גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | הורמונים בחלב: למה יש פרוגסטרון בחלב שלנו? |
בשבוע האחרון סוערת הרשת בעקבות כתבת התחקיר של אורלי וגיא אודות ההורמונים בחלב, ואנו נדרשות לענות על שאלות רבות - במיוחד על השאלה "כמה חלב בטוח לצרוך?". במרכזו של התחקיר עמד מחקרה של פרופסור רונית חיימוב קוכמן מהיחידה להפריה חוץ גופית בהדסה הר הצופים, שמצא בחלב הישראלי הורמונים נשיים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון.
מערכת foodsdictionary, 24.12.2014
הפרה הישראלית הפכה ל- Super Cow מבחינת אספקת חלב
ההפתעה במחקר של פרופ' קוכמןבעיקר הפתיע את פרופ' קוכמן הריכוז הגבוה של הורמון הפרוגסטרון בחלב (כ- 30 ננומול לליטר שהם כ- 10 מיקרוגרם לליטר), ריכוז הדומה לזה שיש בנשים לאחר הביוץ כשרמת ההורמונים בשיאה. לכן, היא החליטה לדגום חלב מכל חלקי העולם, ומצאה שבעוד שבישראל ובעולם המערבי החלב הכיל רמות הורמונים גבוהות, חלב ממזרח אסיה, מסין ומהודו, היה דל בהורמונים. לא מדובר במחקר בודד: מחקר שנערך לפני מספר שנים באוניברסיטת הרווארד העלה ממצאים דומים ביחס לחלב יפני מול חלב מונגולי - חלב יפני הכיל פי 10 יותר פרוגסטרון. במהלך התחקיר גם התברר מהיכן מגיע הורמון הפרוגסטרון לחלב. פרוגסטרון הוא הורמון מין נקבי ייחודי וכמעט ולא קיים בגברים ובילדים. הפרוגסטרון מופרש לאחר הביוץ מן השחלה, ובזמן הריון מן השליה. עם יציאת השליה לאחר הלידה רמות הפרוגסטרון בגוף צונחות בחדות וכמותו המופרשת לחלב נמוכה בהתאם. אלא שכיום החלב המשווק בישראל מקורו בפרות הנחלבות בזמן ההיריון כאשר השליה מפרישה כמויות גדולות של פרוגסטרון, ומכאן נובעות רמות הפרוגסטרון הגבוהות שבחלב. רובנו חושבים על חלב כעל מזון טבעי, אך החלב הישראלי התרחק מאוד מהטבע בעשורים האחרונים. השבחה גנטית, שינויים בהזנה ועיבור פרות מדי שנה זמן קצר לאחר ההמלטה הובילו לייצור "פרת העל הישראלית" שמייצרת כמויות משמעותיות של חלב גם במהלך ההיריון, ונחלבת במהלך שבעה מתוך תשעת חודשי הריונה. חשוב לדעת שחלב ומוצריו הם הספק המרכזי של הורמון הפרוגסטרון בתזונת האדם בעולם המערבי, ושמוצרי חלב מספקים בנוסף גם כ- 60%-80% מהורמוני האסטרוגן שמגיעים אלינו מהמזון. החלב נחשד בעידוד סרטנים תלויי הורמונים (שד, שחלות, רירית הרחם, וערמונית), ובתופעות פתולוגיות שונות כמו התפתחות מינית מוקדמת בילדות. למרות זאת, טוענת תעשיית החלב שנוכחותם של הורמוני המין בחלב היא מזערית ועל פי כל ארגוני הבריאות כולל ה- FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) והארגונים האירופיים - אינה מהווה בעיה כלשהי לבריאות הציבור. האומנם? העמדה האירופיתעמדת האיחוד האירופי התפרסמה ב- 2002 בדו"ח הוועדה המדעית לאמות מידה וטרינריות הנוגעות לבריאות הציבור של האיחוד האירופי (SCVPH). הדו"ח קובע שאסטרדיול (אחד האסטרוגנים הפוטנטים ביותר המצויים בחלב) הוא מסרטן ודאי, וכי פרוגסטרון עשוי גם הוא להיות מסרטן, ולפיכך לא ניתן לקבוע סף לצריכה בטוחה של הורמונים אלו. עוד נקבע בדו"ח שלהורמוני מין עשויות להיות השפעות אנדוקריניות, התפתחותיות, אימונולוגיות, נוירוביולוגיות, רעילות ומסרטנות, ובמיוחד יש להיות מוטרדים מחשיפה של ילדים לפני גיל הבגרות המינית להורמוני מין נשיים. לקריאה נוספת: בעקבות הדו"ח נחקקה תקנה באיחוד האירופאי האוסרת על שיווקו של בשר מבקר שעבר טיפול בתכשירים הורמונאליים בשטחי האיחוד. עם זאת, אירופה לא הטילה מגבלות על שיווק חלב אף על פי