במתכוני מאסטר שף של התוכנית הראשונה ניתן למצוא מתכונים לכבדי עוף ביין, פנקייק נהדר, נודלס עם עוף וירקות, מפרום ועוד. ובכן, קבלו טעימה ראשונה מתוצאות האנלייזר למתכון, עבור מתכוני מאסטר שף ילדים - התוכנית הראשונה:
כבדי עוף ברוטב יין: ניל שטראובר תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו למנה אחת - 1952 קלוריות, 77.6 גרם חלבונים, 139.1 גרם פחמימות, 111.3 גרם שומנים.
פנקייק: אביה דוזלי תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו ל-3 מנות. למנה אחת (ללא הצעות ההגשה) – 632 קלוריות, 17 גרם חלבונים, 99.6 גרם פחמימות, 18.2 גרם שומנים.
מפרום: עמית שבו תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו ל-2 מנות. למנה אחת - 912 קלוריות, 58.7 גרם חלבונים, 115.4 גרם פחמימות, 29.2 גרם שומנים.
נודלס מוקפץ עם עוף וירקות: ע'די חלבי תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו ל-4 מנות. למנה אחת - 425 קלוריות, 54.1 גרם חלבונים, 26.9 גרם פחמימות, 10.7 גרם שומנים.
"קן טורוש", כדורי גבינה מטוגנים: דנה קוזניצקי תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו ל-5 מנות. למנה אחת - 880 קלוריות, 43.4 גרם חלבונים, 74.4 גרם פחמימות, 45 גרם שומנים.
סטייק סינטה ברוטב יין אדום: דניאל תירוש תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו ל-2 מנות. למנה אחת - 626 קלוריות, 24 גרם חלבונים, 17.3 גרם פחמימות, 48 גרם שומנים.
בשר במעטפת חצילים: עודד עובדיה תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו למנה אחת - 1243 קלוריות, 82.3 גרם חלבונים, 65 גרם פחמימות, 74.3 גרם שומנים.
סביצ'ה דגים: איתי כהן תוצאת האנלייזר: כל המתכון הינו למנה אחת - 289 קלוריות, 31.1 גרם חלבונים, 16.6 גרם פחמימות, 11.8 גרם שומנים.
נעצור לרגע, ונבקש את דעת המומחים לגבי המנות של הילדים הנפלאים האלו.
דעת המומחה: יעל רחמנוב, יועצת תזונה
כבדי עוף ברוטב יין: כמות הקלוריות שבמנה גבוהה עד מאוד והיא מעל לצריכה הקלורית היומית הממוצעת של אדם בוגר. במטרה להוריד את הכמות הקלורית של המנה כדאי להשתמש בשמנת דלת שומן ולהוריד יותר מחצי בכמות החמאה. המנה עשירה עד מאוד בשומנים רווים המצויים בכבד, בשמנת ובחמאה ובאופן כללי זו מנה שאינה בריאה בלשון המעטה. כמות החלבון במנה גבוהה מאוד ומכילה אף יותר חלבון מהקצובה היומית המומלצת (לא מומלץ לחולי כליות ולבעלי פרופיל שומנים גבוה בדם). בעת אנמיה מחוסר ברזל - המנה יכולה לספק כמות ברזל נאותה עד מאוד.
פנקייק: ערך קלורי של כל פנקייק גבוה מאוד. ניתן על ידי שינוי והורדת רכיבים שבמתכון להכין פנקייק טעים, מזין ובעל ערך קלורי נמוך מזה במתכון המקורי. מומלץ להשתמש בקמח מלא / כוסמין - תוספת הסיבים שבקמח המלא תתרום להוצאת עודפי שומנים וסוכרים עודפים שבזרם הדם ולהעלאת תחושת השובע (עיכול איטי יותר). סוכר - ניתן לוותר לחלוטין על הוספת סוכר לבלילת הפנקייק. גם ללא הסוכר, לפנקייק טעם נייטרלי - מתקתק כלשעצמו ולאור העובדה שמוסיפים לפנקייק ממרחים מתוקים - מיותר להמתיק גם את הפנקייק. לרגישים לחלב / אלרגיים - אפשר להמיר את חצי כוס החלב בחצי כוס משקה אורז / סויה. מומלץ בחום לוותר על החמאה ולחסוך בקלוריות ובאחוזי שומן וכולסטרול גבוהים.כממרח על הפנקייק - ניתן למרוח דבש / סילאן / שקדיה / מייפל.
מפרום: אני ממליצה לוותר לחלוטין על הטיגון של המפרום ולהכניסו ישר לבישול, או לתנור ולאחריו לבישול וזאת כדי להוריד מערכו הקלורי הגבוה ומאחוזי שומן גבוהים שבמנה. מומלץ להשתמש בבשר רזה כפילה בקר.
נודלס מוקפץ עם עוף וירקות: מנה מצויינת, משביעה, עשירה בירקות ודלת שומן. כדאי להשתמש ברוטב סויה דל נתרן.
"קן טורוש", כדורי גבינה מטוגנים: טיגון כדורי הגבינה הופכים את המנה לעשירה עד מאוד בשומן (45% שומן!) ולצערי אין דרך להוריד את אחוזי השומן שבמנה כי הטיגון מרכזי במנה זו. ניתן להמיר את הקמח בקמח מלא / כוסמין ולהמיר את התרכיז בתרכיז דיאט.
