אז אילו מרקים מומלצים למשקל ולבריאות בכלל?
- מרק עוף: מסתבר שמרק עוף הוא לא סתם תרופת סבתא, אלא בעל אפקט אנטי דלקתי שמסייע לחזק את מערכת החיסון ובכך להתגבר על תחלואות חורף שונות. היתרון של מרק זה הוא שניתן להוסיף כל ירק שאוהבים - גזר, קישוא, בצל, סלרי, כרובית ועוד. חשוב להקפיד להוריד מהעוף את העור לפני הבישול על מנת להפחית את כמות השומן בכלל והשומן הרווי בפרט. טיפ נוסף הוא לטחון את המרק ובכך להגביר את תחושת השובע בארוחה.
- מרק עגבניות: מרק עגבניות עשיר בליקופן שהוא אנטי אוקסידנט (נוגד חמצון) שהופך ליעיל יותר אחרי הבישול. יש לו יתרון בחיזוק מערכת החיסון, מניעת מחלות לב וסוגי סרטן שונים, במיוחד במניעה של סרטן ערמונית. ניתן להוסיף ירקות עליים ירוקים שמשבחים את טעם המרק ומעלים את ערכו התזונתי.
- מרק קטניות: שייכים למשפחה זו: שעועית לבנה, שעועית אדומה, שעועית מנומרת וכו', עדשים מכל הצבעים, מש, חומוס ועוד. הקטניות ייחודיות בכך שהן עשירות בסיבים, מינרלים וויטמינים, הן בעלות ערך גליקמי נמוך (כלומר לא מעלות את הסוכר גבוה בדם) ולכן משביעות. בנוסף הן מכילות גם חלבון וגם פחמימה ולכן מהוות בשילוב עם ירקות ארוחה מאוזנת. מומלץ לפני ההכנה להשרות את הקטניות ולהחליף את הנוזלים מספר פעמים על מנת להפחית סיכוי לנפיחויות וגזים.
- מרק ברוקולי או כרובית: הירקות המצליבים הוכחו כבעלי פעילות ייחודית אנטי סרטנית. יש הנוהגים להוסיף למרקים מסוג זה שמנת. השמנת מעלה את הערך הקלורי של המרק ולכן מומלץ להתרגל לטעם הטבעי של הירק בלבד. אם בכל זאת בוחרים להוסיף שמנת עדיף לבחור בשמנת בעלת אחוזי שומן נמוכים יחסית ולשים כמות קטנה.
- מרק כתום: מרק כתום מכיל לרוב גזר, בטטה ודלעת. הירקות הכתובים בעלי טעם מתקתק ולכן רבים ייהנו מטעמו (גם אלו שלא חובבים ירקות) הם עשירים בבטא קרוטן שנותן את הצבע הכתום והוא בעל תכונות נוגדות חמצון. מסייע להפחתת תהליכי ההזדקנות והסיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן.
למה חשוב לשים לב - מרק הוא מאכל בריא במיוחד, אך חשוב להיות מודעים לכך שתוספות כמו קרוטונים ושקדי מרק עשירות בקלוריות שמקורן במלח, שומן ופחמימות פשוטות ולכן כדאי להמעיט את השימוש בהם.
אז שיהיה לנו חורף גשום, ושיהיה לנו בתיאבון!
סיגלית פז, דיאטנית קלינית. אל האתר של סיגלית: www.sigalitpaz.com
|