הכנת אורז: נדרשת מעט מיומנות אך בהחלט ניתן לרכוש אותה מהר
הכנת אורז: נדרשת מעט מיומנות אך בהחלט ניתן לרכוש אותה מהר

מה היינו עושים בלי אורז? מדובר על דגן שמהווה כמזון העיקרי של יותר ממחצית העולם, כמעט כמו התירס והחיטה. בישראל, האורז מהווה בדרך כלל כתוספת למנה העיקרית הבשרית. הילדים אוהבים אותו ככה סתם רגיל ולבן, עם תירס או עם אפונה וגזר. בנוסף, האורז יכול להוות כמנה עיקרית אם מדובר למשל על מתכון לבחש מהמטבח הבוכרי המשלב אורז בשילוב בשר. הכנת אורז יכולה להיות לעיתים מאתגרת. יש כמה שיטות הכנה שונות ולמעשה אין חוקים להכנת אורז טעים: זמן הבישול עשוי להיות שונה אצל כל אחד, כמות המלח איננה צריכה להיות מדודה אלא לפי הטעם ויש כאלו שלא שוטפים את האורז כלל לפני ההכנה. האורז האולטימטיבי הוא כזה שהגרגירים יוצאים רכים ומופרדים אחד מן השני.

סוגי האורז השונים

ישנם סוגי אורז עגול (דביק יותר) וסוגי אורז ארוך (אוורירי יותר):

  • אורז בסמטי: אורז ארוך שמהווה אחד מהסוגים הנפוצים בישראל המגיע אלינו היישר מהודו. מתאים מאוד להכנת אורז לבן אחד אחד.
  • אורז פרסי: אורז ארוך נהדר שניתן להכין ממנו תבשיל אורז טעים ביותר. נפוץ גם כן מאוד בישראל.
  • אורז תאילנדי: אורז ארוך ומומלץ להכנת תבשילי אורז ביתיים.
  • אורז יסמין: אורז ארוך שמעניק לתבשיל ניחוח ממכר.
  • אורז מלא: אורז המכיל את הסובין (הקליפה) בו למעשה מצויים רוב הויטמינים והמינרלים החיוניים לגוף. מדובר על אורז בריא שמכיל כמות נאותה מאוד של סיבים תזונתיים. כאן תוכלו למצוא מתכונים עם אורז מלא להנאתכם.
  • אורז לסושי/אורז עגול/אורז לריזוטו: מדובר על סוגי אורז עגול שלרוב נחשב לדביק בגלל שהוא מכיל כמות עמילן גבוהה, ולכן מתאים להכנת סושי או ריזוטו איטלקי.

האם צריך לשטוף את האורז לפני הבישול?

פעולת שטיפת האורז לפני בישולו נועדה על מנת להסיר את העמילן שבאורז (שיטת הפילאף - שטיפה במים קרים). עמילן זה הוא למעשה המרכיב שגורם לאורז להיות דביק. לכן, אם אתם מעוניינים בהכנת אורז לבן אחד אחד - כדאי לכם לשטוף את האורז לפני ההכנה. בנוסף, שטיפת האורז (תיעזרו גם בידיים על מנת לערבב תוך כדי השטיפה) מסייעת בניקוי אבק שנדבק לאורז (במיוחד אם אתם רוכשים אורז במשקל ולא באריזה סגורה). לפני השטיפה מומלץ לברור את האורז על מנת למנוע מעצמים זרים להיכנס בטעות לתבשיל, וגם מומלץ לבצע את פעולת השטיפה מספר פעמים (אפשר עד 3 פעמים - המים צריכים להיות שקופים) ולהניח בצד לייבוש למשך כ- 10-15 דקות. אגב, ישנה דרך הכנה נוספת והיא בישול חלקי של האורז ללא כל שטיפה שלו לפני כן. לאחר הבישול החלקי מעבירים אותו לשטיפה ולאחר מכן להמשך בישול.

למה מתכוונים כשכתוב "לטגן את האורז"?

