גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | סיבים תזונתיים: סוגים ויתרונות |
החברה המערבית כיום כוללת תפריט דיאטה טיפוסי המורכב מכמויות גדולות של פחמימות מזוקקות, שומנים רוויים, מזונות מעובדים וכולסטרול, וכמות קטנה מאוד של סיבים תזונתיים. מחלות רבות קשורות במחסור בסיבים תזונתיים, כגון: מחלות המעי הגס, עצירות, השמנת יתר וסוכרת.
ענת דנה, נטורופתיה, הומאופתיה קלאסית, תזונאית טבעית, 27.05.2013
דגנים מלאים מכילים סיבים תזונתיים
אז מה הם בעצם סיבים תזונתיים?סיבים תזונתיים הם רכיב צמחי המורכב מסוכר ועמילן. במקור הוגדר הסיב התזונתי כסכום המרכיבים הצמחיים שאינם מפורקים במערכת העיכול האנושית ומופרשים ממנה. סיבים מסיסים במיםרוב הרב סוכריים בדופן תא הצמח הן תרכובות מסיסות במים בעלות תכונות שונות. בקבוצה זו נכללים ההמיצלולוזות, סוגי גומי, ריריות, רב סוכרים אלגליים וחומרי פקטין. סיבים אלו יוצרים בהתמוססותם מעין ג'ל שנקשר בקיבה לסוכרים, כולסטרול ולשומנים, ונושאים אותם לאורך מערכת העיכול. צריכת סיבים מסיסים אלו קשורה להפחתת רמות הסוכר והאינסולין בדם, מהסיבה שהם מאטים את ספיגת הפחמימות והעיכול. לשם כך, אכילת מזונות בעלת ערך גליקמי נמוך (המכילים יותר סיבים) יועילו בהסדרת רמות הגלוקוז בדם. כמו כן, הם מסייעים בבעיות השמנה וכולסטרול. סיבים אלו משמשים מזון לקולונציטים (חיידקים במעי) ומסייעים במניעה של סרטן המעי הגס (בטטה, גזר, אגס, תפוח, פירות הדר, שיבולת שועל וקטניות).
סיבים אינם מסיסים במיםהמרכיב של דופן תא הצמח הוא התאית. סובין של חיטה הם דוגמא לסיב עשיר בתאית שלא מסיסה במים, אבל יש לה יכולת לקשור אותם ובכך יעילותה. יכולת זו מסבירה את השפעתה על הגדלת הנפח והמשקל של צואה, ועל ידי כך את זירוז פעילות המעיים. בנוסף, פעילותם יעילה במעבר מהיר יותר של המזון במעי ובכך מופחתת הספיגה של הפחמימות והדרישה לאינסולין. בני האדם אינם מעכלים תאית, אבל חיידקי המעיים מעכלים אותה באופן חלקי, והדבר משמש מקור חשוב לחומצות שומניות בעלות שרשרת קצרה (SCFA) בעלות תפקיד חשוב במעי הגס. קבוצות מזון והסיבים התזונתיים העיקריים בהם
היתרונות בצריכה יומיומית של סיבים תזונתיים בדיאטהצריכת סיבים בדיאטה היומיומית שלכם יכולה למנוע מכם מחלות רבות, ולסייע בירידה במשקל גופכם. למשל, סוגי הג'ל הנמסים במים והסיבים הריריים, כמו סובין שיבולת שועל, גומי גואר ופקטין, מורידים את רמות השומנים בדם על ידי הגברה של הפרשת צואה, ומונעים את יצירתם בכבד. סיבים תזונתיים מונעים השמנה במספר דרכים: על ידי הגברת הלעיסה ותהליך איטי של אכילה, יותר קלוריות מופרשות בצואה וכמו כן הסיבים משפיעים על מידת השובע. מחקרים ונתונים קליניים מראים, שסוכרת היא אחת המחלות הקשורות ביותר לקליטה בלתי נאותה של סיבים תזונתיים. דיאטה עתירת פחמימות מורכבות וסיבים תסייע בהפחתת העלייה ברמת הגלוקוז בדם אחרי הארוחה (בעיקר על ידי עיכוב ריקון הקיבה, הגורר הפרשת אינסולין מופחתת), ומגבירה את רגישות הריקמה לאינסולין. מוצרי תסיסה של סיבים, כמו חומצות שומן בעלות שרשרת קצרה, מעודדים את חילוף החומרים של הגלוקוז בכבד. לסיכוםבבחירת מזונות עתירים בסיבים תזונתיים יש השפעה מכרעת על מניעת מחלות רבות המאפיינות את החברה המערבית. מהספרות המדעית מתברר, שהמקורות הטובים ביותר לסיבים תזונתיים הם "מזונות מלאים" ותפריט דיאטה עשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. המלצות האגודה האמריקאית לסיבים היא בערך 30 גרם סיבים ליום עבור אדם בריא, ועבור ילדים לתת כמות של גיל + 5 גרם ליום. ניתן אפוא לקבוע בוודאות - אין תחליף לתזונה בריאה המבוססת על מזונות טבעיים ככל האפשר. הכותבת הינה נטורופתית והומאופתית קלאסית, בעלת קליניקה לרפואה משלימה בקריית טבעון, מרצה ומדריכה אישית לאימון לחיים בריאים ותזונה טבעית. כתבות נוספות שעשויות לעניין אתכם: |