גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | צמחונות וטבעונות | » | ספורטאים בריאים וטבעוניים |
להיות ספורטאי זה להיות בריא. על מנת שזה יקרה יש לשים לב לנושא האימון, התזונה והמנוחה. כל הספורטאים יודעים שיש להרכיב תוכנית אימונים מאוזנת, שישתתפו בה כל השרירים ויהיה איזון בין עבודה למנוחה. כל ספורטאי יודע שיש להקפיד על התזונה - לאזן גם אותה על ידי צריכת חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, תוספים ועוד סודות קטנים שעוזרים לשרירים ולביצועים. במאמר זה אני רוצה להדגיש את נושא התזונה הטבעית - הטבעונית והצמחונית.
דפנה לב, מומחית בספורט ותזונה, 30.09.2013
ספורטאי עם קערת ירקות
אני ספורטאית צמחונית, אוכלת רק צמחים ולא בעלי חיים, שכאשר הם היו חיים - הם אכלו צמחים. בתפריט צמחי יש אתגר ויש שינוי תפיסה. התפיסה לפיה ספורטאים חייבים לתגבר את הגוף בחלבונים עד כדי אובדן חושים הולכת ודועכת בעקבות גילויים, ישנים וחדשים, שפירוק החלבון פוגע בכליות. לכן, יש להגביל את צריכתו. הולכת ותופסת תאוצה הגישה לפיה חלבון מהצומח יעשה את העבודה היטב, יתפרק ויסונתז לכדי חלבון שריר. אז מה אוכלים ספורטאים טבעונים/צמחוניים?אמנם יש ירקות עם חומצות אמינו, בודדות בכמויות קטנות, יש חומצות אמינו גם באגוזים וזרעים, אבל יותר מכל יש בקטניות שילוב נפלא של חלבונים, פחמימות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ולכן הקטניות נחשבות בעיניי כמזון מועדף לספורטאים ולכל מי שלא רוצה לאכול בשר. קטניות דורשות הכנה קצת ארוכה והתעסקות יותר מאשר ללכת לסופר, לקנות כמה איברים מופרדים ולחמם/לטגן/לבשל... קטניות ממספר סוגים מהוות מקור נפלא לחלבונים במהלך כל היום, ובמיוחד כשאנחנו צריכים את החלבונים לטובת שרירים, אנזימים, הורמונים ותחזוקה שותפת. לקריאה נוספת: אז מה אוכלים ואיך עושים?תערובת קטניות אהובה עליי במיוחד היא למעשה ממרח. יש לי 3 ממרחים "פייבוריטים" שאותם אני מורחת באהבה על פריכיות אורז לארוחה קלה לפני אימון ומיד אחריו, או שאני עושה מהממרח כדורים כמו כדורי פלאפל אפויים ומוסיפה להם קמח סויה, לאפייה מוצלחת במיקרוגל או בטוסטר אובן:
גם הוספת קטניות לפחמימות מורכבות ידועה מאז ומעולם כמעשירה חלבון אמיתית. עוד אבותינו שהמציאו את המג'דרה חשבו על טובי הגברים שאת עבודות החקלאות עושים, ולכן צריכים הרבה שרירים, כוח ויחד עם זאת - אריכות חיים ובמיוחד חיי הכליה. אז אם אתם מבשלים אורז, גיוון טוב יהיה אורז עם שעועית מש, ואם בתפריט בורגול הוסיפו לו גרגירי חומוס, או דווקא קינואה עם עדשים. לאוהבי הפסטה - הוסיפו לרוטב פתיתי סויה והנה לכם בולונז נפלא. אדממה, פול, תורמוס, שעועית ירוקה וצהובה, אפונת גינה וסויה - יש הרבה אפשרויות. אל תחששו שאם זה צומח זה לא יצמיח שרירים ורק בשר מהווה מקור טוב לשרירים. ההיפך הוא הנכון. לא צריך להקריב שום בעל חיים על מנת לקבל שרירים חזקים, מי שתכנן את הגוף האנושי דווקא נתן אלטרנטיבה הרבה יותר טובה לזמנים שבהם אפשר לסמוך על האדמה. לסיכוםהצמחים מטיבים עם האיברים האנושים הרבה יותר טוב, כמו גם עם הגוף של החיות. פרה, פיל וגמל אוכלים עשב להנאתם ותראו כמה הם גדולים... אין סיבה שאדם שמתאמן בצורה מתוכננת ומאוזנת, שמקבל תפריט עשיר בקטניות, לא יפתח את אותם השרירים... לכן, אפשר לוותר על אכילת בשר לגמרי, לעבור לתזונה צמחית ומי שצריך הכוונה כי זו פעם הראשונה שלו - האינטרנט גדוש באנשי מקצוע, מתכונים טבעוניים, מאמרים ומחקרים. זה הזמן להקדיש מחשבה שכדי להיות בריאים וספורטאים - התזונה שלנו תייצג את החיים עם הפרווה הנוצות והרגשות, וכך כולם יהיו מרוצים. שלכם באהבה רבה, |