הכוונה היא לצפות את גרגירי האורז בשמן על מנת למנוע את הידבקותם אחד אל השני במהלך הבישול. השמן למעשה מהווה כגורם המפריד ביניהם. על כל כוס אורז נהוג להוסיף 1-2 כפות שמן (נהוג להשתמש בשמן קנולה). פעולה זו אמורה להתבצע תוך כדי ערבוב האורז בשמן בסיר. רק לאחר טיגון האורז למשך מספר דקות בודדות מוסיפים את המים ומתחילים בבישול.

לקריאה נוספת:
השניצל המושלם: מדריך וטיפים להכנה ביתית
בשר על האש: איך לצלות נכון את הבשר?
טיפים שיעזרו לכם במטבח

כמה מלח להוסיף לבישול האורז?

את המלח בדרך כלל מוסיפים עם המים (כפית וחצי מלח או לפי הטעם).

כמה מים צריך לכל כוס אורז?

בדרך כלל, היחס בין המים לאורז הוא 1:2 בהתאמה (כלומר, 2 כוסות מים על כל כוס אורז). קחו בחשבון שבדרך כלל לסיר שמספיק למשפחה משתמשים ב- 2-3 כוסות אורז (לפני בישול). כמו כן, קחו בחשבון שהאורז מכפיל את עצמו לאחר הבישול. רצוי להשתמש כבר במים רותחים אם אתם רוצים לקצר עוד יותר את זמן הבישול.

זמן בישול מומלץ לאורז

זמן הבישול המומלץ לא ידוע, או יותר נכון אינו קבוע. יש כאלו המבשלים 15-18 דקות, יש המבשלים 18-22 דקות ויש המבשלים 25 דקות ויותר. אנחנו ממליצים ללכת על איזור האמצע ולבשל כ- 20-22 דקות על אש נמוכה. כמובן שהסיר צריך להיות מכוסה במשך כל זמן הבישול. המכסה הסגור יוצר למעשה את האדים שמסייעים לאורז להתבשל ותורמים לאווריריותו. התוצר הסופי אמור להיות כזה שהאורז בסיר הינו יבש ללא נוזלים כלל. אם האורז שלכם עדיין לא מוכן דיו - השאירו אותו מכוסה לעוד מספר דקות (אדי הבישול כבר יעשו את העבודה). לאחר הבישול הניחו לאורז למשך כ- 5-10 דקות (ניתן להפריד את הסיר מהמכסה עם מגבת מטבח נקייה) ורק לאחר מכן ערבבו בעדינות בעזרת שתי כפות (פעולה זו מסייעת להיפרדות הגרגירים - הימנעו מערבוב חזק ומאסיבי).

האם ניתן לשמור את האורז בקירור?

התשובה היא כן, אך כמובן שההמלצה היא לאכול את האורז היישר מהסיר החם - הכי טעים שיש! ניתן לשמור את האורז במקרר למשך מספר ימים.

תיבולים מומלצים לאורז

התיבול הקלאסי הוא כמובן אך ורק מלח (לאחר הוספת מי הבישול), אך בעת טיגון האורז ניתן להוסיף לו מגוון רחב של תבלינים כמו כורכום (יתקבל אורז צהוב), פפריקה (יתקבל אורז אדמדם), בצל, שום, כמון, שמיר, כוסברה, פול ירוק או זעפרן לדוגמא.

טיפים נוספים

  • כשמסיימים לבשל את האורז רצוי לאפשר את יציאת האדים מהסיר ולפתוח מעט את המכסה. מערבבים מעט את האורז בסיר (על מנת לסייע להפרדת הגרגירים) ולכסות על מנת לשמור על חום האורז לאורך זמן.
  • אם הכנסתם את האורז למקרר (תמיד רצוי להכין כמות קטנה יותר כדי להימנע מכך) - תדעו כי הדרך הטובה ביותר לחמם שוב את האורז היא במיקרוגל ולא בבישול.
  • סיר הבישול צריך להיות מספיק גדול על מנת להכיל את הנוזלים וכמובן את האורז שמכפיל את עצמו. כמו כן, מומלץ שהסיר יהיה איכותי על מנת שבישול האורז יהיה אחיד.

מבחר מתכוני אורז ביתיים

להלן עשרת מתכוני האורז המובחרים ביותר באתר:

אם לא מצאתם את מתכון האורז האהוב עליכם - כנסו אל כל מתכוני האורז באתר. בהצלחה ובתיאבון!
צוות האתר.