לאכול טבעוני, אבל לאכול נכון!
הניסיון האישי שלי
לפני כמעט שנתיים החלטנו בעלי ואני להיות טבעונים, וכך באופן טבעי אנחנו גם מגדלים את שלושת הבנים שלנו, כשהקטן טבעוני עוד מהיותו ברחם. אין יום שאנחנו לא מברכים על השינוי הזה! המצפון והגוף נקיים מתמיד. אצלנו המעבר היה אמנם חד, ביום אחד ממש, אבל גם לפני כן התזונה שלנו התבססה בעיקר על ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, כך שהרגלי התזונה לא השתנו באופן משמעותי ועדיין חווינו הרבה מהתופעות המתוארות מטה.
איך מעלים במשקל מאכילת חסה? אתם בטח שואלים...
ישנן כמה סיבות לכך:
- "מה נשאר לי לאכול?": פעמים רבות מתוך חוסר ידע וחוסר זמן, אנשים לא מספיק משקיעים בתזונה שלהם. אין זמן לחתוך סלט, לבשל ולהתארגן על תזונה טבעונית מזינה ואיכותית. לוקח זמן עד שמוצאים את המתכונים המתאימים, את המצרכים הנכונים, את הסופר הנכון וכדומה. בזמן הזה אוכלים דברים משמינים ולא מתאימים כגון הרבה לחם ופחמימות אחרות. כאשר אוכלים פחמימות לבנות וריקות יכולה להיות עצירות והצטברות של רעלים בגוף. הפתרון: תכנון שבועי של ארוחות, אוסף מתכונים לטבעוניים, צבירת ידע וניסיון.
- "טוב, אז אני אנשנש קצת מתוקים!": הפתרון המהיר לאנרגיה זמינה הוא כידוע אכילת מתוקים. מתוקים מעובדים (חטיפים, שוקולדים, עוגות) עשירים בקלוריות, סוכר ושומן לא בריא. כמו כן, בגלל העובדה שיש להם אינדקס גליקמי גבוה אתם עלולים להרגיש רעבים שוב די מהר אחרי אכילתם. יש מקרים בהם חוסר בויטמינים ומינרלים גורם לחוסר אנרגיה המתבטא בצורך במתוק, ועיבוד הסוכר בגוף מצריך הרבה ויטמינים מהגוף כך שהנה לכם מעגל לא פשוט. סוכר לא בריא לא לטבעונים ולא לאוכלי בשר. הפתרון: אכילת מתוקים מהטבע: פירות, מעט פירות יבשים אורגניים, עוגות ועוגיות העשויות מחומרים טבעיים.
- "אבל למה אני עייף ורעב כל היום?": בהתחלה הגוף חווה את הגמילה מהמזונות מהחי כסוג של ניקוי ומגיב בהתאם. לפעמים תרגישו חולשה, חוסר אנרגיה ועייפות, יציאות מוגברות, רעב אין סופי ואפילו תחושת חולי. אם אוכלים מזונות שלא מתאימים לניקוי ובכמויות גדולות - משמינים. לדוגמא: הרבה סייטן, תחליפי גבינה, בורקסים, בצקים על בסיס שומני טראנס. כשהתזונה מתבססת על אוכל מהיר - ג'אנק פוד, מתפתח רעב לאוכל אמיתי. מי שלא מזהה את הרעב הזה ימשיך לאכול ג'אנק פוד, דבר הגורם להשמנה. הפתרון: להפסיק בהדרגה לחפש תחליפים ולהתחיל לאכול אוכל אמיתי ומזין על בסיס יומיומי, כשמדי פעם אפשר להתפנק על מזון טבעוני מהיר.
- "אז מה אם חסר לי קצת ברזל?": במידה ולא דואגים לצרוך מספיק ברזל מהמזון, עלול להתפתח מצב של תת פעילות של בלוטת בתריס שגורמת להאטה בחילוף החומרים ולהשמנה. מחסור בברזל גם גורם לעייפות ששוב מחזקת את מעגל התשוקה למתוק. הפתרון: תזונה עשירה בברזל ומאוזנת (עלים ירוקים, קטניות ועוד).
לקריאה נוספת: ברוכים הבאים לעולם הטבעונות לא לאכול בשר: סיפור אישי טבעונאות: רו-פוד (Raw Food)
אז איך עושים את המעבר לטבעונות בצורה הטובה והבריאה ביותר?
מבחינה מעשית חשוב לתכנן מראש, להכין רשימות קניות, לדאוג לשפע של מתכונים לטבעוניים ולמלא את הבית במצרכים בריאים וטריים. חשוב בהדרגה להכניס הביתה:
- שפע של ירקות.
- שפע של פירות.
- מעט פירות יבשים אורגניים.
- דגנים מלאים: לחם שיפון, אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל, גריסים, פסטה מקמח מלא, קרקר שיפון, פריכיות אורז מלא, קמח שיפון, קמח כוסמין.
- קטניות: חומוס, פול, עדשים מכל הצבעים, שעועית מכל הסוגים, טופו שאינו מהונדס גנטית (עד פעמיים- שלוש בשבוע), קמח חומוס, קמח שעועית.
- אגוזים וזרעים לא קלויים ולא מומלחים, טחינה איכותית.
- אצות.
- סוכר קנים במידה, סילאן ללא סוכר, מולסה.
- חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב אורז.
ממה צריך להימנע?
חשוב בהדרגה להוציא מהבית:
- פחמימות ריקות כגון לחם לבן, פסטה לבנה ואורז לבן.
- מזונות מעובדים כגון קציצות קפואות, בורקס פרווה, סייטן וחטיפים מלוחים עשירים בנתרן, בתוספי מזון לא בריאים (E), בסוכר ובכמויות גדולות של חלבון חיטה שהרבה אנשים עלולים להיות רגישים אליו.
- חטיפים וממרחים מתוקים, שוקולדים ועוגות קנויות.
- מוצרי סויה מעובדים כמו הגבינות הם מוצרים מעובדים ועשירים בחומרים לא טבעיים.
לסיכום, אפשר וכדאי להזין את הגוף במוצרים בריאים ואיכותיים. אני מאמינה בבישול פשוט, טבעי ומהיר, שלא מצריך זמן ארוך במטבח ועם זאת האוכל יוצא טעים ובריא עד מאוד. הנה מתכון טבעוני שלי לקוסקוס מלא עם מרק עשיר בירקות - תיהנו!
הכותבת היא אורית טרגנו, תזונאית טבעית ומטפלת לפי שיטת גרינברג. הצטרפו אל דף הפייסבוק של אורית.
|