כוס קטנה של קפה שחור נותנת אנרגיה לכל היום!
קפה שחור או קפה טורקי?
כולם יודעים כי הקפה הוא אחד המשקאות העתיקים ביותר שהצליחו להישמר במהלך השנים. כיום אנו צורכים יותר קפה בעוד שבעבר, נקרא הקפה "משקה החוטאים" וייחסו לו תארים מיוחדים כמו "שיקוי קסמים". הקפה הטורקי, הידוע בכינוי "קפה שחור" הוא אחד מסוגי הקפה הנפוצים ביותר בישראל. זהו משקה חם מפולי קפה אותם כותשים לאבקה דקיקה מאוד.
את הקפה הטורקי מרתיחים בקנקן קפה מיוחד. הכנת הקפה הינה טקס של ממש וסביבה גם רווחת אימרה עממית הטוענת שאם הקרמה (קצף הקפה) אובדת מפני השטח של הקפה, המארח שהכין אותו לא מכיר את סודות ההכנה הכמוסים. עוד טוענת המסורת הטורקית כי לאחר שלגם האורח מהקפה, עליו להניח את הכוס (בטורקית היא קרויה פינג'אן) בצורה הפוכה על צלוחית כדי שתתקרר. בשאריות הקפה שנותרו בכוס ניתן לערוך קריאת עתידות על פי המשקעים שהשאירה אבקת הקפה.
בשונה ממקומות אחרים, בישראל נפוצים סוגי קפה שונים כמו אספרסו ויש כאלו שאוהבים לשתות נס קפה, אולם הקפה האהוב ביותר זה הקפה השחור. המונח קפה טורקי נפוץ מאוד, אולם תהליך בישול הקפה מכיל קפה קלוי כהה יותר מהקפה הטורקי. מבחינה טורקית-מסורתית, את הקפה לא מגישים עם סוכר ולכן אין צורך בכפיות לערבוב.
מאיפה הגיע אלינו הקפה השחור?
למעשה, פולי הקפה הגיע לטורקיה באמצעות שני סוחרים בשנת 1955. רבות נאמר ונכתב על פולי הקפה ולכל מדינה יש גרסא משלה למשקה זה. בטורקיה, נאמר שהקפה הוא "החלב של שחקני השחמט והאנשים החושבים". בקרב וינה בשנת 1683 הפסידה האימפריה העות'מאנית, ועם סיומו השאירו הטורקים שקים רבים של קפה. "הקפה הטורקי" החל להיות נפוץ מזמן זה משום שהטורקים מקפידים על קלייה והכנת קפה מסורתית.
את הקפה הטורקי מייצרים מפולי קפה מיוחדים הנקראים קפה ערביקה. הם נקלים בצורה בה הם מקבלים צבע בהיר עד לשלב שלאחר הפיצוץ הראשון. עם סיום הקלייה, מועברים הפולים למטחנה ונטחנים דק מאוד בכדי להביא אותם להמסה מיידית במים. את הקפה הטורקי מבשלים בבישול ארוך יחסית בכדי להפיק ולמצות את מירב הטעמים שיש באבקת הקפה. לעיתים, מוסיפים בזמן בישול הקפה גם תמציות הל שונות המפיקות טעם וארומה נוספים שמעשירים את טעמי הקפה.
לקריאה נוספת:
מתכונים בטעם קפה
חליטות או לא להיות: הכל על חליטות
קפה ובריאות: כל היתרונות הבריאותיים של קפה
להצטרפות לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
מתכון להכנת קפה שחור (מומלץ על הפינג'אן)
- כלים דרושים: גזייה, מצת, פינג'אן, כוס (כוס זכוכית עדיפה), כפית מתכת.
- מצרכים: סוכר וקפה (עם או בלי הל) וכמובן מים.
1. מדליקים גזייה על אש גבוהה ומניחים פינג'אן עם מים בתוכו.
2. לאחר שהמים רותחים מוסיפים 2 כפיות של קפה שחור ומחכים שיתחיל לבעבע.
3. מבשלים את הקפה ונותנים לו לשקוע אל תוך המים. במידה והקפה מתחיל לגלוש, יש להרים את הפינג'אן מהגזיה קלות ולהחזיר.
4. ממשיכים לבשל את הקפה במשך כ- 2 דקות נוספות ומערבבים מדי פעם.
5. מערבבים מעט את הקפה ומוזגים לכוסות. ניתן להוסיף סוכר לפי הטעם.
6. לרוויה (:
לסיכום
לכולם יצא לטעום קפה שחור בטיולים משפחתיים, במסעדות וסתם כך גם בבית. ספורטאים רבים נוהגים לשתות כוס קפה שחור לקבלת אנרגיה זמינה ומהירה, ויש מי שאוהב לשתות אותו לצד אכילת בקלאווה מתוקה ועסיסית. הקפה השחור עשיר בויטמינים והוא נמכר בחנויות השונות בשקיות בגדלים שונים. את הארומה של הקפה ניתן לזהות ממרחקים וכך גם את הטעם.
|