התשובה לשאלות אלה מורכבת אך כנטורופתית היא בעיני גם חד משמעית: תוספי תזונה הנלקחים באופן אחראי ומבוקר - חשובים ולעיתים אף הכרחיים לבריאותינו התקינה.
נתחיל ונדגיש כי אין זה אחראי ליטול תוספי תזונה על פי פרסומות או עצת חברים. תוספי תזונה חובה לקחת רק לאחר שבדק אותך תזונאי או נטורופת מוסמך אשר המליץ בפניך אילו תוספים אכן דרושים לגופך, והסיבה היא מאוד ברורה, לכל אחד מאיתנו מבנה גנטי שונה - וכל גוף מתנהל באופן שונה, כל גוף צורך חומרי יסוד באופן שונה וכל גוף מציג חוסרים ועודפים בצורה שונה. נטורופת מנוסה יוכל לכוון אתכם לרשימת תוספים שתתאים בדיוק לפרופיל הביולוגי שלכם.
ועדיין נשאלת השאלה - מדוע יש להיעזר במצבי חוסר בתוספי תזונה סינטטיים בתוך צנצנות? מדוע לא להסתפק בתוספים טבעיים שמקורם במזון שאנו אוכלים?
התשובה לשאלות אלה ברורה, חד משמעית ונחלקת לשני טיעונים עיקריים:
טיעון ראשון: המזון שאנו אוכלים היום, רובו המוחלט מתועש ומעובד, משומר או מפוסטר - איננו אוכלים כמעט מוצרים שהם 100% טבעיים. במטרה להשיג חיי מדף ארוכים יותר - בוחרים היצרנים להשתמש בחומרי שימור כימיים, חומרי טעם וריח וחומרים מייצבים שונים - הפוגעים באופן משמעותי באיכות המזון ממנו אנו ניזונים גם אם המזון במקורו היה טבעי לחלוטין.
אפילו בפירות ובירקות שאנו אוכלים - "משחקים" לנו החקלאים, ובמטרה לזכות ביבול יפה יותר, כבד יותר, מרשים יותר ובעל חיי מדף ארוכים, "משחקים" החקלאים בגנטיקה של היבול באמצעים כימיים ביולוגים שונים ובכך פוגעים באופן משמעותי בערכו הביולוגי והאיכותי של הפרי או הירק.
מחקרים אמריקאים חדשים מגלים כי כמות הויטמינים הנמצאת היום בפירות וירקות נמוכהב 70% מכמות הויטמינים שנמצאו באותם פירות וירקות לפני 40 שנה ויותר... התפוז שאכלו סבא וסבתא שלנו בילדותם היה מלא וגדוש בויטמין C. התפוז המהונדס והממוסחר של היום דל בויטמין C ובוודאי בויטמינים אחרים.
כך שאם אסכם את הטיעון הראשון המצדד בנטילת תוספים מצנצנות, הרי שטיב המזון שאנו אוכלים וערכו הביולוגי הנמוך אינו מספק את הצרכים האמיתיים של גופינו, ולכן גופינו נאלץ להיעזר ב"תוספי צנצנת".
הטיעון השני המצדד בנטילת תוספים בצנצנות הוא אופן האכילה הבלתי מסודר של רובינו. בהיותינו אנשים עובדים, עסוקים, עם סדר יום לחוץ מבוקר ועד ערב, רובינו לא אוכלים באופן מסודר ומוקפד, ולכן מתקשים להכניס לגופינו מנה קצובה יומיומית ומסודרת של תוספי תזונה - בכמות הנדרשת על ידי גופינו.
הדוגמא הכי טובה לכך הוא הסלט - בחורף, למרות היות הירקות מקור נפלא לויטמינים ומינרלים, כמה מאיתנו מצליחים להקפיד על אכילת סלט בחורף הקר? גם אוהבי הסלט הגדולים יתקשו לאכול סלט ירקות קר בחורף. אני נתקלת מדי יום בקליניקה שלי באנשים המסרבים לאכול סלט בחורף... דווקא בחורף - שאז מערכת החיסון שלנו צריכה להיות בשיא כושרה כדי להתמודד עם מחלות החורף השונות.
מאכל בעייתי נוסף הוא דגים - אני נתקלת בקליניקה מדי יום באנשים רבים המעידים על עצמם כאכלני דגים נוראיים, האוכלים דגים רק פעם בשבוע בחודש במקרה הטוב. מאין יקבלו אותם אנשים את חומצות השומן החיוניות לנו כל כך? על אומגה 3 שמעתם?
