תעזרו לעצמכם לא לפחד לאכול
תעזרו לעצמכם לא לפחד לאכול

הגורמים שמשפיעים על מהלך המחלה ועל הסימפטומים, כמו כאבי בטן, יציאות ותחושת חיונית כללית, כוללים סוגי מאכלים, הכמות שלהם בתפריט היומי, התדירות שלהם בתפריט השבועי או החודשי, ואני גם מוסיפה - צורת ההכנה שלהם וצורת האכילה. לדוגמא, אחד הדברים שעולה מהמחקרים האחרונים, הוא שקמח לבן וסוכר לבן מעלים את הסיכון לקרוהן וקוליטיס (מחלות מעיים דלקתיות). זה יכול להישמע לכם מוזר, כי ההמלצה התזונתית לאכול בזמן התקף לחם לבן לא ממש מתיישבת עם העובדה הזו...

אם אתם מכירים את תחושת הבלבול מול מה שמקובל להיחשב כמזון בריא, לבין ההנחיות שאתם מקבלים בזמן ההתקף, אתם בחברה טובה. אם אחרי שניסיתם לעקוב אחר ההיגיון המנחה את תוכניות הבישול, מצאתם את עצמכם בשירותים, זה גם ברור: ברוב תוכניות הבישול תמצאו הרבה מנות מטוגנות, עשירות בחמאה, מתובלות בתבלינים חריפים ומשלבות מנות יפות אך לא ממש "מתיישבות" לכם בבטן...

ואולי, מרוב בלבול, כבר פיתחתם פחד מאוכל?

הרבה חולי קרוהן וקוליטיס מספרים לי שנמנעים מלאכול לפני שצריכים לצאת מהבית, לנסוע לעבודה או ללימודים. מפחדים שהצורך בשירותים יתפוס אותם באמצע הדרך. במקביל, הלחץ הנפשי, גם מאירועים פעוטים, כמו איחור קל של אוטובוס או ציונים לא טובים של הילד, הופכים להיות דרמתיים ומחמירים את כאבי הבטן. חולים רבים נמנעים ממאכלים שונים, ואוכלים תפריט לא מגוון, דל ברכיבי תזונה חיוניים. סוג של "אורז לבן - לחם לבן - עוף מכובס". הבעיה היא שהימנעות ממושכת מאוכל בכלל וממאכלים המוגדרים כבריאים (גם בתקשורת), יוצרת חסרים תזונתיים שמשפיעים גם על המצב הנפשי!

למשל, ויטמינים מקבוצת B חיוניים לבנייה ותפקוד תקינים של תאי העצב .כלומר, המחסור שלהם גורם לאי יציבות במצבי הרוח... חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפיעות קשר ישיר על התפתחות תקינה של המוח ומערכת הראייה של העובר. אצל נשים - תזונה דלת אומגה 3 מעלה סיכון לדיכאון שאחרי הלידה, מחסור בויטמין C מקשה על החלמת הפצעים, ועוד תופעות דומות, כך שהימנעות מאוכל או בחירת מאכלים "על בטוח", כדוגמת עוף מבושל ואורז לבן, לאורך שנים אינה תורמת לבריאותינו!

טוב, הבנו, אז מה עושים?

כמה שלבים:

  • קודם כל, יש מה לעשות! המצב לא חייב להיות כך, וזאת יש לזכור - בפחדים מאכילה ניתן לטפל.
  • פחד מאכילה מלווה לא פעם גם באכילה רגשית - לאחר תקופה ארוכה של הימנעות ודלדול מאגרי הגוף, אפשר בהחלט "להישבר" ו"ליפול" על מאכלים לא בריאים בעליל (התוצאות ברורות - שלשול, כאבי בטן ואף חסימות).
  • יש להבין שאכילה או אי אכילה רגשית נובעות מאותו מקור - הנתק בין הגוף לנפש, חוסר חיבור לגוף. בעלי חיים שחיים בטבע יודעים לחפש ולאכול את המאכלים הטובים להם, לעולם לא טועים - דמיינו ג'ירפה בטעות מחסלת ארנבת. לא הגיוני, נכון? איך היא יודעת שהארנבת לא טובה לה לבטן? פשוט - בעלי חיים מסתמכים על החושים שלהם, על האינסטינקטים. בני האדם איבדו את האינסטינקטים הללו, שהיו פעם מנת חלקם של אבות אבותינו. כיום, אנחנו חיים בעולם מבלבל, פרסומות על המבורגרים מתחלפות בדוגמניות רזות שאוכלות שוקולד עם חיוך צחור שיניים.
  • עלינו להתחיל ולפתח בחזרה את האכילה האינטואיטיבית שלנו! אותה אכילה שנובעת מהחיבור לגוף, מתוך שיחה פנימית שהראש שלנו מנהל עם הגוף.

הראש שלכם לא מנהל את השיחה הזו? לא נורא, נתחיל ללמוד אותה כאן ועכשיו!

  • קבלו משימה לפיתוח האכילה האינטואיטיבית: מהיום תתחילו לשאול את עצמכם שאלות בשקט, בלב.
  • לפני כל ארוחה תעצרו רגע, הפנו את תשומת הלב פנימה - לחזה, לבטן.
  • קחו נשימה עמוקה.
  • שאלו את עצמכם: עד כמה אני רעב/ה עכשיו? לאילו מזונות אני רעב/ה?

ומה לעשות עם התשובות שעולות?

קודם כל, אל תדאגו. גם אם בהתחלה יעלו לכם תשובות של עוגות או חטיפים, מהר מאוד הם יתחלפו במאכלים בריאים, הגוף שלנו חכם, אם מדברים איתו - מגיעים למקומות אחרים. איך תדעו מה להכין אם עולות לכם תשובות של קטניות, למשל? הרי מתכונים רגילים לא מתאימים, ובתוכניות בישול כאמור האוכל נראה מגרה, אך צורת ההכנה שלו לא תמיד בריאה... בדיוק לצורך כך אני ושושי שטיינוביץ, שפית בריאות, הכנו את המתכון הבא במיוחד בשבילכם...

נזיד עדשים כתומות עם דלורית

רכיבים:

  • בצל קטן.
  • כוס דלורית קלופה וחתוכה לקוביות.
  • כוס עדשים אדומות שטופות ומושרות במים יום קודם.
  • מעט מלח ים.
  • 1/2 כפית כורכום.
  • כפית כמון.
  • כפית שמן זית.

אופן ההכנה:

  • קוצצים בצל וקולים על גבי מחבת נון-סטיק. תוך כדי קלייה מזרזפים טיפות מים.
  • לאט לאט הקרמל שבבצל משתחרר ו"צובע" את הבצל בצבע שחום וריח משגע.
  • כאשר הבצל שחום ומוכן, מוסיפים 1 כפית שמן, שמים את כל החומרים, מוסיפים מים עד כיסוי + 3 ס"מ, מכסים ומבשלים על אש בינונית עד שהכל מתרכך.
  • טועמים ומתקנים תיבול. טעים בטירוף ומתאים לכל סוגי הארוחות.

רוצים ללמוד לבשל אוכל טעים לסובלים ממחלות מעיים? כל הפרטים כאן.

כתבות שעשויות לעניין אתכם:
תה ירוק לשיפור הקוליטיס
ניתוח קיצור קיבה: מצריך ליווי דיאטנית?
הקשר בין מצבי הרוח לנפיחות בבטן
פרוביוטיקה: אומנות היחסים עם "בעלי חיים קטנים"