ספורטאים וחובבי ספורט משקיעים המון זמן וכסף בפעילות ספורטיבית, ברכישת ציוד המתאים לפעילות, וברכישת ציוד שיעזור להם בשיפור התוצאות. יחד עם זאת, ספורטאים לא תמיד מייחסים חשיבות מספקת לתזונה והשפעתה המכרעת על הישגיהם.
אתחיל בנימה אישית, בשנים האחרונות אימנתי שחייה תחרותית ועבדתי עם שחיינים בגילאי 8-17. שחה אצלי שחיין בן 13 שבהחלט ידע ואהב לעבוד קשה, לא פספס אימונים, תמיד נתן את כל כולו והיה מאוד תחרותי. הגענו לאליפות ישראל כשהוא נחוש לעשות את הכי טוב שהוא יכול, אך לרוע המזל היתה זאת תחרות מאוד גרועה בשבילו. כל משחה שהתחיל היה מצוין ברגע הראשון אך לא היו לו כוחות לסיים אותו. כמובן השחיין סיים את האליפות באכזבה גדולה. לאחר שיחה קצרה עימו החלטתי לשלוח אותו לבצע בדיקות דם והסתבר שהברזל ומחסני הברזל שלו היו ריקים. ביקשתי מאותו שחיין להכין לי יומן אכילה שבו יהיה רשום מה אכל, כמה אכל וגם כמה הוא ישן במשך שבוע ימים. האכילה שלו לא הייתה מאוזנת כלל, לפעמים דילג על ארוחות, לא היה אוכל לפני אימון, לא הקפיד על 8 שעות שינה והרשה לעצמו להתפנק עם ממתקים משום שחשב שהוא מוציא הרבה אנרגיה באימון וזה לא יהיה נורא אם יאכל כמויות גדולות של סוכר. אחרי שיחה ארוכה ובניית תפריט הבין השחיין שלהיות חזק באימונים זה לא מספיק, וכי לגוף מתישהו נגמר הדלק אם לא דואגים לו בצורה נכונה. חצי שנה לאחר מכן, באליפות הבאה, אותו שחיין הגיע לתוצאות מצוינות בתחרות.
אם כן, בהחלט חשוב לזכור שתזונה נכונה היא חלק בלתי נפרד מההצלחה של הספורטאי ובנוסף לכך היא עוזרת במניעת פציעות מיותרות והחלמה מאלו שכבר התרחשו. הכול מתחיל במה שאנו מכניסים לפה מהרגע שקמים בבוקר ועד הרגע שהולכים לישון. אפשר להשקיע את כל כולנו באימונים אבל אם לא נשלב זאת עם תזונה נכונה, התוצאות לא תגענה. חשוב מאוד להבין שהדבר נכון לא רק לגבי ספורטאים מקצועיים אלא גם לספורטאי החובב המעוניין להיכנס לכושר ולחזק את עצמו ואולי על הדרך גם להוריד כמה אחוזי שומן.
|