גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | אני חושב משמע אני אוכל (כמו שצריך) |
יש משהו בעניין האוכל שלא תמיד בא לנו להתארגן עליו. להתלבש חייבים, בלי המפתחות, הארנק והסלולרי אנחנו לא יכולים - רק את האוכל אנחנו לפעמים שוכחים... אדם זקוק לכמות מסוימת של מזון ביום וכשאדם מחובר לגופו ונענה לצרכים המיידים והמסרים המגיעים, בדרך כלל אין הוא צריך לספור קלוריות אלא רק להיענות לגוף ולאכול בצורה מאוזנת ומתונה.
נגה שמש, דיאטנית קלינית ומאמנת מוסמכת, 05.02.2016
חשוב לארגן את סדר היום התזונתי שלכם
מלך או נסיך?אפילו הרמב"ם אמר: "בבוקר אכול כמלך, בצהריים כבן מלך ובערב כאביון". כבר אז, בימי הביניים, הייתה הבנה והכרה בחשיבות פיזור המזון על פני היום, בהתאם לשעות הערות והפעילות. ההיגיון הפשוט אומר שכדי להגיע לתזונה נכונה, יש לאכול בשעות שבהן הגוף זקוק להן יותר מכל. בבוקר הגוף המתעורר משנת הלילה, נמצא בדרך כלל במצב יחסית מרוקן, גם מבחינת נוזלים וגם מבחינת אנרגיה. זה לא אומר שלא נוכל לתפקד בלי לאכול - רבים מאיתנו הרי עושים זאת, זה רק אומר שמוחנו וגופנו מאוד ייהנו מהזנה בשעות האלו. אם אנחנו רגילים לא לאכול, אפשר לאכול טיפה יותר מאוחר, לא מיד עם ההתעוררות, וכמובן להיות קשובים לגוף ולצרכיו. כך או כך, נוזלים יש להחזיר. מומלץ לשתות 2 כוסות מים במהלך הבוקר ולהרוות את הגוף (במקרה זה אין להתחשב בתחושת הצמא - היא בדרך כלל לא מספיק מדויקת). בשלב מסוים במהלך הבוקר רצוי להכניס מזון פחמימני כלשהוא - רצוי מאוד לא דגני בוקר, בעיקר למי מבינינו שצריך להתרכז ובוודאי למי שרוצה לרדת במשקל. לחם יכול להיות אופציה מצוינת או פירות, וגם דייסת קוואקר תהיה מושלמת. כדאי לשלב את הפחמימה עם חלבון כלשהו: ביצה, גבינה או יוגורט, או עם שומנים בריאים כמו אבוקדו, טחינה או ממרח שקדיה. כנסו בנוסף: מתי הכי גרוע לצרוך דגני בוקר? בבוקר!למה? כי רמות הסוכר בהם גבוהות למדי, מה שעלול לגרום די מהר דווקא לנפילת סוכר שתוציא אותנו מריכוז ותגרום לנו להרגיש צורך עז בעוד סוכר, וכך נוצר גלגל של שימוש בסוכר במשך יום שלם, דבר המשפיע בצורה משמעותית על היכולת שלנו לחשוב ולהתרכז. ארוחת הצהריים היא ארוחה חשובה למדי גם כן. מדוע? כי בדרך כלל לא אכלנו הרבה בבוקר ובטח לא אכלנו מספיק כדי למשוך עם זה עד ארוחת הערב. בצהריים יש לפנינו עוד הרבה שעות ערות וערנות שבהן גם אם אנחנו רק יושבים, הגוף עדיין זקוק לאנרגיה ומשתמש בה. בשלב זה של הצהריים מומלץ לאכול ארוחה מלאה עם כל מרכיבי המזון, שיהיה לה זמן להתפרק כיאות ולהזרים לנו אנרגיה לשעות הערות הבאות שלנו. גם אם אנחנו בחוץ, סלט עם חלבון ולחם או כריך איכותי יכולים לעשות את העבודה. ארוחת הערב אמורה להיות הארוחה הכי קטנה ומינימליסטית. זו הארוחה האחרונה, בשעות שבהן אנחנו בדרך כלל כבר כמעט ולא פעילים. היא סמוכה יחסית לשינה ואין שום תועלת בלאכול את הארוחה העיקרית בשעה זו. השלמות - הטעות הנפוצה ביותרכל מה שלא אכלנו כל היום אנחנו אוכלים בערב, דווקא בזמן שבו הגוף מתחיל לנוח ולהוריד את קצב פעילותו. כאן קורים כמה דברים: האחד, לפעמים קשה מאוד להפסיק בזמן כי מהרגע שמתחילים לאכול - הרעב נפתח ולא יודע שובע, והדבר השני שקורה הוא שהאכילה נמשכת אל תוך הלילה, וכשאנחנו הולכים לישון הגוף עסוק בלעכל במקום בלנוח ולהתחדש, ואנו עשויים להתעורר עייפים גם בבוקר הבא. לפזר, לפזר ולפזר (ולהתארגן)ישנם יתרונות רבים של אכילה מאוזנת המפוזרת על פני היום, החל מרמות אנרגיה גופנית ומנטלית שנשארות מאוזנות, דרך שמירה על משקל תקין וכלה באיכות שינה מיטבית. אז קחו בחשבון כשאתם יוצאים לעבודה, ללימודים או לסתם ימים ארוכים, ההתארגנות היא שם המשחק. לא צריך לצאת עם צידניות וקרחומים. אפשר פשוט לקחת דבר או שניים מהבית ואת השאר לאכול בחוץ. צריך רק להתארגן ולדעת שתהיה אפשרות כזו. נגה שמש היא דיאטנית קלינית בוגרת האוניברסיטה העברית, מאמנת להרזיה ואיכות חיים ומנחת סדנאות מוסמכת. אל האתר של נגה: www.nogashemesh.co.il |