גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | ג`ינג`ר: סגולה לחיים בריאים |
ג`ינג`ר (בעברית: זנגביל) הוא אחד מהתבלינים הפופולאריים, הבריאים והטעימים ביותר בעולם. מקור צמח הג`ינגר הינו בסין, שם הוא שימש במשך דורות רבים ברפואה המסורתית לשיפור תפקוד מערכת העיכול וכן לטיפול בתחושת בחילה, הצטננות, ושפעת. מבחינה בוטנית הג`ינג`ר שייך למשפחת הזנגביליים (Zingiberaceae) והוא קרוב משפחתם של הכורכום וההל. שורש הג`ינג`ר הוא זה שמשמש כתבלין וניתן למצוא אותו בחנויות הטבע והסופרים ברחבי הארץ בעיקר בצורתו הטרייה, כאבקה או כשמן. הריח והטעם האופייניים של הג`ינג`ר מגיעים מהשמנים הטבעיים שהוא מכיל וביניהם חומר שנקרא ג`ינג`רול (gingerol). הג`ינ`גרול הוא למעשה החומר שמקנה לג`ינג`ר חלק גדול מתכונות המרפא שלו, שכן יש לו השפעה נוגדת חמצון ונוגדת דלקת חזקה.
עודד קומי, 06.04.2015
שורש הג'ינג'ר: תתחילו לצרוך יותר ממנו
ג'ינגר כתרופה טבעית לטיפול בבחילותכפי שנאמר בפתיחה, הג'ינג'ר שימש במשך שנים רבות להקלת בחילות ברפואה המסורתית, לדוגמא לטיפול ב"מחלת ים" בקרב ימאים ודייגים. כיום יש מחקרים רבים שתומכים ביכולת זו, ונמצא כי יעילותו של הג'ינג'ר לא נופלת מזו של תרופות סטנדרטיות לטיפול בבחילות. כך למשל, ג'ינג'ר משמש לטיפול בבחילות בקרב חולי סרטן העוברים טיפולים כימותרפיים, שעלולים לעורר תחושת בחילה. בנוסף לכך, הג'ינג'ר נמצא יעיל בשיפור תחושת הבחילה במהלך ההיריון ובבחילות בוקר בפרט. למרות שהג'ינג'ר נחשב בטוח למאכל במהלך ההיריון, יש להתייעץ עם רופא לפני שמחליטים להשתמש בו כתרופה להקלת תחושת הבחילה. ג'ינג'ר ומחלת הסוכרתמחקרים חדשים מראים כי ג'ינג'ר עשוי להשפיע לטובה על המצב הבריאותי של חולי סוכרת. כך למשל נמצא כי בקרב חולי סוכרת מסוג 2, תוספת של 2 גרם ג'ינג'ר כאבקה הורידה את רמת הסוכר בדם ב- 12%. בנוסף לכף, רמת ההמוגלובין המסוכרר (HBA1C), שהוא מדד לרמות הסוכר בדם, ירדה ב- 10% במהלך 12 שבועות. התוצאות מרשימות מאוד, אם כי יש לזכור שמדובר במחקר אחד בלבד על פיו לא ניתן לבסס המלצות לכלל האוכלוסייה. מה הקשר בין כאבי מחזור לג'ינג'ר?ניחשתם נכון! לג'ינג'ר יש יכולת להקל כאבים ובעיקר כאבי מחזור. השימוש הזה ידוע גם ברפואה המסורתית, וכיום מחקרים שונים הוכיחו את הטענה הזו. מחקר אחד שכלל 150 נשים מצא כי נטילת גרם אחד של אבקת ג'ינג'ר הקל את תחושת הכאב במהלך המחזור באופן זהה לתרופות מדף ידועות דוגמת איבופרופן. גם ספורטאים יכולים ליהנות מהתכונות הרפואיות של ג'ינג'ר, שנמצא כבעל יכולת להקל כאבי שרירים לאחר פעילות גופנית. רמת הכולסטרול והשומנים בדםרמת הכולסטרול והשומנים בדם ידועים מזה שנים כבעלי השפעה מכרעת על בריאות הלב וכלי הדם. רמה גבוהה של LDL ("הכולסטרול הרע") ושל טריגליצרידים, וכן רמה נמוכה של HDL ("הכולסטרול הטוב") - קשורים להאצת תהליך טרשת העורקים ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם. מחקרים מצאו שאכילה קבועה של ג'ינג'ר מורידה את רמת ה- LDL ומעלה את רמת ה- HDL בדם, ולכן עשויה להיות כלי חשוב במניעת מחלות לב וכלי דם. כנסו בנוסף: מחלת הסרטן: האם ג'ינג'ר יכול לעזור?נכון לכתיבת שורות אלה מחלת הסרטן הינה סיבת המוות המובילה בישראל. המחלה מתאפיינת בחלוקה לא מבוקרת של תאים שעלולה לגרום להתפתחות גידולים. קיימות עדויות שונות כי הג'ינג'ר מסוגל לשפר את יכולת הגוף לבקר את החלוקה התאית ובכך להאט את התפתחות הסרטן, ואולי אף להוות חלק מהטיפול בריפוי המחלה. כך למשל, מחקרים שונים הראו כי לצריכה של ג'ינג'ר עשויה להיות השפעה מטיבה על סרטן השד, הלבלב והשחלות. ג'ינג'ר כתרופה טבעית לטיפול בדלקותצריכה קבועה של ג'ינג'ר ידועה ברפואה המסורתית כבעלת יכולת להפחית את הסיכון ללקות בדלקות מסוגים שונים. בשנים האחרונות הטענה הזו בוססה במחקרים רבים, שמצאו כי לגינג'ר יש יכולת לעכב את יכולתם של חיידקים ווירוסים לשרוד ולהתרבות בגוף האדם. הג'ינג'ר יעיל במיוחד לטיפול ומניעה של דלקות חניכיים, שכן הוא מונע את שגשוגם של חיידקים הנוטים להתרבות בחלל הפה. ג'ינג'ר עשוי לשפר את תפקוד המוח ולהגן מפני מחלת האלצהיימרצריכה קבועה של ג'ינג'ר נמצאה כמשפרת את זמן התגובה של המוח וכן את יכולת הזיכרון. בנוסף לכך, ישנן עדויות לכך שג'ינג'ר עשוי להפחית את הפגיעה בתפקוד המוח הקשורה להזדקנות, ואף לעכב את תהליך התפתחות מחלת האלצהיימר. את היכולת הזו של הג'ינג'ר מעניקים לו נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) המצויים בשפע בשורש הצמח, והם בעלי יכולת לנטרל את הנזק של רדיקליים חופשיים, שנוצרים בגוף באופן טבעי ועלולים לגרום לנזק לרקמות שונות ולמוח בפרט. כיצד ניתן לשלב את הג'ינג'ר בתפריט שלנו?טעמו וריחו הייחודים של הג'ינג'ר הפכו אותו פופולארי מאוד במטבחים ברחבי העולם כולו. בימי החורף הקרים ניתן למצוא חליטות תה המכילות ג'ינג'ר. יתר על כן, ניתן לשלבו בהכנת מרקים (לדוגמא מרק בטטה), סלט ירקות, סלט פירות, תבשילי עוף (עוף בדבש וג'ינג'ר), רטבים שונים ואפילו בהכנת עוגיות ומאפים. לבריאות ובתיאבון! עודד קומי (B.sc תזונה קלינית), תזונאי מרכז התרבות והספורט "רמות ספורטיב" ו"סטודיו יניב" לפילאטיס מכשירים. |