גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | תזונה קטוגנית: הדיאטה החמה ביותר בארה"ב |
נדמה שזו הפעם הראשונה שעולם הרפואה הקונבנציונלי חוצה את הקווים, משתף פעולה עם שיטת תזונה ועושה בה שימוש כשיטת ריפוי לכל דבר. יותר ויותר רופאים אמריקאים, רופאי משפחה, קרדיולוגים ואנדוקרינולוגים נכבשים בקסמה של התזונה הקטוגנית, והופכים אותה לשיטת ריפוי מקובלת המחליפה תרופות (תחת השגחה רפואית) במחלות כמו אוביסיטי - השמנת יתר, סכרת, אפילפסיה ועוד. מומלץ לפנות 45 דקות ולהאזין להרצאתו המרתקת של ד"ר אריק וו`סטמן, רופא אנדוקרינולוג בכיר, שבהחלט "חצה את הקווים" ומנהל כיום מרכז רפואי פרטי המושתת כולו על ריפוי באמצעות תזונה קטוגנית. תוצאות הריפוי וההחלמה הבלתי רגילות במרכז הרפואי שלו הן תוצאה של שימוש כמעט בלעדי בתזונה הקטוגנית, תוך הורדת השימוש בתרופות ועד לריפוי מלא של המטופל.
ד"ר רונית אבנון, נטורופתית קלינית N.D Ph.D, 19.11.2018
דיאטה קטוגנית: ללא הגבלה וללא ספירת קלוריות
אז מהי התזונה הקטוגנית?תזונה קטוגנית היא בעצם שדרוג ודיוק מדעי יותר לדיאטה הוותיקה של הרופא האמריקאי הנודע ד"ר ברנשטיין. עיקרון התזונה הקטוגנית פותח בבסיסו כבר בשנת 1929 ושימש כשיטת טיפול מוכחת בילדים חולי אפילפסיה. עבודות רפואיות כבר מ- 1996 מציגות מקרים של ילדים שסבלו מהתקפי פרכוס אפילפטיים - ונרפאו לחלוטין כל עוד שמרו בהקפדה על כללי התזונה הקטוגנית. תזונה קטוגנית מבוססת על הימנעות כמעט מוחלטת מאכילת פחמימות (5%), אכילת חלבונים מתונה (25%) ואכילה מרובה של שומנים (70%) - ללא הגבלת כמויות או קלוריות. אכילה מרובה של שומנים והימנעות מפחמימות גורמת לכבד לייצר חומר הנקרא "קיטונים" (בלועזית: KETONS), ומכאן שמה של התזונה הקטוגנית - מהמילה קטונים, ומהתהליך בו נמצא הגוף בעת ייצור הקטונים - תהליך שנקרא קיטוזיס (KETOZIS). איך נראה תפריט יומי בתזונה קטוגנית?אז זהו, שבתזונה הזאת אין תפריטים. חשוב להבין מהי רשימת המאכלים המותרים (והיא ארוכה ומגוונת), ולבחור לאכול רק מהם ללא הגבלת כמות, משקל או קלוריות. נשמע אולי טוב מדי מכדי להיות אמיתי. זוהי כנראה שיטת התזונה היחידה בעולם שזכתה לניתוחים מחקריים, בעיקר כשתוצאות ההחלמה החד משמעיות שהוצגו בילדים אפילפטיים - הפתיעו וסקרנו את עולם הרפואה האמריקאי השמרני כל כך. קיימים היום 31 מחקרים בנושא התזונה הקטוגנית. ד"ר אנדריאס איינטפלד, רופא וחוקר שוויצרי, מדבר על מחקרים אלה בהרצאתו המרתקת והארוכה יש לומר - אך בהחלט שווה צפייה. היכנסו בנוסף: למי מתאימה התזונה הקטוגנית?