שלום גורג
ככלל, מומלץ להמעיט בטיגון (הכוונה לטיגון בשמן עמוק) כמה שאפשר לכל מי שמעונין לשמור על בריאותו ומשקלו כאחד. פעולת הטיגון יוצרת רדיקלים חופשים - חומרים הגורמים לנזק חמצוני בתאי הגוף וכתוצאה מכך מגבירים את הסיכון למחלות לב סרטן מחלות זקנה ועוד. בנוסף מזון מטוגן סופח לתוכו כמות גדולה מאד של השמן ולכן הוא עשיר הרבה יותר בקלוריות. אכילה מרובה של מזונות מטוגנים עלולה לכן לעודד השמנה. אם מדובר בבאידוי קל בישול או הקפצה, הרי ששמן הקנולה הוא הטוב ביותר. הוא עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות (התורמות לבריאות הלב ) וכן באומגה 3 ונחשב היום לבריא ביותר. שמן הזית שהזכרת הוא גם כן בריא ומומלץ לשמוש. הוא עשיר גם באומגה 9 אך כפי שציינת בשל הרכבו הכימי הוא פחות מומלץ לטגון (כן ניתן להקפיץ בו)כי הוא נשרף מאד מהר . מומלץ להשתמש בו לטיבול וכתוספת לסלטים. בכל מקרה לא מומלץ להגביר בצריכת השמן (שום שמן בשום צורה) זאת מפני שכל שמן בהיותו שמן הוא עשיר בקלוריות וצריכה מרובה שלו תעודד השמנה. יש לזכור שגרם אחד של שומן= 9 קקל לעומת גרם חלבון או פחמימה= 4 קק"ל. לגבי שמן קוקוס שהזכרת וכמוהו גם שמן דקלים אלה הם השמנים שהכי פחות מומלצים לשימוש בשל התכולה הגבוהה של שומן רווי בהם (זהו שומן שלרוב נמצא במוצרים מהחי וצריכה עודפת שלו מעלה את רמות כולסטרול בדם ומגבירה סיכון למחלות לב). שמן הסויה מכיל יחס פחות טוב של חומצות שומן אומגה 3 (המומלצות בהיותם אנטי דלקתיתו)ביחס לאומגה 6 (בכמות גדולה מעודדות תהליך דלקתי) ולכן הוא פחות מומלץ כיום לשימוש מקווה שעניתי לך על שאלתך ענבר ויטנברג דיאטנית קלינית MSC
מנהלת פורום תזונה ודיאטה
|