קשה לנו עד בלתי אפשרי לאכול מדי יום את הקצובה היומית הנדרשת של ויטמינים, מינרלים ויסודות חשובים אחרים. גופינו זקוק לאותם תוספי תזונה בהיותם חומרי בניין וחומרי חיים לגופינו. שמם של הויטמינים לקוח מן השפה הלטינית - משמעותה של המילה ויטמינים בלטינית היא "חיים", כי ללא אותם ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט אחרים - גופינו יתדרדר ולא יתפקד כראוי.
חוסר מוחלט של ויטמינים מסוימים עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים ואף למוות. כולנו זוכרים את פרשת "רמדיה", המזון שהרג, שיתק ופגע באופן בלתי הפיך בתינוקות לא היה מזון מקולקל או מורעל - הוא היה מזון חסר!!! היה חוסר בויטמין B1 (תיאמין).
היות ותינוקות ניזונים בגילאים הרכים רק מאבקת החלב - במצב של חוסר כלשהו של אחד מרכיבי התזונה במזון היחיד שהם מקבלים - חוסר בתוסף החשוב (B1) - היווה עבורם היעדר מוחלט ממנו בתזונתם - ואת תוצאות היעדר הויטמין הבודד הזה ראינו כולנו.
טרם גילויים של הויטמינים היו מתים בני אדם ממחלות חוסר מבלי שידעו על קיומם. אימתו של כל יורד ים לפני כמאתיים וחמישים שנה, הייתה מחלת הצפדינה (סקורבי), מחלה שקיפחה את חייהם של יותר ממחצית יורדי הים. המחלה הייתה מתחילה תמיד בתשישות כללית, ומהר מאוד, הופיעו גם דימומים שונים בגוף, כל מכה קלה גרמה לשטפי דם פנימיים, העצמות התרככו, גוון העור השחיר, התפתחו מצבי נמק, השיניים נשרו ולבסוף הגיע המוות.
רק בשנת 1747 גילה החוקר האנגלי סר ג'יימס לינד, כי מתן פרי הדר (המכיל ויטמין C) אחד ליום מונע ומרפא את מחלת הצפדינה.
בתקופתנו כאשר אנו חשופים למזונות רבים ומגוונים ובמיוחד לפירות וירקות - מחלות חוסר קטלניות אינן קיימות יותר. אך בהיעדר כמות מספקת של ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט חשובים אחרים, נפגע תפקודו של הגוף, מערכת החיסון נפגעת גם היא והחשיפה למחלות הופכת להיות משמעותית מאוד.
מדוע מומלץ לקחת תוספי תזונה - הסברנו עד כאן, אך כמה עלינו לקחת ומאילו תוספים?
כאן נכנס לתמונה הנטורופת שלך. לצערי רובם המוחלט של הרופאים הקונבנציונליים אינו בקיא בתחום תוספי התזונה, למרות שחומרים אלה הם חלק ממרכיבי גופו הטבעיים של גוף האדם. נטורופת מוסמך ומבין יוכל לאתר מיד חוסרים של רכיבי תזונה חיוניים. את חלקם הקטן של החוסרים יזהה הנטורופת על פי בדיקות הדם שתביא עימך למפגש - אבל היום, הדרך הנכונה והממוקדת יותר לאיתור חוסרים (ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, יסודות קורט וכו') היא באמצעות אבחון באמצעות מכשיר תדרים פיסיקלי MGD.
במספר קליניקות נטורופתיות בארץ, קיים היום מכשיר תדרים רפואי כזה מסוג MGD, מכשיר חדשני זה הוא פרי פיתוחם של מדענים שוויצרים. האבחון במכשיר הפיסיקלי אורך בין 10-12 דקות, כאשר הנבדק שוכב בלבוש מלא על מיטת טיפולים נוחה ומתחבר לאלקטרודות המציגות על גבי מסך גראפי מרהיב את מצב החוסרים בגוף, בתום האבחון מסוגל הנטורופת למסור לך רשימה מפורטת של תוספי התזונה המתאימים לך ואף לציין בפניך אלו ערכים תזונתיים נמצאים בגופך בעודף או ברמת רעילות מסכנת.
לסיכום
- תוספי תזונה מהווים מרכיב חשוב ביותר בבריאות גופינו.
- במקרים של חוסר - חשוב ואף חובה להשיב לגופינו את אותם תוספים חסרים.
- תוספי תזונה חייבים להילקח - רק לאחר התייעצות עם נטורופת מוסמך.
- נטילה לא אחראית של תוספי תזונה יכולה להזיק ואף להיות רעילה.
|