מלח: לא לצרוך יותר מדי
מלח: לא לצרוך יותר מדי

טעם המלח הוא טעם נרכש. בתחילת האבולוציה שלנו צרכנו פחות מגרם מלח ליום וכך גם אנו בנויים מבחינה גנטית. ישנם רצפטורים - קולטנים בפה האחראים על תחושת המליחות ועוצמתם משתנה מאדם לאדם.

כמות הצריכה בעולם המודרני כיום היא ממוצע של 6-12 גרם מלח ליום לאדם! (כמות זו מתחלקת בין המוצרים המוכנים שאנו קונים שמכילים מלח ובין המלח שאנו מוסיפים למזון שאנו מבשלים).

כמות הצריכה המומלצת ליום

גיל

צריכת מלח מומלצת

צריכת נתרן מומלצת

0-6 חודשים

פחות מ - 1 גרם

0.4 מ"ג

7-12 חודשים

1 גרם ליום

0.4 מ"ג

1-3 שנים

1 גרם ליום

0.4 מ"ג

4-6 שנים

1.75 גרם ליום

0.7 מ"ג

7-11 שנים

3 גרם ליום

1.2 גרם

12-18 שנים

4 גרם ליום

1.6 גרם

18 ומעלה

4-5 גרם ליום

עד 2.4 גר

מדוע בעצם מלח מזיק לנו?

בגופנו קיימות משאבות נתרן-אשלגן שהן בעצם אנזימים בקרומי התאים המובילים באופן פעיל את יוני הנתרן אל מחוץ לתאים ומכניסים את יוני האשלגן אל תוך התאים. משאבות אלו קיימות בתוך התאים של כל בעלי החיים.

המלח מכיל כמות גבוה של נתרן. אצל אנשים בריאים הכליות מוציאות את עודף הנתרן על ידי הפרשה מוגברת בשתן. הפרשת הנתרן גורמת גם להפרשת אשלגן. כאשר האשלגן נמוך בגוף, הגוף מנסה לאגור אותו ומכאן בעצם נאגר גם נתרן. גם מים נאגרים לרוב עם נתרן, מה שגורם להגדלת נפח המים בדם. הגדלה זו גורמת לעלייה בלחץ הדם, דבר הגורם ללב לעבוד קשה יותר.
למעשה, צריכה מוגברת של מלח גורמת לספיגה מוגברת של נוזלים בכליות ומגדילה את נפח הנוזלים בגוף ובדם ומכאן עליית לחץ דם, מחלות לב, כשל כלייתי ועוד...

מה ניתן לעשות?

קודם כל רצוי להוריד את צריכת המלח והנתרן לכמות המינימאלית המומלצת.
יש להרגיל את החך מחדש לטעם המקורי של המזונות השונים. יש לאכול יותר ירקות ופירות טריים, להימנע כמה שיותר ממזונות מעובדים וקפואים, להוריד את השימוש במוצרי מדף מוכנים כמו רטבים לסלטים, אבקות מרק, מנות חמות, מזון משומר, חטיפים מלוחים, גבינות, פיצוחים ועוד...
בנוסף, ניתן לצמצם את צריכת המלח שאנו מוסיפים למזון בזמן בישול או לאחריו.
לאלו שקשה להפסיק במכה אחת את צריכת המלח הגבוהה בתפריט שלהם, ישנם היום בשוק מוצרי מלח המכילים כמות אשלגן גבוהה יותר מכמות הנתרן כמו למשל:

מלח העשבים: מלח עשבים מכיל צמחי תבלין כמו שום, סלרי, בזיליקום, בצל, פטרוזיליה, כוסברה ועוד. מלח זה עשיר באשלגן ודל בנתרן.
בנוסף ישנם מוצרים המכילים כמות פחותה של נתרן כמו: n> לאלו שקשה להפסיק במכה אחת את צריכת המלח הגבוהה בתפריט שלהם, ישנם היום בשוק מוצרי מלח המכילים כמות אשלגן גבוהה יותר מכמות הנתרן כמו למשל:
מלח ללא נתרן - מלח המכיל כמות של 5 מ"ג נתרן ל - 100 גרם.
מלח דל נתרן - מלח המכיל כמות של 100 מ"ג נתרן ל - 100 גרם.

סליקורניה: תחליף נוסף נפלא למלח הוא צמח הסליקורניה. צמח מלח בעל טעם מלוח המהווה תחליף בריא וטבעי למלח השולחן שלנו.

הצמח גדל בסביבה מלוחה ומכאן שניתן למצוא אותו ברמות מליחות שונות. הצמח דומה בצורתו לאספרגוס וגם צורת ה"בישול" המומלצת לו היא אידוי כמו האספרגוס.
הסליקורניה ניתן לשימוש בצורתו הטבעית כתוספת לסלט, למטרת החמצה של ירקות, לבישול, אידוי ואפייה.

על מנת לשמור על סביבת קיום יציבה בתוכנו, מומלץ לא לצרוך כמויות גבוהות של מלחים. גופנו הוא מכונה מופלאה והוא יודע לווסת ולאזן את עצמו אם רק מאפשרים לו.
שימוש נכון וכמויות נכונות של צריכת המלחים יכולה לסייע להורדת לחץ דם ולשיפור תפקוד המערכות השונות בגוף בכלל.

בברכת בריאות,
דפנה ריכטר.