גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | נשים, הריון ולידה | » | תזונת תינוקות | » | הנחיות תזונה לתינוקות כמו למבוגרים - האמנם? |
בעשורים האחרונים עולה המודעות לבריאות, תזונה ופעילות גופנית בצורה מתמדת. העולם מחפש פתרונות נכונים למחלות המתגלות, למגפת ההשמנה ולקשיים הפיזיים שהעולם המודרני (והפחות פעיל) מייצר לנו. בשונה מאיתנו המבוגרים, תינוקות (עד גיל 24 חודשים) נדרשים להרכבים תזונתיים מעט שונים. זו עדיין צריכה להיות סביבה השומרת על הרגלי אכילה ומכבדת את התינוק האוכל, אך ההתייחסות להרכב המזון שונה מעט מתזונתו של אדם בוגר. מבוגרים מנסים להמעיט בשומן ולהרבות בסיבים, ותינוקות?
עדי רסולי, דיאטנית קלינית לתינוקות ופעוטות, 24.05.2014
"תינוקות נדרשים לכמות שומן גבוהה כאחוז מסך הקלוריות בתפריטם"
צריכת סיבים תזונתיים של תינוקותסיבים תזונתיים ידועים ביתרונותיהם הרבים וביניהם תפקידם כ"שואב האבק" של מערכת העיכול. הסיבים מתחלקים ל- 2 קבוצות עיקריות:
העשרת התפריט בכמות סיבים גדולה עשויה לגרום לריבוי יציאות אצל התינוק, או תחשות אי נוחות בבטן היכולה להוביל גם לגזים (שאגב אינם בהכרח מהווים בעיה, אך אם מפרים את שלוותו של התינוק יש להתייחס לכך). מערכת העיכול של תינוקות קטנה בהרבה מזו של אדם בוגר. פעילות המעיים של התינוק מואצת בהשוואה למבוגר. החל משלב החשיפה למזונות מוצקים, מבוססת תזונתם של התינוקות על פירות וירקות הידועים כמזונות עשירים בסיבים (נוסף להנקה/תמ"ל - תרכובות מזון לתינוקות). הוספת דגנים וקטניות מתפריט המשפחה מעלה אף היא את תכולת הסיבים בתפריט. על פי ה- DRI (המציג את הערכים המומלצים של רכיבי התזונה השונים על פי גיל), עד גיל שנה אין המלצה לכמות סיבים מוגדרת. בשנה השנייה לחיים ישנה המלצה המהווה כ- 2/3 בהשוואה לאדם מבוגר. בשנתיים הראשונות כמות הירקות והפירות שתינוקות אוכלים גדולה ומהווה בסיס ניכר לארוחותיהם, ועל כן יש לשים לב לתגובות מערכת העיכול. "מדד" הסיביםבמידה והעשרתם את תפריטו של התינוק בדגנים מלאים (שיבולת שועל, קמחים מדגנים מלאים ומוצריהם, אורז מלא) ו/או קטניות (עדשים, אפונה, גרגרי חומוס, שעועית לבנה/אדומה):
לקריאה נוספת: שמן: כדאי או לא?בשונה מתזונתם של אנשים מבוגרים, תינוקות נדרשים לכמות שומן גבוהה כאחוז מסך הקלוריות בתפריטם. השומן מהווה מקור טוב לאספקת הקלוריות הגבוהה הנדרשת לגופו של תינוק ביחס למשקל גופו, וכן חשוב להתפתחות הורמונלית והתפתחות מוחית. אין צורך לחשב את אחוזי השומן - אמצו לעצמכם כללי אצבע:
גיוון התפריטילדים משנים את העדפותיהם, אפשרו להם חשיפה רחבה ומגוונת. אין צורך למגוון רחב בכל ארוחה, אך לאורך השבוע נסו לגוון את המזונות המוצעים. כך הם ייחשפו לטעמים, צבעים וצורות חדשים, יתנסו במרקמים שונים וכן יהנו מתרומה תזונתית מגוונת. השנתיים הראשונות לחיים הן חלון זמן מצוין לחשיפה והתנסות. פעוטות רבים מצמצמים את המגוון לאחר גיל שנתיים, וחשיפה מגוונת טרם גיל זה תאפשר להם מגוון גם אם יצמצמו תפריטם. עדי אפרתי רסולי, תזונאית קלינית לתינוקות ופעוטות, מלווה משפחות עם קשיים בהאכלה. אל האתר של עדי: www.tzunakid.blogspot.co.il |