גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | כל האמת על מזון מהונדס גנטית |
זה תפוח או מולטי תפוח?
היתרונות והחסרונותמזון מהונדס זהו תחום אפל. רוב האסוציאציות הטבעיות ייטו מדולי (הכבשה המשובטת) ועד למלפפון בטעם שוקולד, אשר בצדק יעוררו חשש, אך לא לשם שינוי המוצר משתמשים בטכנולוגיה הזו, אלא למטרת ייעול הייצור של המזונות הבסיסים שאנו אוכלים (למשל עמידות לחום/קור, מזיקים, חרקים) שיכולה לחסוך לנו אכילת מזון מרוסס בחומרים כימיים ואובדני יבולים רבים שנפגעים במחלות צמחים. הנדסה גנטית - שיטה בה מבודדים גן רצוי ומעבירים אותו לאורגניזם נבחר. באמצעות הנדסה גנטית ניתן להעביר תכונות מבעל חיים לאדם או מאדם לצמח ועוד אפשרויות רחבות ומגוונות.למשל, על מנת ליצור עגבניה עמידה לקרה עליי לבודד את הגן של דג הקוטב המאפשר לו לחיות בטמפרטורות נמוכות ולהחדיר לעגבניה את אותו הגן וכך ליצור עגבנייה שניתן לגדל באזורים קרים. יתרונות:
חסרונות:
היכנסו בנוסף: כיצד מזון מהונדס יכול להועיל לאדם: סיפור "האורז הזהוב"אורז זהוב הוא זן של אורז מהונדס גנטית, המכיל בטא קרוטן (המקור לויטמין A בגוף). בני אדם לא מסוגלים לייצר את הבטא קרוטן והם חייבים לצרוך אותו ממקור חיצוני. מחסור בויטמין יגרום במקרה הקל ביותר לעיוורון לילה. הרעיון שעומד מאחורי האורז הזהוב הוא שיפור תזונת הציבור בעולם השלישי ובייחוד בדרום מזרח אסיה אשר לא צורכים ירקות "כתומים". באזורים העניים הללו אנשים רבים ניזונים בעיקר מאורז לבן, לכן העשרת מזונם הבסיסי בבטא קרוטן יכול להפחית את המחסור. על אף הצלחת המחקר, מתנגדי ההנדסה הגנטית לא אישרו זאת ולכן הפרויקט לא יצא לפועל. סימון מוצרים מהונדסים בישראל ובעולם
האם בטוח לאכול מזון מהונדס?מדובר בתחום חדש יחסית. הוא נראה כמועיל לאנושות, אך יהיה צורך לבחון אותו במבחן הזמן, כמו בכל טכנולוגיה חדשה. בפועל, משווים את תכולת הצמחים המהונדסים שאינם מהונדסים. וכך אפשר לדעת האם היה שינוי בערכיהם התזונתיים ובתרכובות הרעילות. הטכנולוגיה קיימת וכעת נמצאת במגמת עלייה, לא ניתן לברוח ממנה אך זכותנו להתעקש לדעת מה מכיל המזון שלנו ולסמן מוצרים המכילים חומרי גלם מהונדסים גנטית. הכותבת היא שני כהן, דיאטנית קלינית. |