סטייק סינטה ברוטב יין אדום: המצאות החמאה בכל מרכיבי המנה: ברוטב, בפירה ובתוספת - גורמת לכך שהמנה עשירה עד מאוד בשומנים וכולסטרול. כדאי להוריד את כמות החמאה ביותר מחצי בכל חלקי המנה. בפירה, ניתן להוריד לחלוטין את השימוש בחמאה ולהוסיף עשבי תיבול להעשרת הטעם והעלאת הערכים התזונתיים או שאפשר להוסיף שמן זית כתית מעולה.
בשר במעטפת חצילים: טיגון החציל מעשיר את המנה בשמן וכתחליף ניתן לרסס את המחבת בשמן ולטגן בפחות שמן. ה"כבד מכביד" את המנה. אין צורך בתוספת חלבון ו/או ברזל, אותם מקבלים כבר מהבשר. הכבד עשיר בשומנים, כולסטרול, רעלנים ואינו מומלץ באופן כללי כרכיב בתפריט היומי.
סביצ'ה דגים: מנה מצויינת!
מאת יעל רחמנוב.
דעת המומחה: הילה כהן, נטורופתית
- כבד עוף ביין: כבד ידוע כאיבר פנימי ועל כן עשיר בשומן מן החי מחד אך מאידך צריכה מוגבלת של אחת לחודש יכולה להגדיל את מאגרי הברזל בגופינו, שכן בכבד כמויות נכבדות של ברזל.
- פנקייקס: הערך התזונתי יחסית נמוך. הייתי מוותרת על הסוכר או מחליפה בחצי כמות בסוכר חום או סוכר קנים. מחצית מכמות החלב הייתי מחליפה במים ואת השומן במנה מחליפה בשמן קנולה בכבישה קרה. כתוספת על הפנקייק ניתן להשתמש בסירופ מייפל (ולא בטעם מייפל כנמכר בסופר). את המייפל האמיתי ניתן להשיג בבתי הטבע הוא קצת יותר יקר אך טעמו מצוין והוא בריא לעין ארוך.
- מפרום: מאחר ומדובר בבשר עם תפוח אדמה יש את אפקט החלבון + פחמימה = מזון מלא. הטיגון אכן גורם לפריכות אבל מאוד לא בריא, לכן הייתי בוחרת להכניסו לתנור. בתוכן הבשרי הייתי משתמשת בהודו אדום העשיר בברזל או בכתף בקר העשיר אף הוא בברזל ונחשב כחלק דל שומן, וכן מוסיפה עשבי תיבול להעשרת המנה.
- נודלס מוקפץ בירקות: מנה מצוינת כנודלס הייתי משתמשת באטריות אורז שהינן בעלות ערך תזונתי גבוה ואינדקס גליקמי נמוך. חלקי העוף הם חזה ועל כן בשר דל שומן (מעולה!!) ומוסיפה כמו במתכון ואף יותר גיוון של ירקות.
- "קן טורוש", כדורי גבינה מטוגנים: הגבינה באחוזי שומן גבוהים + טיגון...לא מתכון מומלץ במיוחד.
- סטייק סינטה ברוטב יין אדום: נתח הסינטה נחשב כחלק דל שומן בבשר ועל כן מומלץ. הבקר עשיר בברזל ועל כן יתרון נוסף למתכון. את כמויות החמאה הייתי מקזזת ושוקלת להחליף את פירה תפוחי האדמה בפירה בטטה או לפחות חלקית. בצל ושום יוסיפו המון טעם לפירה במקום כמויות כה רבות של חמאה.
- בשר במעטפת חצילים: הייתי מוותרת לחלוטין על הטיגון של המנה ומניחה ישר בתנור על תבנית עם נייר אפייה. את הבשר הייתי שוקלת לקחת מנתח דל שומן כגון כתף, כבד הינו רכיב שיכול לתרום לרמות הברזל אך עשיר בשומן ורעלנים (מפאת היותו איבר פנימי), על כן הייתי או מוותרת עליו במנה או משאירה אך צורכת את המנה בכמויות קטנות לעיתים רחוקות.
- סביצ'ה דג: המנה בריאה ומזינה, חשוב להשתמש בדגי ים עמוק העשירים באומגה 3 ודלים בשומן ומתכות רעילות. דגי ים עמוק הינם למשל: סול, מקרל, הליבוט, סלמון, טונה אדומה, סרדינים.
המון בריאות ובתיאבון, הילה כהן נטורופתית.
דעת המומחה: דנה שפילמן, דיאטנית קלינית
לסיכום: ניתן לראות בבירור כי רוב המנות שהוכנו מכילות כמות גדולה של קלוריות ושומנים! ההמלצה הראשונה להפחתת אחוזי השומן וסך הקלוריות במתכונים היא להפחית עד כמה שניתן - לפי טעם ומרקם המזון - את השמן / החמאה המוספים וכן להחליף טיגון בבישול / אפייה / אידוי. כדי להעלות ערך תזונתי של מתכון, ניתן לשלב/להחליף קמח לבן בקמח מלא/כוסמין/שיפון המכילים סיבים תזונתיים ומינרלים חיוניים. אפשר תמיד להעשיר מנה בירקות חיים/מאודים המוסיפים נפח, סיבים ויטמינים ומינרלים למנה, ההופכים את המנה לצבעונית, משביעה ומזינה יותר. לסיכום, מנה המכילה חלבון ממקור טוב כמו עוף / דג / סינטה במתכונים הנ"ל, המשלבת פחמימה מורכבת כמו קמח מלא/אטריות מחיטה מלאה / תפו"א בקליפתם וירקות חיים/מאודים, הינה מנה שלמה ומאוזנת מבחינת כל הרכיבים התזונתיים שלה, ואף טעימה לא פחות...
מאת דנה שפילמן, דיאטנית קלינית.
|