הפילוסופיה הנטורופתית
- שיתוף המטופל בתהליך הריפוי. המטופל אקטיבי ולא פסיבי כנהוג ברפואה המערבית.
- בשיטה משתמשים בחיזוק כוחו הטבעי של הגוף בהתמודדות עם מחלות ובעיות.
- הטיפול הנטורופתי חותר לטיפול בשורש הבעיה ולא בסימפטום.
- המטפל מהווה מדריך מכוון ומטרתו להוביל את האדם אל הבריאות ללא פגיעה בבריאותו.
ניתן להבין את הפילוסופיה בדוגמא מוחשית מהשטח:
אדם הסובל מצרבות חוזרות ונשנות, בדר"כ יקבל טיפול תרופתי עם תרופות נוגדות חומצה. טיפול זה אינו טיפול אמיתי בשורש הבעיה - בגורם לצרבות. כמובן שהטיפול גם אינו מצריך מהחולה להתאמץ או לשנות את אורח חייו ותמיד ישנה הסכנה שהטיפול התרופתי יפגע בבריאותו של החולה.
אותו אדם במידה וייגש לטיפול נטורופתי, יאלץ להיות שותף פעיל ועיקרי לתהליך ההבראה. הוא יצטרך לשנות את תזונתו בהתאם לתזונה שנבנתה לו, הוא יצטרך לדאוג לצרוך תוספי מזון וצמחי מרפא לטיפול בצרבת וטיפול בגורם שבגינו היא נגרמת (תרופות, אוכל, סטרס, בקע סרעפתי, עודף רעלים). המטפל כמובן ידאג לחזק את מערכת החיסון של המטופל באמצעים טבעיים ולהכווין אותו אל עבר בריאות טובה יותר מבלי להסב לו נזק.
בנטורופתיה נשתמש בכלים הטבעיים הבאים: תזונה, צמחי מרפא, ארומתרפייה (שמנים ארומאטיים), רפואת תוספי מזון, פעילות גופנית, דמיון מודרך והכוונה לאורח חיים בריא.
עקרונות תזונה מרכזיים
1. ניקוי רעלים:
- הבסיס לרפואה מושלמת - גוף שמצליח לסלק את הרעלים שמצויים בתוכו.
- ישנם רעלים ממקור פנימי (תהליכי עיכול, נשימה, מערכת חיסון) וישנם רעלים ממקור חיצוני (קוסמטיקה, קרינה, זיהום סביבתי, תרופות, תזונה לא נכונה ועוד).
- מחלות רבות קשורות לעודף רעלים כמו השמנה, אלרגיות, בעיות עור, בעיות עיכול, זיהומים חוזרים וחולשת מערכת החיסון.
- יש צורך לבצע פרוטוקול ניקוי רעלים בליווי נטורופת.
- בתהליך הניקוי מומלץ להוריד מזונות מעובדים, לצרוך מזונות טבעיים ולשלב מזונות שמסייעים לניקוי מיטבי (לימון, תפוח, ארטישוק, אננס, שום, בצל, ברוקולי, כרוב, ירקות עליים ירוקים, כורכום וזעתר).
- מומלץ לשלב טינקטורה - מיצוי עוצמתי של צמחי מרפא לניקוי רעלים.
- בנוסף: פעילות גופנית, תוספי מזון, סאונה, ספוג מקלחת, עיסוים טיפול בבעיות עור, עיכול וסטרס מסייעים לפינוי רעלים.
2. התאמת מזונות אישית לאדם:
- לכל בעיה או מחלה ישנם המזונות המומלצים לצריכה ומזונות האסורים לאכילה.
- חלוקת המזונות המומלצים והאסורים נקבעת על פי הרכב הוויטמינים, מינרלים ואבות המזון במאכל.
- ישנם מרכיבי מזון שחסרונם עלול להחריף מחלה וישנם מרכיבי מזון שחסרונם יעזור לריפוי מחלה.
- חוסר תזונתי יכול להיגרם מתזונה לקויה, בעיות ספיגה במערכת העיכול או תרופות שגורמות להיווצרות חוסר.
- מומלץ להתייעץ עם נטורופת לבניית תוכנית תזונה אישית שמותאמת לסדר יומך ולבעיות הרפואיות שלך.
3. טיפול בבעיות העיכול:
- לפי הנטורופתיה: בעיות עיכול = נקודת המוצא למגוון רחב של מחלות.
