גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | מניעת עששת: המאכלים שמזיקים לשיניים |
עששת שיניים, בעיה נפוצה מאוד שפוגעת בבריאות השיניים, נגרמת על ידי תזונה לא נכונה ולא מאוזנת ועל ידי היגיינת שיניים ירודה. כיוון שלתזונה יש חשיבות גם בהתפתחות של שיני הילדים, היא עלולה להשפיע על היווצרות השן ולתרום לרגישות יתר לעששת. המזון הוא זה שהופך את השיניים שלנו לרגישות יותר לעששת. לכן, לשמירה על היגיינת שיניים טובה יש תפקיד חשוב וחיוני במניעת עששת.
מערכת foodsdictionary, 29.07.2014
אם גם אתם רוצים שיניים כאלו - תתחילו לשמור עליהן יותר
האוכל גורם נזק לשיניים בדרך כלל בגלל תכולת הסוכר הגבוהה של המזון. מוצרי מזון מסוימים כמו סוכר לבן, סוכר חום, סוכר אורגני, סירופ תירס או ריבות וממתקים שהם דביקים, מהווים סכנה לשיניים. פעילות העששת מתחילה בתוך שעות ספורות מסיום הארוחה, אם לא מנקים את השיניים כראוי. חיידקים מסוימים שנמצאים ברוק שלנו צורכים את מולקולות הסוכר שנמצאות על פני שטח השיניים. תוצר הלוואי של פעולה זו הוא ייצור חומצות. החומצות שמשחררים החיידקים פוגעות בשכבת האמייל שמצפה את השיניים, הן ממיסות אט אט את הסידן ובכך גורמות לעששת. מאפים שוניםכדי שהעששת תתחיל להתהוות, רובד הפלאק (הרובד החיידקי) שנוצר על פני שטח השן צריך להיות נוכח בשיניים במשך יותר מ- 3 שעות. פלאק טרי לא מסוגל לספק את התנאים הדרושים להתפתחות הדרגתית של עששת על ידי חיידקים. מסיבה זו כל כך חשוב לצחצח שיניים לאחר הארוחות, ומינימום פעמיים ביום. חלק ממוצרי המזון המזוקק כמו קמח לבן וקמח תירס מזיקים לשיניים. לכן, יש להימנע מאכילה מרובה ולעיתים דחופות של מזונות כמו לחם, קרקרים, עוגיות, סופגניות, דגני בוקר, לחמניות, מאפים, טורטיות, כעכים וכריכים - גם אם הם נרכשו בחנות למזון בריאות, או שהם מסומנים כאורגניים. חשוב להבין שככל שהמזון יותר מזוקק ומעודן, הוא הופך למסוכן יותר לשיניים. בנוסף, מוצרים אלה מכילים פחמימות עשירות בעמילן אשר מומרות בקלות לרכיבים שגורמים לעששת. רוב המזונות שפוגעים בשיניים שלנו הם מזונות דביקים. לכן, יש להימנע ממוצרים דביקים במיוחד כיוון שהם נדבקים למשטח השן לאורך זמן ומספקים מצע טוב לפעילות חיידקים שמובילה לעששת. מזון מהירכיום, רוב בני הנוער צורכים מזון מהיר. זה לא רק עלול לגרום להשמנה ולנזק לגוף, אלא גם להשפיע לרעה על השיניים. במאכלי ג'אנק פוד חסרים הויטמינים והמינרלים שנחוצים לגוף ולשיניים, ובנוסף הם גם עלולים לפגוע במבנה השן ברמה המולקולארית שלו ויוצרים תנאים להיווצרות עששת שיניים. משקאותקפה, משקאות קלים ומיצים שמכילים צבעי מאכל וחומרי טעם מלאכותיים, יכולים לגרום לשינוי בצבע השיניים. על מנת להשיג חיוך יפה, רצוי להימנע מצריכת מוגברת של משקאות כמו תה, קפה ומשקאות מוגזים. בנוסף לשינוי צבע השן, מרכיבים מלאכותיים אלה משפיעים על מבנה האמייל על ידי החלשת שטח האמייל והפיכת השיניים לרגישות יותר לעששת. זה מתבצע על ידי שחיקה חומצית (ארוזיה) של חומר השן (אמייל ודנטין) כתוצאה ממשקאות ומאכלים חמוצים. בקבוק חלב לתינוקותלפעמים, חלב שמכיל סוכר באופן טבעי, יכול לגרום לעששת של ילדים שניזונים מבקבוק. קשר רציף בין בקבוק החלב והשיניים יכול לגרום לעששת בקרב פעוטות, בעיקר אם היגיינת השיניים לא נשמרת כראוי ובמיוחד אם משכיבים את התינוק לישון עם בקבוק המכיל חלב או שתייה ממותקת אחרת, כי אז הנוזל המתוק יבוא במגע עם שיני התינוק במשך שעות רבות, כך שהנזק יהיה חמור יותר. ניתן להימנע מעששת של תינוקות ופעוטות על ידי ניקוי וניגוב השיניים והחניכיים באמצעות גזה או צמר גפן רטוב. אלכוהול ועישוןשתייה מוגזמת של אלכוהול פוגעת במשטח השיניים ומשנה את צבע השיניים על ידי הסרת האמייל שמכסה את השיניים. בנוסף, היא תורמת להתפתחות של עששת. גם העישון אחראי לשינוי צבע השיניים ולמראה של ריקבון השיניים. תזונה ידידותית לשיניים יחד עם הרגלי ניקיוןתזונה שכוללת פירות טריים (לא להגזים בפרי הדר בשל חומציותו הגבוהה) וירקות ירוקים טובה מאוד לשיניים. כך גם בשר, דגים ואגוזים. אבל, אם היגיינת השיניים שלכם לא תהיה נכונה - לא משנה מה תאכלו, אתם בסיכון ללקות בעששת, במיוחד אם יש לכם נטייה תורשתית מבחינת איכות חומר השן שלכם. חשוב לצחצח שיניים באופן קבוע לפחות פעמיים ביום, ולנקות עם חוט דנטלי לפחות פעם ביום. יש להחליף את מברשת השיניים לעיתים קרובות, ולגשת כל שישה חודשים לבדיקה במרפאת השיניים. מאמר זה נכתב על ידי ד"ר איתן מיזריצקי, רופא שיניים ומומחה לשיקום הפה: www.teeth.co.il |