מלבד נשים בהיריון, ילדים מתחת לגיל 10 וחולי לב, למעשה לא קיימת הסתייגות כלשהי. התזונה החדשה-ותיקה הזאת זוכה לפופולאריות מחודשת בארה"ב בהיותה שיטת תזונה המאפשרת ירידה מהירה מאוד במשקל. דיווחים בספרות המקצועית מציגים ירידה של 5-15 ק"ג בפרקי זמן קצרים במיוחד, תוך שמירת התוצאות לאורך זמן "היות והתזונה הופכת לאורח חיים ואינה דיאטה עם תוקף תפוגה", אומר ד"ר אריק וו'יסטמן ממרפאת ADAPT לתזונה קטוגנית בוונקובר, המעסיקה 13 רופאים המטפלים אך ורק בתזונה קטוגנית תוך השגחה רפואית מלאה. אבל ירידה במשקל אינה הסיבה העיקרית לפופולריות הרבה שצוברת התזונה ברחבי ארה"ב. התזונה הקטוגנית מיועדת בראש ובראשונה לטיפול בחולי סכרת סוג 2. נדהמתי בכל פעם מחדש לפגוש בקליניקה הנטורופתית שלי (אינני רופאה) חולי סכרת שהצליחו להתאזן לגמרי, וזאת בזכות דבקותם בתזונה הקטוגנית בלבד, ובהמשך באישור הרופא האישי שלהם - הפסיקו לגמרי שימוש בתרופות. רמות הסוכר בבדיקות הדם היה נמוך מ- 100 ותוצאות ההמוגלובין המסוכרר HA1C היו נמוכות באופן מיוחד - והפתיעו תמיד את רופאי המשפחה המטפלים. עדויות קליניות בספרות הרפואית מציגות שיפור ניכר ב- 13 ערכים שנבדקו בבדיקות הדם, ביניהם: רמות טריגליצרידים שירדו משמעותית, ערכי ה- HDL (הכולסטרול הטוב) עולים וערכים כמו ברזל, פריטין, B12, סידן, גלוקוז ועוד ערכים נוספים משתפרים באופן משמעותי. במקביל, חשוב לציין כי בכל העבודות מצוינת עלייה בערכי הכולסטרול הרע (HDL), אבל עלייה זו מופיעה בעבודות באופן זמני בלבד (בין 2-3 חודשים) ונחשבת חסרת חשיבות. חסרונות השיטההחיסרון העיקרי של התזונה הקטוגנית הוא הצורך ללמוד היטב ולעומק את כללי השיטה - אי אפשר לחפף איתה. פגשתי לא מעט אנשים בקליניקה שהגיעו אליי וסיפרו כי ניסו את התזונה בעבר "והיא לא עבדה", תשאול קצר הבהיר לי מיד שלא פעלו על פי "חוקי המשחק" ואכלו מאכלים אסורים או לחילופין נמנעו מאכילת כמות שומנים מספקת כי "פחדו לאכול שומן". אז החיסרון הראשון הוא צורך בליווי צמוד בתקופת ההסתגלות הראשונה. החיסרון השני הוא תקופת ההסתגלות הראשונית שכרוכה בדרך כלל ב- 3-4 ימי "שפעת קטוגנית", מונח ידוע ומוכר בקרב קטוגנים מתחילים (THE KETO FLU). גם כאן, הליווי הצמוד בשלבים הראשונים נותן כלים כיצד להימנע מתופעות ה"שפעת" הזאת, הכוללים בין היתר: כאבי ראש קלים, התכווצויות שרירים, אי נוחות בטנית, נדודי שינה, חוסר תיאבון ודכדוך קל במצב הרוח, אך כאמור תופעות אלה חולפות בדרך כלל לאחר 3-4 ימים. לסיכוםכמי שיכולה להעיד על עצמה שניסתה על גופה והדריכה כמעט את כל שיטות התזונה המוכרות, התזונה הקטוגנית בהחלט זוכה אצלי בציון גבוה במיוחד, גם בשל התוצאות המהירות והמשמעותיות בירידה במשקל וגם בשל ההנאה מהמגוון התזונתי וחוסר הצורך בספירת כמויות או קלוריות - מה שמסייע לשמור את סוג התזונה הזה לאורך זמן. התזונה הקטוגנית הפכה אצלי לאורח חיים אישי מהנה וקבוע. היכנסו עכשיו: מתכוני תזונה קטוגנית. הכותבת היא ד"ר רונית אבנון, N.D Ph.D, נטורופתית קלינית שאינה רופאה. |