סילאן: הממתיק הבריא של הטבע

צדיק התמר יפרח

לתמרים יש מתיקות נפלאה, ובניגוד לסוכר, הם מגיעים אלינו היישר מן הטבע, עם שפע ערכים בריאותיים חשובים: מינרלים (כגון אשלגן ומגנזיום), נוגדי חמצון (פוליפנולים) וכן סיבים תזונתיים התורמים לעיכול תקין, לבריאות מערכת העיכול ולתחושת שובע. להבדיל מפירות יבשים רבים, התמר אף מתייבש באופן טבעי על העץ, כחלק מתהליך ההבשלה הטבעי שלו, ללא צורך בתוספת חומרים משמרים.

בשוק קיימים זנים שונים של תמרים ולכל אחד מהם מרקם שונה. דבר זה מקל עלינו לבחור את הטעם והזן המועדפים על כל אחד ואחת מאיתנו: מג'הול (עסיסי ומתוק), חלאווי (בטעם טופי קרמל), דקל נור (בטעם דבש), דרי שוקולד, אמרי (מעט יבש ומתקתק), חדראווי שטעמו ארומתי ותמר מצוי שממנו מפיקים את סירופ הסילאן.

מקורות הסילאן

סילאן הינו דבש תמרים, אך ידוע גם כ"דבש חרובים" והוא סירופ המופק מתמרים או מחרובים. הסילאן מוכר גם בשמות כמו דובוס, חילק ושירה. רבים חושבים שהסילאן הינו סוג של ריבה, אך למעשה מדובר במיץ שמופק על ידי בישול התמרים וסחיטתם. הוא בעל מרקם נוזלי המזכיר את דבש הדברים - אך טעמו שונה. הסילאן הגיע אל איזורינו מלוב ועיראק, שם נהגו היהודים להכין מהסילאן חרוסת לקראת חג הפסח. ההכנה התבצעה בצורה מיוחדת, בה פועלים בעלי מסחטות ניידות גדולות שהוכשרו באופן מיוחד לקראת החג, נהגו לעבור בין הבתים ולסחוט תמרים לקראת ערב החג.

תהליך הפקת הסילאן

למעשה, תהליך הפקת הסילאן החל עוד בתקופת התנ"ך ובספר דברים (פרק ח', פסוקים ז-ח) צוין כי: "יהוה אלהיך, מביאך אל ארץ טובה: ארץ נחלי מים -- עינת ותהמת, יצאים בבקעה ובהר. ארץ חטה ושערה, וגפן ותאנה ורמון: ארץ-זית שמן, ודבש" ובאזכורו של הדבש - הכוונה לתמרים ששימשו כממתיק.

בכדי להפיק סירופ סילאן איכותי, על התמר לעבור מספר שלבים:

  • בשלב הראשון: צבעו של התמר ירקרק, הוא עוד לא בשל מספיק ולכן עדין לא מתאים לאכילה.
     
  • בשלב השני: התמר מתבגר אך עוד לא בשל להכנת הסילאן. בשלב זה התמרים צהובים ואדומים אך עפיצים (כלומר גורמים ליובש בפה לאחר שנוגסים בהם, ואלו התמרים שנהוג להגיש במהלך ראש השנה ובחגי תשרי).
     
  • בשלב השלישי: התמר כבר בוגר ובשל וצורה זו קרובה לצורתו האכילה של התמר.
     
  • השלב הרביעי והאחרון: התמר בוגר, בשל ויבש. זה התמר אותו אנו רואים כל הזמן: צבעו חום, הוא בעל קליפה מקומטת ומוכן להפוך לסילאן. צבעו העמוק והכהה וטעמיו העשירים מתפתחים במהלך תהליך הייבוש, זאת בזכות לתגובות של השחמה בין הסוכרים והחלבונים שהוא מכיל ובזכות תגובה הנוצרת בין אנזימים וחומרים בתמר שרגישים לשמש. בשלב זה תמר מכיל בין 60%-80% סוכר.​

למעשה, את הסילאן ניתן לרכוש ברשתות השיווק השונות, רק צריך לשים לב לשני סוגים: הטבעי שמכיל אך ורק את סירופ התמרים. צבעו יהיה חום כהה המתקרב לשחור, בעל טעם עשיר ומרקם נוזלי. הסילאן השני מכיל את סירופ התמרים עם תוספות שונות של סוכר לבן שהופך אותו לסמיך ולמתוק יותר. 

לקריאה נוספת:
האם סלק בריא? 5 יתרונות בריאותיים שלא הכרתם!
יתרונותיו הבריאותיים של תות השדה
פרי הרימון: כל הסגולות הבריאותיות
הצטרפו לניוזלטר של FoodsDictionary

מתכון קליל ומהיר להכנת סילאן ביתי

  • 1 חבילת תמרים מיובשים בואקום.
  • 3 כוסות מים.

תהליך ההכנה:

  1. מבשלים את התמרים במים עד שהם מתרככים וסביבם נוצר נוזל סמיך בעל מרקם עשיר.
  2. מעבירים את התערובת למסננת עם חיתול בד ונותנתים לנוזלים להגיר במשך 6 שעות.
  3. אוספים את הנוזל ומעבירים לצנצנת זכוכית לשימושים שונים.
  4. בתיאבון (:

חשוב לנו להדגיש כי אחרי שתנסו להכין לבד סילאן יהיה לכם קשה מאוד לחזור לאכול את הסילאן של המותגים השונים. ומה עושים עם שאריות התמרים? ניתן לשלבם במתכוני עוגות תמרים ועוגיות שונות.

ערכים תזונתיים

  • הסילאן מכיל פחות מ- 30% של סוכר: מאחר שהסילאן מבוסס על מיצוי פרי התמר, הוא מכיל באופן משמעותי פחות סוכר מפירות ותחליפי סוכר אחרים.
  • הסילאן הטבעי עשיר במינרלים (אשלגן ומגנזיום): הסילאן מכיל מינרלים וויטמינים כמו ברזל וסידן, המסייעים לשמירה על רמת לחץ דם תקינה, חיזוק העצם ומניעת אנמיה. כף סילאן מכילה כ- 80 מ"ג אשלגן ו- 10 מ"ג מגנזיום.

  • סירופ הסילאן עשיר בנוגדי חמצון: מכיוון שהתמרים עשירים באנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) כך גם הסילאן ולכן מומלץ להוסיף אותו לתבשילים ומאכלים רבים. נוגדי החמצון מסייעים במניעה של טרשת עורקים.

  • הסילאן מכיל ויטמינים מקבוצה B: ויטמינים מקבוצה זו (B1, B2, B3) חיוניים לתהליכי הפקת אנרגיה שונים הנחוצים לפעילותו התקינה של הגוף. הסילאן עשיר בהם ולכן מומלץ לצריכה על בסיס קבוע בעיקר בקרב מתאמנים.

לסיכום

לסילאן ישנם יתרונות רבים ושימושים שונים. בשל תכונותיו הבריאות, רבים מן המתאמנים צורכים אותו באופנים שונים והוא מספק תחליף מתוק מצוין לאלה השומרים על המשקל. לקראת ראש השנה המתקרב, נמליץ לכם לשלב את הסילאן במתכונים השונים לקראת החג - למנות טעימות ובריאות יותר. שנה טובה ומתוקה!

הקליקו למגוון מתכונים עם תמרים ולמגוון מתכונים עם סילאן. בתיאבון!