שלום חברים, הרבה אנשים מדברים על צירופי מזון וכיצד הם עוזרים להוריד במשקל, אך מסביב עומדת אסכולה שמדברת על בריאות ועיכול תקין. מה היא בעצם אומרת? סוגים שונים של מזון דורשים סוגים שונים של אנזימים ושל מיצי העיכול. כשאוכלים ביחד סוגי מזון שדורשים יצירת מיצי עיכול ואנזימים מנוגדים אחד לשני, מתרחשים התהליכים הבאים: ? מיצי עיכול המנוגדים מנטרלים זה את זה, וכתוצאה מכך משתבש תהליך העיכול . ? כתוצאה מהאטה בתהליך העיכול המזון נשאר בקיבה במשך שעות ארוכות ונרקב. ? במקום ספיגת חומרים מועילים, שנוצרו בתהליך עיכול תקין, נכנסים אל מחזור הדם חומרי הפסולת שנוצרו בתהליך הירקבות המזון בקיבה ובמעיים. ? גובר העומס על מערכות הניקוי. חומרי הפסולת נכנסים לתאי האיברים השונים בגוף ופוגעים בתפקודם, כלומר, גורמים למחלות שונות. ? לרוב נקשרים הרעלים בראש ובראשונה ע"י תאי השומן, וזאת כדי להקטין את הנזק לאיברים החיוניים, והדבר מתבטא בהשמנה. לאור האמור לע"ל יש חשיבות רבה לנושא צירופי המזון.
לא מומלץ לצרף: 1. חלבון עם עמילן (למשל בשר עם מזון עמילני כמו תפוח אדמה, פסטה, לחם, אורז). 2. פירות עם כל מזון אחר, חוץ משקדים ואגוזים למיניהם וחלק מירקות חיים: חסה, מלפפון, אבוקדו, גזר. 3. חלבון מן החי עם חלבון מן הצומח (למשל בשר עם סויה). 4. חלבון מן החי עם חלבון מן החי מסוג אחר (למשל בשר עם ביצה או דג). 5. אין לאכול פירות (ולשתות מיצי פירות) יחד עם (או זמן קצר אחרי) כל מזון אחר, כדי לא לגרום לתסיסה בקיבה והפסקת העיכול התקין. 6. אין לצרף אבטיח או מילון, או פירות הדר לפירות אחרים.
על מנת להרכיב את הצירופים הנכונים יש לדעת לגבי כל מוצר, האם הוא חלבוני או עמילני.
חלבונים מן החי: בשר, דג, ביצים, מוצרי חלב.
חלבונים מן הצומח: אגוזים מכל הסוגים (לא בוטנים!), גרעינים, שקדים, מוצרי סויה, שומשום.
עמילנים: דגנים: אורז, סולת, כוסמת, דוחן, גריסים, שיבולת שועל. תירס וקמח תירס (תירס חי נחשב לירק במשך כיממה לאחר הקטיף, כך גם תירס שהוקפא בהיותו טרי). מוצרי חיטה (כולל לחם, עוגות ופסטה). תפוחי אדמה, בטטות.
ירקות (חוץ מתפוח אדמה ובטטה) ניתן לצרף עם כל המאכלים חוץ מפירות. חלק מירקות חיים ניתן לצרף גם עם פירות.
קטניות (עדשים, חומוס, שעועית יבשה, אפונה יבשה, פולי סויה) כוללות חלבונים ועמלנים כאחד, לכן לא מומלץ לערבבן עם סוגי מזון אחרים, להוציא ירקות וטחינה. קטניות מונבטות מבחינת הצירופים נחשבות לירק. קטניות הקלות להנבטה: עדשים ירוקים וחומוס.
מה אנחנו למדים, שבתיאוריה זה נשמע הגיוני וקל, אבל בפועל, זה די קשה, כי איך אפשר לאכול חומוס בלי פיתה, או בשר עם פירה למשל? אבל אם מתרגלים זה די פשוט, וגם טעים, ובעצם נותן לכל מנה את המקום במרכז שלה. בתיאבון!
|