- מחלות שקשורות לבעיות עיכול - רוב המחלות הקיימות בעולם: מחלות עור, עיכול, סטרס, נשירת שיער, אלרגיות, כולסטרול, סוכרת, גאוט (מחלה בה יש הצטברות של חומצת שתן - תוצר פסולת של עודף חלבון בתזונה), דלקות מפרקים, קנדידה, דלקות שתן ועוד.
- דוגמא: עצירות יכולה להוביל לעודף רעלים בגוף ומכאן הדרך קצרה לבעיות עור, עיכול, השמנה, סוכרת וכולסטרול, חולשה חיסונית ודיכאון.
- הטיפול המומלץ: שיקום מערכת העיכול באמצעות תזונה נכונה, צמחי מרפא, תוספי מזון מותאמים וטיפול בסטרס כרוני.
4. הפרדת מזונות:
- אכילה מרובה ובשילובים לא מומלצים גורמת לתהליכי תסיסה במעיים.
- תסיסה גורמת לעודף רעלים במערכת העיכול - גורם מרכזי לבעיות עיכול ובהמשך למחלות רבות אחרות שהם תוצר של בעיות עיכול וריבוי רעלים.
- לא מומלץ לצרוך חלבון (גבינות, ביצים, בשר, חלב, דגים) עם פחמימות (דגנים, קטניות). יוצר מיצי עיכול שמבטלים אחד את השני.
- לא מומלץ לצרוך מנת חלבונית עם מנה חלבונית נוספת. יוצר עומס מטבולי על הכליות וגורם לשחיקתם.
- יש לאכול פירות לא בצמוד לארוחה. פירות ואוכל גורמות לתסיסה.
- אין לשתות במהלך הארוחה - גורם לדילול במיצי העיכול ופגיעה בתהליכי העיכול.
- יש לאכול לפי שלבי הניקוי של הגוף: בבוקר מזונות קלים לעיכול ובעלי תכולת נוזלים גבוהה, בהמשך היום מזון מגוון ובריא ובלילה להימנע ככל האפשר מאכילה.
5. הרגלי אכילה נכונים:
- הרגלי האכילה משפיעים על תהליכי העיכול.
- הרגלי אכילה לקויים = פגיעה בעיכול = בעיות עיכול = מחלות ובעיות בריאותיות.
- יש לאכול ארוחות קטנות לאורך כל היום.
- מומלץ לשמור על מרווחי אכילה של שעתיים עד שלוש על מנת לשמור על רמות סוכר מאוזנות ועל תחושת שובע.
- יש לאכול לאט, ברוגע ובשלווה. אין לאכול תוך כדי ביצוע פעולות אחרות כגון דיבור, קריאה, צפייה בטלוויזיה או הליכה.
6. תזונה טבעית - הכי קרוב לאימא אדמה:
- הטבע מספק לנו את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים שחיוניים לגופנו באיכות הטובה ביותר.
- ארוחות טבעיות נספגות טוב יותר במערכת העיכול שלנו.
- למזונות מן הטבע יש יתרון נוסף: הם מכילים אנזימים שמקלים על הגוף בתהליך העיכול משום שאינם מצריכים ממנו לייצר אנזימי עיכול.
- מזונות מן הטבע מסייעים לטיפול במחלות ובעיות בריאותיות, מסייעים לירידה במשקל ולגמילה ממתוקים!
- מזון מעובד גורם להשמנה, מחלות והגברת התשוקה למתוק.
- החליפו טחינה בטחינה גולמית, סוכר בדבש, שניצל מעובד בבשר ביתי, משקאות במים, יוגורטים שונים ביוגורט טבעי, ממתקים בפירות ועוד...
7. צמחי מרפא - מתנת הטבע לאדם:
- תרופות רבות מטפלות בסימפטום ולא בשורש הבעיה.
- אנשים מכורים לתרופות בשל בצורך "בטיפול" מידי ומהיר.
- לתרופות חסרונות רבים: גורמים לחוסר תזונתי, תופעות לוואי בלתי נשלטות, אינן מטפלות בבעיה האמיתית.
- צמחי מרפא היו בשימוש רפואי נרחב בהיסטוריה.
- צמחי המרפא מכילים חומרים רפואיים ועל כן תרופות רבות בבסיסים נוצרו מצמחי מרפא!
- ההבדל בין צמחי המרפא לתרופות: החומרים בצמחים לא סונתזו ועברו שינוים כימים ועל כן הם ידידותיים ובטוחים יותר לשימוש.
