עברו השנים, עם ישראל עשה תקומה והתיישב בארץ הקודש עצמה. בעיקרון, אין כל בעיה יותר לאכול את פירותיה הטריים, הנמכרים בשפע גם בחורף. אלא שמסורת היא מסורת ואנו ממשיכים לחפש את הפירות היבשים בט"ו בשבט שכיום מיובאים בעיקר מטורקיה. רק לידיעתכם...
אז בואו נדבר על זה:
- פירות יבשים הם פירות טריים שעוברים עיבוד, במהלכו הנוזלים הטבעיים שבפרי מתאדים, הפרי מקבל תוספת של סוכר (או פרוקטוזה, שזה חד-סוכר שמופק מתירס בדרך כלל. בכמות גדולה יכול לגרום לעליית סוכר וטריגליצרידים בדמינו).
- בנוסף, על מנת לשמור על הצבע ואורך חיי מדף מרבי, מוסיפים להם חומר משמר שעשוי מגופרית SO. גופרית היא יסוד בטבע, שבכמות גדולה עלול לגרום לתופעות אלרגיות (בדומה לזה המתפתח משתיית יין). ניתן להורידו במידת מה ע"י שטיפת הפירות היבשים, או ע"י בישול/הרתחה (לדוגמה, להכנת ליפתן מומלץ לשפוך את המים הראשונים).
- פירות יבשים אורגניים בדרך כלל פחות יפים משום שאינם מכילים גופרית. צבע של משמש מיובש "רגיל" - כתום יפה. צבע של משמש מיובש אורגני - כמעט שחור. הטעם - דומה.
מדוע התעשייה מוסיפה גופרית?
משום שאנחנו "קונים עם העיניים"! רכישה של מזון יפה מובטחת יותר מאותו מזון פחות יפה (ופחות מעובד).
- ערך קלורי: 2 תמרים קטנים/תאנים/משמשים מיובשים שווי ערך למנת פרי טרי אחד (תפוח עץ, תפוז, בננה קטנה). סדר גודל של 60-70 קק"ל (תלוי בגודל). כ- 250 קק"ל ל- 100 גרם, בממוצע.
הקלוריות מגיעות בעיקר מהפרוקטוזה, סוכר הפירות, שמשפיע כאמור על הסוכר בדם ורמות טריגליצרידים, כך שזה בסדר לאכול פירות יבשים, ממתק בריא, אך זכרו שזה לא מלפפון... לחולי סכרת מומלץ להתנהג לפי הדרכת דיאטנית אישית. 2 פירות יבשים קטנים (תאנים/תמרים/משמשים שווי ערך למנת פרי טרי. מומלץ לאכול לא על קיבה ריקה.
- אבל, בנוסף לסוכר, פירות יבשים מכילים גם מינרלים חיוניים. לדוגמא, תאנים מיובשות עשירים בברזל, מגנזיום וגם סידן. כל הפירות היבשים עשירים מאוד באשלגן (K), שהוא המינרל "הנוגד" לנתרן וכך מסייע במניעת יתר לחץ דם. כך גם תמרים, צימוקים ומשמשים. כולם עשירים גם בסיבים תזונתיים וכך תורמים לתחושת שובע ושיפור פעילות מערכת העיכול (שזיף מיובש הוא המצטיין בתחום זה).
- הפירות המיובשים מכילים אנטיאוקסידנטים - נוגדי חמצון שיעילים במניעת מחלות לב וסרטן.
- בשנים האחרונות השווקים הוצפו בחמוציות מיובשות. חמוציות שייכות למשפחת פירות היער, עשירים מאוד בנוגדי חמצון למיניהם, ומומלצות למניעת דלקות בדרכי השתן (בזכות שינוי ה-PH של השתן לחומצי יותר, מה שמפריע להתפתחות החיידקים המזיקים). שימו לב - ניתן להשיג חמוציות ללא תוספת סוכר! כמו כן, ניתן לרכוש אותם מוקפאים ללא סוכר.
במחלקת הט"ו בשבט נמצאים גם כל האגוזים, השקדים, הקשיו ואגוזי ברזיל. סוג זה של פירות עשיר בשומנים מסוג החד בלתי רווי. זהו הסוג המומלץ ביותר של שומנים, התורמים לבריאות הלב, כלי הדם, מערכת העיכול, המוח ועוד. אגוזי מלך מכילים גם כמות לא מבוטלת של שומן מסוג אומגה 3, החיוני למניעת דלקות, הורדת רמת טריגליצרידים בדם ושמירה על בריאות הלב.
שקדים מכילים הרבה סידן וברזל, וחיוניים להעלאת הכולסטרול "הטוב" ואיזון הכולסטרול ה"רע". אגוז ברזיל עשיר מאוד בסלניום. כולם מכילים הרבה ויטמין E, אבץ וסיבים תזונתיים.
יחד עם זאת, יש לשים לבל כמה עובדות מעניינות בנוגע למשפחה זו:
- הערך הקלורי שלהם גבוה ונע בסביבות 550-600 קק"ל ל- 100 גרם.
- הערך התזונתי המעולה שלהם עלול להשתבש כולו אם אוכלים אותם קלויים ומומלחים. הקלייה התעשייתית הורסת את השומנים הטובים שבאגוזים ובשקדים והופכת אותם למעין מזון מטוגן. טיגון, כידוע, עלול דווקא להעלות את רמת השומנים בדם ולפגוע בבריאות תקינה. ולכן מומלץ מאוד לצרוך אותם טריים, לא מומלחים ובכך לנצל את מתנת הטבע הזו.
- מנה מומלצת - חופן קטן ליום. יכולים לשמש ארוחת ביניים קלה ומזינה, לא מתקלקלים ונוחים לנשיאה בתיק. אני מחזיקה קבוע שקית עם תערובת של אגוזים וצימוקים/חמוציות ברכב וכך מונעת מעצמי רעב מוגבר ביום עבודה ארוך. אה, כן - וגם פירות טריים, שהם לרוב תוצרת הארץ :)
למתכונים לט"ו בשבט. חג שמח ובריא!
הכותבת היא הדיאטנית עדי זוסמן.
|