירקות במגוון צבעים, צריכה מתונה של פירות במגוון צבעים, צריכה מרובה של מזונות מלאים כמו דגנים מלאים וקטניות וצריכה מרובה של סיבים תזונתיים. נראה שגם למגנזיום, מינרל חשוב שמצוי בעיקר בירקות ירוקים, דגנים מלאים וקטניות, יש תפקיד בהפחתת סיכון ובאיזון הסוכרת. מצד שני, גם ההימנעות מרכיבי תזונה שעשויים להזיק ומצויים במזון מן החי עשויה להשפיע. בין רכיבים אלו נכללים חלבון מן החי, שומן רווי ובשר אדום (בדגש על בשר מעובד). בשר אדום נמצא קשור במגוון מחקרים לסיכון מוגבר לסוכרת, כאשר רכיבים שונים שלו עשויים להשפיע על הסיכון. כולל ניטריטים וניטראטים שמצויים בבשר מעובד וברזל מסוג Heme. בשנים האחרונות ישנם מחקרים שמצביעים על קשר בין צריכה מוגברת של ברזל מסוג heme שמצוי רק בבשר, לבין סיכון מוגבר למחלות כמו סוכרת ומחלות לב. זאת כנראה על רקע יכולת החמצון הגבוהה של הברזל וחוסר היכולת של הגוף לפנות עודפי ברזל. סיכוםלסיכום, ניתן לראות שתזונה צמחית יכולה בהחלט להיות אפקטיבית בהפחתת סיכון ובאיזון של סוכרת סוג 2. חשוב לציין שיש לשים דגש על תזונה צמחית מאוזנת ומגוונת, המכילה דגנים מלאים בעלי מדד גליקמי נמוך וקטניות (בחלוקה למנות קטנות על פני היום שכן הם מכילים פחמימות), ירקות במגוון צבעים, שמנים צמחיים כמו שמן זית וצריכה מתונה של אגוזים, זרעים ופירות. נכתב על ידי נטלי שמש, דיאטנית קלינית. לחצו LIKE לדף של נטלי בפייסבוק! |