הטלוויזיה מלאה בפרסומות של תוספות סיבים תזונתיים לתפריטנו. האם אפשר להשיג מספיק בתזונה? למה צריך אותם בכלל? כיום סבורים, כי הסיבים התזונתיים גורמים להקלה במקרים של ליקויים במערכת העיכול, כמו עצירות וסעיפות, תורמים להורדת רמת הגלוקוז בדם אצל סוכרתיים, ותורמים להורדת רמת הכולסטרול בדם. הם גם מגבירים את תחושת השובע ומסייעים בשמירת תפריט דל אנרגיה (הסוכר בגוף נשמר לאורך זמן). כמו כן נמצא קשר בין צריכת סיבים במזון לבין הקטנת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
מחלקים את הסיבים התזונתיים לשתי קבוצות: סיבים בלתי מסיסים: ליגנין, צלולוז (תאית), המיצלולוז. מקור במזון- חיטה מלאה ומוצריה, קליפות של ירקות ופירות, סובין חיטה, זרעי פשתן. מגדילים את נפח הצואה, מסייעים בפעילות מעיים תקינה, רצוי לכלול אותם בארוחות. מעלים את משקל הגוש הצואתי ובכך עוזרים לטיפול בעצירות. מקטינים את זמן המעבר במעי הדק. מגדילים את זמן המעבר במעי הגס. סיבים מסיסים: פקטין, גאם, מוצילנים. מקור במזון- פירות הדר, שיבולת שועל, קטניות וירקות. ממתנים עליה ברמת הסוכר והכולסטרול בדם, מפחיתים סיכון למחלות לב ומשפרים את איזון הסוכרת, מומלץ לצרוך בכמות רבה. מורידים את רמות הסוכר לאחר ארוחה.
על כן, אפשר למצוא את כמות הסיבים בתזונה בלבד, אך אנשים שצריכים סיבים בצורה מוגברת, כמו סוכרתיים או אנשים עם עצירות קשה (כמו נשים בהריון), מומלץ לצרוך יותר, ואז ניתן להשתמש בתוסף. יש לזכור לא לקחת סיבים עם התרופות (כי יש חשש שהם יספחו אותם ויוציאו אותם החוצה מהגוף) וכמובן לשתות איתם מלא מלא מים! בתיאבון!
|