גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | אלרגנים ורגישויות למזון | » | הכל על אלרגיה לחלב |
אלרגיה לחלב היא תגובה גופנית שלילית של מערכת החיסון נגד חלבוני חלב. בדרך כלל, האלרגיה היא לחלב פרה, אך כוללת גם אלרגיה לחלב עיזים וכבשים (בשל הדמיון הכימי הרב בין סוגי החלב). אלרגיה לחלב פרה היא אחת האלרגיות השכיחות ביותר אצל ילדים ואף אצל מבוגרים. אלרגיה לחלב יכולה להיות מולדת או להופיע במהלך החיים.
ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מוסמכת, 29.06.2014
אלרגיה לחלב מצריכה הימנעות מכל מאכל המכיל חלב
מי הם הסובלים מהאלרגיה ומה ההבדל בינה לאי סבילות ללקטוז?האלרגיה נפוצה בעיקר בגיל הצעיר בגלל החשיפה הרבה של התינוק לכמות גדולה של חלב, ומאחר ומערכת החיסון של התינוק אינה בשלה בשלבי החיים הראשונים. לרוב האלרגיה חולפת עד גיל 10, אך יחד עם זאת לעיתים היא נמשכת לאורך כל החיים. במשפחות בהם ההורים סובלים מאלרגיה כלשהי, יש סבירות גבוהה יותר לתינוק אלרגי לחלב. האלרגיה היא בדרך כלל תגובה שלילית של מערכת החיסון לחלבוני החלב, אך יכולה להיות תוצאה של מחסור מולד או מתפתח באנזים (לאקטז), המפרק את סוכר החלב. במקרה זה, היא לא נחשבת אלרגיה, אלא אי סבילות ללקטוז. ישנם מבוגרים באזורים רבים ברחבי העולם שאינם מסוגלים לעכל חלב ומוצריו מאחר ואין הם מייצרים את האנזים לקטאז האחראי לפירוק הלקטוז (סינים, אינדיאנים, אסקימואים, תאילנדים, מקסיקנים ועוד). אי סבילות ללקטוז, גם היא, יכולה להיות קבועה או זמנית. רוב היונקים בעולם, כולל האדם, מפסיקים לפרק את פחמימת החלב ברגע שמפסיקים לינוק. מעטים יותר בני האדם שפיתחו יכולת גנטית אחרת וממשיכים לפרק חלב למרות שהם בוגרים. מעניין לחשוב על העובדה שהאנשים שצורכים חלב ומרגישים טוב הם המיעוט. רוב העולם, אינו מסוגל לצרוך חלב בגיל הבגרות. התסמינים לאלרגיה ולרגישות לחלב והתסמינים לאי סבילות זמנית ללקטוזניתן לפתח תגובה שלילית לאחד משני מרכיבים מרכזיים בחלב: רגישות ללקטוז (סוכר החלב) או אלרגיה לקזאין (החלבון העיקרי בחלב). האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי תוך דקות ספורות מרגע החשיפה למרכיב החלב, גם אם הוא בכמות קטנה מאוד. התסמינים האופייניים לאלרגיה הם: כאבי בטן, גזים, שלשולים מימיים, נפיחות בצקתית בשפתיים או בלוע, פריחה ועוד. במקרים נדירים, אלרגיה לחלב יכולה להתדרדר לתגובה רב מערכתית בגוף שתביא תוך זמן קצר לאיבוד הכרה ואף למוות. במקרים של אלרגיה קשה לחלב, יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות ולהתרחק מכל מזון שעלול להכיל חלב. לקריאה נוספת: יש להבדיל בין תופעת האלרגיה לבין אי סבילות ללקטוז שמופיעה בעקבות מחלות אחרות, וחולפת לרוב לאחר תקופה מסוימת. במצב זה, התסמינים הנפוצים הם שלשולים, גזים וכאבי בטן. מצבים של אי סבילות נפוצים בעקבות מחלות מעי שונות (מחלת קרוהן, קוליטיס, מעי רגיז, וירוסים שונים). במצבים אלה, לאחר שהמחלה הראשונית נרגעת, ניתן בהדרגה לחזור ולצרוך מוצרי חלב דלי לקטוז (כגון קוטג', יוגורט, חלב דל לקטוז, גבינה צהובה), ובהמשך לחזור לאכול מגוון רחב יותר של מוצרי חלב. הכמות של מוצרי החלב חשובה מאוד במצבים אלה. חשוב להתחיל בכמויות קטנות מאוד, ולהעלות בהדרגה על פי תגובת הגוף. אז איך מטפלים? האם יש תחליפי חלב?הדרך היחידה לטפל באלרגיה או ברגישות לחלב היא להימנע באופן מוחלט ממזון המכיל חלב או מרכיביו (גם אם בכמות קטנה). יש חשיבות רבה לקריאת תוויות המזון על גבי כל מוצרי המזון בהם משתמשים, כדי לוודא שאין בהם מרכיבים של חלב (קזאין, מי גבינה, לקטוז ועוד). תחליפי חלב מתאימים לחלב פרה הם: חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל. תחליפים אלה מתאימים לבישול, אפייה ולמשקאות (קפה/שייקים). עדיף לגוון את מקורות תחליפי החלב כי כל סוג מכיל אבות מזון אחרים. ניתן להשתמש בתחליפים אלה ובמוצרים העשויים מהם ללא הגבלה. אחת הדרכים היעילות לבדוק שמוצר אינו חלבי, היא לבדוק שכתוב עליו "פרווה". הכותבת היא ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית המתמחה באלרגיה ורגישות למזון. אל האתר של אילנה: www.food-sensitivity.com |