גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | על זיהומים ומזהמים במזון |
כל אחד מאיתנו חווה פעם אחת (או יותר) את התחושות האלו - כאבי בטן, בחילות/הקאות, עוויתות ושלשולים, ואמר לעצמו: "אוי, שוב אכלתי משהו מקולקל...". בדרך כלל, מצב זה חולף לאחר 24-48 שעות, אשר במהלכן הגוף "מתנקה" (מוציא את הגורם המזהם על ידי שלשולים והקאות), ובמהלכן יש להקפיד על שתייה מרובה, אך קיימות גם הרעלות מזון מסוכנות הדורשות לעיתים אשפוז.
שמרית הלר, דיאטנית קלינית (Msc, Rd), 06.11.2013
ביצה לא מבושלת עלולה לגרום לזיהום
מהם מקורות הזיהום במזון?מקור מחלות אלו הוא פעמים רבות בחיידקים או בגורמים מזהמים אחרים (עובשים, שמרים, רעלנים של וירוסים) שמקורם במזון שלנו. אמנם חיידקים יכולים להיות "טובים", ומשמשים אותנו בתעשיית המזון או מוספים ליוגורט שלנו, אך כאשר מזון מסוים מתקלקל (כתוצאה מסיבות שונות), מתרבים בו חיידקים ומיקרואורגניזמים שונים אשר גורמים לקלקולו. קלקול זה יכול לבוא לידי ביטוי בריח רע, שינוי צבע ומרקם, ייצור גז ועוד. מדוע מזונות מזדהמים?מקורות הזיהום במזון נובעים לרוב מאחסון חומרי גלם בטמפרטורה לא מתאימה, שימוש במשטחים (לצורך הכנת האוכל) תוך אי הקפדה על הפרדה בין מזונות שעברו בישול לכאלו שלא, וכן נובעים מאי הקפדה על תנאי היגיינה אצל אנשים העובדים עם המזון. בעיה אחרת קשורה לנוכחות מלכתחילה של גורמים מזהמים (פתוגנים) במזונות מסוימים. קיימים מזונות אשר מועדים יותר "לפורענות" הקשורה לנוכחות פתוגנים כאלו מלכתחילה, עוד טרם אחסונם והשימוש בהם. חיידקים מחוללי מחלה יכולים להתפתח בטמפרטורת החדר או בקירור, גם במוצרים שעברו בישול, טיגון ואפייה (וזוהמו ע"י זיהום משני), ולצערנו הרב הם בדרך כלל לא משנים את טעמו של המוצר. דוגמא לחיידקים מסוג זה הם הסלמונלה, ליסטריה, קלוסטרידיום בוטולינום. קלקול מהיר יותר מתרחש במזונות עשירים בחלבון כגון בשר, עוף, ביצים, דגים ומוצרי חלב, וכן ממוצרי מזון בעלי תכולת מים גבוהה (כגון נבטים). מהם המזונות אשר הכי גורמים לתחלואה?
יש לשים לב שרוב המזונות המזהמים קשורים לאכילה "בחוץ" - מסעדה, קייטרינג, אוכל בבישול מוסדי וכדומה. לקריאה נוספת: מי צריך להיזהר במיוחד?נשים בהריון (חיידק הליסטריה עלול לגרום להפלות בטרימסטר הראשון), אנשים עם בעיות של כשל חיסוני, תינוקות וזקנים, מושתלי איברים, אנשים לאחר ניתוח. אלו בעיקר צריכים להימנע ממזון שאינו מבושל דיו (בעיקר בשר, דגים ופירות ים), וכן לנקוט במשנה זהירות בעת אכילה במסעדות. איך נוכל להימנע מזיהומים במזון?
הכותבת היא שמרית הלר, דיאטנית קלינית. |