- לצמחי המרפא יש הצלחות מרובות.
- שימוש בצמחי המרפא בטוח לחלוטין וללא תופעות לוואי שנלוות לשימוש בתרופות.
- במקרים רבים צמחי המרפא מטפלים בשורש הבעיה ולא בסימפטום כמו התרופות וזאת בשל התאמה אישית של תכשיר צמחי לאדם. התאמה נעשית על ידי נטורופת מוסמך ברוקחות טבעית.
- ניתן לצרוך את צמחי המרפא כחליטות תה.
- מספר חליטות לדוגמא: לעיכול - מליסה, קינמון, הל, שומר, לואיזה. להרזיה - ג'ימנמה, סטיביה, גדילן ותה ירוק. לכולסטרול וסוכרת - גדילן, שן ארי, תלתן אדום, שכיסנדרה, ארטישוק, כורכום, סירפד ופטרוזיליה. לחיזוק מערכת החיסון - אכיניאציה, אסארגלוס, סמבוק שחור, טימין, פירות יער.
- הדרך המומלצת לצריכת צמחי מרפא – טינקטורה (מיצוי החומרים הפעילים בצמח בדרכים טבעיות).
- הטינקטורה מותאמת באופן אישי לאדם. ההתאמה נעשית על ידי נטורופת.
- מבחר הטינקטורות הוא רב ומגוון ומתאים לרוב סוגי הבעיות או המחלות.
8. צומות רפואיים:
- בטבע חיה פצועה או חולה צמה.
- בני האדם צריכים באופן טבעי גם לצמצם אכילה או לצום כדי להבריא.
- בני האדם אינם צמים בעת מחלה משום שהתרחקות מהטבע קלקלה את הרגלי הבריאות שלנו.
- ההיגיון הרפואי מאחורי הצום: הגוף מפסיק לייצר אנרגיה לצורך תהליכי העיכול וכך האנרגיה מנוצלת לטובת יצירת אנזימים מטבולים שחיוניים למגוון רחב של תפקודים חשובים בגוף כמו חיזוק מערכת החיסון והתמודדות עם מזהמים והפרשת רעלים מהגוף.
- את הצום יש לערוך על פי פרוטוקול מסודר ובליווי ופיקוח נטורופתי.
9. שלבו תוספי מזון:
- גם מזונות מן הטבע כבר אינם מספקים את תכולת המרכיבים הנדרש לתפקוד מיטבי.
- הסיבה: אדמה פחות פורייה, בצורות, יבולים דלים, חומרים והורמונים בתוך היבולים ועוד.
- חוסר במרכיבי מזון יכול לגרום לבעיות ומחלות.
- יש צורך לתחזק את הגוף במספר תוספי מזון עיקרים.
- התוספים המומלצים לכל אדם: מולטי וויטמין, אומגה 3, פרוביוטיק, ויטמין C. ניתן גם להוסיף אבץ ומגנזיום.
- בנוסף לאנשים שסובלים ממחלות כרוניות, בעיות רפואיות או אוכלוסיות מיוחדות כמו ספורטאים, מבוגרים, ילדים ונשים בהריון - יש להתאים תוספי מזון נוספים שמותאמים לאדם.
- סוג תוספי המזון, מינונם ותזמון לקיחתם נקבעים על ידי נטורופת בהתאם לגיל האדם, מצב בריאותו, בעיותיו הרפואיות, אורח החיים, תזונתו, משקל גופו והתרופות שאותם הוא נוטל.
10. ועקרון אחרון שאינו קשור לתזונה - גישה חיובית לחיים:
- ישנו קשר הדוק בין מצב נפשי למצב גופני-בריאותי.
- הנפש במקרים רבים מהווה את המקור להתפתחות מחלות ובעיות רפואיות.
- נפש וגוף אחד הם:נ פש בריאה בגוף בריא ועל כן נדאג לתזונה בריאה, פעילות גופנית, צמחי מרפא ופרחי באך להרגעת הנפש, טיפולים פסיכולוגיים במידת הצורך, דמיון מודרך, תוספי מזון לטיפול בסטרס, אורח חיים בריא, שינה מספקת, שימוש בשמניים אתריים להרגעה, טיפולי מגע שונים וחיוך תמידי על השפתיים.
נכתב על ידי אלעז יוסף, נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי. אתר בריאות מהטבע: www.briutteva.co.il.
|