שחלב אירופאי (וישראלי) מכיל כמויות הורמונים הדומות לאלו שנמצאות בבשר בקר שטופל בהורמונים. כיצד ניתן להסביר את הסתירה? בדיון בערכאה שיפוטית של ארגון הסחר העולמי במסגרת סכסוך בין ארה"ב לאירופה על רקע החלטת אירופה שלא להתיר יבוא של בשר בקר שטופל בהורמונים מארה"ב, טענה אירופה שגם חשיפה להורמוני מין מצריכת מוצרי חלב, עשויה להעלות את הסיכון לסרטן כמו מבשר מטופל בהורמונים. אלא שלטענתם, הסיכון שבצריכת חלב ניתן למניעה רק על ידי הימנעות מוחלטת או הפחתה בצריכתו, וששינוי בהרגלי אכילה שאנשים נוהגים בהם מאות בשנים איננו אפשרי. לעומת זאת, את הסיכון מצריכת בשר בקר מטופל בהורמונים ניתן לבטל על ידי צריכת בשר בקר שלא עבר טיפול בהורמונים, ולצורך כך נחקקה התקנה האירופאית. כלומר, בניגוד לטענת תעשיית החלב, העמדה הרשמית של האיחוד האירופי איננה שכמות ההורמונים בחלב זניחה וחסרת השפעה בריאותית, אלא שמדובר ב"רע הכרחי" שלא ניתן להימנע ממנו כל עוד צורכים חלב. עמדת ה- FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) לגבי פרוגסטרוןעמדת ה- FDA ביחס לפרוגסטרון התפרסמה בקובץ הנחיות לתעשייה משנת 2006, העוסק בבטיחות של תרופות המשמשות את תעשיית הבקר. ה- FDA קובע שכדי שתרופה תותר לשימוש בבקר אסור שתחשוף את הצרכן ליותר מ- 1.5 מיקרוגרם פרוגסטרון ליום מעבר לרמה שאדם נחשף אליה מצריכת בעלי חיים שלא קיבלו טיפול תרופתי. אמנם פרות בישראל לא מקבלות טיפול תרופתי, אך פרקטיקת חליבת הפרות במהלך רוב חודשי הריונן הובילה לעלייה דרמטית ברמת הפרוגסטרון בחלב בעשורים האחרונים. בעוד שפעם כוס חלב הכילה כ- 0.5 מיקרוגרם פרוגסטרון (כפי שקיים גם כיום בחלב דרום אסייתי), הרי שכוס חלב ששותים ילדים היום בישראל מכילה כ- 2.5 מיקרוגרם פרוגסטרון. כלומר, כבר בצריכת כוס חלב אחת היינו עוברים את הצריכה המותרת לפי ה- FDA אילו עלייה חדה זו בריכוז הפרוגסטרון הייתה נובעת משימוש בתרופה, אך מכיוון שהנ"ל לא נובע משימוש בתרופה אלא "רק" מחליבת פרות בזמן הריון, הרי שאין כל מגבלה בהנחיות ה- FDA לריכוז הפרוגסטרון בחלב שכזה, יהא ריכוזו אשר יהיה. הריון הוא אומנם מצב טבעי, אך לא ייצור חלב וחליבה במהלך ההריון, וכדאי לזכור שמבחינה בריאותית אין זה משנה באיזו דרך הגיע הפרוגסטרון לחלב. מדובר באותו הורמון. פרוגסטרון הוא פרוגסטרון הוא פרוגסטרון. בנוסף, פרוגסטרון הוא הורמון מסיס בשומן, ולכן ככל שאחוזי השומן עולים כך גם עולה בהתאמה כמות הפרוגסטרון. המשמעות היא שילדים שצורכים מוצרי חלב שמנים כמו גבינות צהובות, גבינות שמנות, גלידות שמנת, חמאה וכיוצא באלה, נחשפים לרמות פרוגסטרון גבוהות במאות אחוזים. לסיכומו של ענייןגם האיחוד האירופאי וגם ה- FDA אינם מתייחסים לרמות ההורמונים הדומות לאלו שבחלב כאל זניחות וחסרות משמעות בריאותית. האם העובדה שרמות ההורמון הגבוהות, הנובעות מחליבת פרות בהריון ולא כתוצאה מטיפול תרופתי, משנה את התוצאה הסופית של רמות הפרוגסטרון הגבוהות בחלב? התשובה היא לא. לאלו השואלים אותנו כמה חלב ומוצריו בטוח לצרוך, אנחנו ממליצות לצמצם בצריכתו ובמיוחד בצריכת מוצרי חלב שמנים, ובעיקר בקרב ילדים, שהם האוכלוסיה הרגישה ביותר להורמונים, זאת כמובן תוך כדי הקפדה על סיפוק חלופות נאותות המבטיחות תזונה מלאה ומאוזנת. הכותבות הן ד"ר גילה בן דוד, מומחית ברפואת נשים ופוריות, וטל חייקין, דיאטנית קלינית וחברה בפורום צמחונות טבעונות של עמותת הדיאטנים עתיד. עדיין לא רשומים לאתר? הירשמו עכשיו ותיהנו מהתכנים ישירות למייל! |