מהי קלוריה?
קלוריה היא יחידת מדידה של אנרגיה! למה הכוונה? זוהי למעשה כמות החום הדרושה בכדי להעלות 1 גרם של מים במעלה אחת צלזיוס. (המונח המדוייק הוא קילו קלוריה אך בפועל משתמשים במונח קלוריה).
איך יודעים כמה קלוריות יש במזון?
המכשיר שמודד את כמות הקלוריות במזון נקרא קלורימטר. באמצעות המכשיר מתבצעת שריפה של המזון וחישוב של מידת החום הנפלטת. כך ניתן להעריך את מידת האנרגיה כלומר את כמות הקלוריות במזון הנבדק.
כמה קלוריות מכילים אבות המזון?
1 גרם של פחמימה מספק כ-4 קלוריות. 1 גרם של חלבון מספק 4 קלוריות. 1 גרם של שומן מכיל 9 קלוריות. (ויטמינים ומינרלים אינם ספקי אנרגיה).
ניתן להבין בנקל מדוע השומן משמין, היות וגרם אחד של שומן דחוס אנרגתית פי 2 ביחס לגרם אחד של אב מזון אחר: חלבון/פחמימה.
איך מתחלקות סך הקלוריות היומיות בין אבות המזון השונים בתפריט רגיל?
בתפריט קלאסי מתוך 100% הקלוריות: כ-55-60% מומלץ שיסופקו ממקור פחמימה כדוגמת: לחם, דגנים מלאים ופירות. בין 15-20% מסך הקלוריות מומלץ לצרוך ממקור חלבוני למשל: מוצרי חלב, ביצים, עוף ,עדשים דגים ועוד. ועד מקסימום 30% מסך הקלוריות היומי מומלץ שיסופקו לגוף ממקור שומני לדוגמא: שמן זית, טחינה, אגוזים ועוד. ישנן כמובן גירסאות תפריטים רבות ושונות, אך זוהי החלוקה הקלורית הקלאסית המתאימה לכלל האוכלוסיה הבריאה.
מהי הרקמה שמאחסנת את עיקר הקלוריות בגופינו?
המחסן הקלורי העיקרי והגדול של הגוף שמאכסן בתוכו עשרות ואף מאות אלפי קלוריות הוא כמובן רקמת השומן. (תלוי באחוז השומן של האדם). כל 1 ק"ג שומן בגוף האדם אוצר בתוכו 7700 קלוריות (כאמור 1 גרם של שומן = 9 קלוריות, אלא שתאי שומן אינם מכילים 100% שומן ומכאן הפער החישובי).
מהי כמות הקלוריות הבסיסית הדרושה לאדם בכדי לחיות ולהפעיל את מערכות הגוף החיוניות?
מהו למעשה קצב חילוף החומרים הבסיסי? המונח "חילוף חומרים" מתאר את כמות הקלוריות הנצרכת ביממה ע"י מערכות הגוף השונות לשם הפעלתן במנוחה ובצום. (למשל עבור פעילות הלב, הכבד ,הכליות מערכת הנשימה וכו'). ערך זה משתנה בין אדם לאדם ותלוי בגורמים רבים ביניהם: מין, גיל, משקל, גובה, גנטיקה, מצב הורמונאלי ועוד. הקלוריות הנדרשות עבור הקצב הבסיסי של חילוף החומרים היומי לא כוללות פעילות גופנית יומית ספונטנית או יזומה.
חשוב לציין ,כי מעבר לחישוב הקלורי היומי ישנה משמעות רבה גם למקור הקלוריות ולפיזור שלהן על פני היום. קיים שוני מהותי בין צריכה של כל הקלוריות היומיות בארוחה אחת או פיזור שלהן על פני 5-6 ארוחות. האם קלוריה היא קלוריה ולא משנה מה מקורה? לא! ישנה משמעות בריאותית והשלכות משקליות לסוג הקלוריה הנאכלת בתפריט, למקורה ולאיכותה!
הכותבת: נורית רייכמן, דיאטנית קלינית וספורט B.Sc.Nutr, סניף רחובות, ברשת סטודיו C.
|