גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | שיטות סבתא לבעיות עיכול |
הכתבה תסקור בעיות עיכול נפוצות ותציע פתרונות צמחיים ועממיים. כן, אני יודעת - בעיות עיכול אמורות להיפתר באמצעות תזונה בריאה. ברור, כדיאטנית אני מנחה אנשים לאכול בריא בדיוק כדי להימנע או לטפל בבעיות עיכול, אבל לפעמים הבעיות והסימפטומים עיקשים, השתרשו לנו בבטן או מלווים אותנו לכל ביקור בשירותים. אז שנחכה?? ברור שלא! כשכואב, מגרד, שורף או מתנפח, אנחנו רוצים הקלה ורצוי כמה שיותר מהר. לכך יש לנו "שיטות סבתא", פטנטים מרפואה עממית ומתורות של רפואה טבעית. מורי ורבי, ד"ר מיכאל גורן ז"ל, רופא ותזונאי "של פעם", היה אומר שיש לנו בית מרקחת של הטבע וזה חטא לא להשתמש בו. אז הנה לפניכם מקבץ של כמה פטנטים שאמנם לא מתיימרים להחליף טיפול תרופתי או תזונתי, אך בהחלט יכולים לעזור ולהקל. נתחיל מלמעלה למטה, ובדרך נעצור גם בכמה "תחנות ביניים".
עדי זוסמן, דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, 08.03.2015
שיטות הסבתא עוזרות להרגיע את הקיבה שלנו
אפטות בפהמדובר על בעיה כביכול לא חמורה אך מציקה ביותר. אפטות גורמות לתחושת סיכות בחלל הפה שלא מאפשרת לאכול, לשתות ולפעמים אף לדבר בצורה נינוחה. יכולה להופיע בתקופות לחץ, כתוצאה מזיהום, או כתופעה משנית במחלות מעי דלקתיות, בעיקר מחלת קרוהן. מה עושים?
צרבותיש שחווים גם רפלוקס - תופעה בה השסתום בין הקיבה לושט נחלש ומאפשר מעבר תוכן הקיבה חזרה לושט. מאחר שמיצי הקיבה מאוד חומציים - ph2, הם גורמים לתחושת צריבה וחומציות בושט שאינה "מורגלת" ואכן לא אמורה להיחשף לחומציות כה גבוהה. התופעה עלולה לגרום לצריבה, גירוי ופגיעה ברירית הושט, במצבים חמורים עד כדי סרטן. מה לעשות?
כאבי בטןזו אולי הבעיה הנפוצה ביותר. כל מי שסובל מרגישות, הפרעה או מחלה כלשהי במערכת העיכול, מכיר את כאבי הבטן שלו. יש כאבי בטן של דלקת, כאבי בטן של גזים כלואים, כאבים עוויתיים, דוקרים, שורפים, עמומים וכדומה. בכל מקרה, חובה לברר את הסיבה ולטפל במקור הכאב. ברוב המקרים יהיה גם צורך להתאים תזונה נכונה. קשה מאוד לתת טיפים להתמודדות עם כאבי בטן שונים, אבל אפשר לנסות ולהקל בכל זאת. להלן מקבץ שיטות. יש לנסות כל שיטה ולראות האם ומתי היא מתאימה לכם.
גזים ונפיחותזו נחלתם של רבים. יש לדעת כי גזים נוצרים אצל כולנו, במידה זו או אחרת. הגזים הם תוצאה של פעולת החיידקים השוכנים במעי הגס. כתוצאה מהפירוק של המזון שלהם (שהם שאריות המזון שאנו אוכלים, כמו סיבים תזונתיים למשל), הם פולטים גזים. אז במידה קטנה זה נורמלי. כשזה הופך להיות מטרד, הגורם לנפיחות, כאבי בטן, צורך להישאר קרוב לשירותים כי הגזים גם בעלי ריח חריף, זה מרמז שמשהו לא תקין. לרוב זה משהו בתזונה או בצורת האכילה שלנו. על כך בפעם אחרת, עכשיו - מה עושים?
לקריאה נוספת: שלשולסימפטום נפוץ שיכול להיות קשור לשורה ארוכה של מחלות. החל מזיהומי מעיים, דרך תסמונת המעי הרגיז ועד מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן או קוליטיס. התזונה חיונית בהשגת שיפור במחלות אלה, אבל בינתיים ניתן כמה טיפים אוניברסליים:
עצירותעוד בעיה נפוצה מאוד בעולם המערבי. עצירות מוגדרת כקושי בהוצאת צואה, צואה יבשה וקשה, תדירות התרוקנות נמוכה מ- 3-4 פעמים בשבוע. העצירות יכולה לנבוע משורה של סיבות, ביניהן התאפקות ממושכת, מזון דל סיבים ועשיר במוצרים מקמח לבן וסוכרים, מיעוט בשתייה או באכילת שומנים טובים, לחץ ועוד. אז קודם כל - לשנות תזונה והרגלי יציאה. ושוב, לפני עצות "עשה", עצת "אל תעשה": לא לקחת חומרים משלשלים, לא טבעיים ולא תרופתיים. הסיבה - זה מרגיל את המעי הגס, האיטי מלכתחילה, לעבוד רק כתוצאה מהגירוי החזק של המשלשל. בעוד שמטרתנו היא "לגמול" אותו מהזדקקות למשלשלים וללמדו לעבוד מחדש בצורתו הטבעית, עד כמה שאפשר. איך בכל זאת אפשר לעזור לו?
טחורים ופיסורהטחורים הם הצטברות כלי דם באיזור הפנימי של החלחולת. ככל שההצטברות גדלה, כלי הדם יוצאים החוצה, אל מחוץ לפי הטבעת. טחורים יכולים להכאיב מאוד ולדמם, אך הם יכולים להיות גם "שקטים" ולא מפריעים במיוחד. מבחינת ההקלה - יש לדאוג לכך שהצואה תהיה רכה ולא חומצית, כדי שלא תשרוט ולא תשרוף בכלי הדם החשופים, אך יש מקרים שבהם דווקא בעת שלשולים מרובים נוצרים טחורים והם מציקים ביותר (כמו במחלות קרוהן או קוליטיס). על אותו משקל, יכול להיווצר באיזור סדק המכונה פיסורה. לעיתים מאובחנות המחלות הללו בעקבות הפיסורה החוזרת באיזור זה. לכן, לפני שממהרים לנתח כדאי לעבור בדיקות ולשלול קיומן של מחלות אלה. מה עושים כדי להקל?
להכנת הכתבה נעזרתי בידע וניסיון אישי, באמא שלי, בספרה של דבורה ליבוביץ "תרופות סבתא", וכן בספרו של דר' חיים ברנשטיין "ריפוי טבעי", וספרו של דר' מיכאל גורן "הדרך הטבעית לבריאות ואריכות ימים". הכותבת היא עדי זוסמן, דיאטנית קלינית. |