גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | שומר (Fennel): יתרונות בריאותיים ושימושים |
שומר הוא צמח רב שנתי דמוי פקעת עם תפרחת צהובה. בעלי השומר להם צורה של פקעת משתמשים המטבח בסלטים ובבישול. בזרעי השומר ניתן להשתמש כתבלין במטבח הים תיכוני וזהו גם החלק בו נעשה שימוש כצמח מרפא. השומר מזוהה עם טעם דומה לצמח האניס (ממנו מכינים ערק ואוזו). השומר מוכר בשימושו הרחב בתסמינים עיכוליים אך לא רק. בכתבה זו נסקור את צמח השומר, השימושים בו כצמח מרפא, הנוטריינטים שהוא מכיל, באילו צורות ניתן למצוא אותו בחוץ, איך ניתן לשלבו ביומיום ולקינוח גם מתכון קליל.
אלונה מצליח, נטורופתית ND והרבליסטית קלינית CLH, 22.10.2022
שומר: או שאוהבים אותו במטבח או שלא (:
קצת על שומרשומר, שומר פשוט (Foeniculum vulgare), הינו צמח רב שנתי. השםFoeniculum נגזר מהמילה הלטינית foenum שמשמעותו חציר. השומר פורח בין חודשים יולי לנובמבר, הוא שייך למשפחת הסוככים, כיוון שהתפרחת מזכירה במבנה שלה סוכך וצבעה צהוב. כל חלקי הצמח מדיפים ריח המזכיר את צמח האניס והשימוש בשומר מתחלק לשניים: החלק דמוי הפקעת בו נעשה שימוש במטבח, וזרעי הצמח בהם משתמשים כתבלין כחליטות וכצמח מרפא. הצמח צומח ליד מקורות מים כמו נחלים, אך גם בשולי דרכים. ניתן למצוא אותו בארץ מאזור באר שבע וצפונה. שווה לצפות: ערך תזונתי של שומר טרי, ערך תזונתי של זרעי שומר. שימוש בשומר כצמח מרפאלשומר סגולות רבות ומגוונות...
לכן, השימוש העיקרי בו יהיה במקרים של:
שומר כתוספת לתזונהמעבר לכל היתרונות הללו חשוב לדעת כי בשומר מינרלים וויטמינים רבים כמו נתרן, אשלגן בכמות גבוהה, סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, ויטמין A בכמות גבוהה, ויטמין C וויטמין 6B. בנוסף, הוא דל קלוריות, ומי שלא אוהב את טעם האניס יכול לבשל אותו כיוון שלאחר הבישול טעמו של האניס נעלם והליבה הופכת למתקתקה. הוא עשיר בסיבים תזונתיים ומכיל חלבון. הרכב המינרלים והויטמינים שלו עוזר לשמירה על לחץ דם תקין, שומר על בריאות העצם ובריאות הלב. את השומר ניתן לשלב בתבשילים, מרקים, תיבול וניתן גם להכין חליטות מהזרעים שלו. טעמו של השומר מעט פיקנטי והוא משתלב גם בצורתו הטרייה בסלטים. לזרעים יש את הארומה של האניס ולאוהבי הטעם חליטה מאוד מתאימה. איפה אפשר למצוא שומר? ובאיזו צורה?את השומר ניתן להשיג בסופרים, בתי טבע וחנויות תבלינים בכמה וריאציות:
למי אסור להשתמש בשומר?השימוש בשומר לרוב בטוח וללא תופעות לוואי. עם זאת, חשוב לדעת כי ישנם מקרים בהם לא נשתמש בו או שנפעל בזהירות יתרה, לדוגמא:
שילוב השומר ביומיום
מתכון: שומר חמוץ מתקתקהמתכון הבא הוא פשוט מאוד קל מאוד להכנה וטעים מאוד. הוא מתאים לאנשים הסובלים מתסמינים עיכוליים, לסוכרתיים ובנוסף הוא מסייע בירידה במשקל (לא מומלץ לאנשים הסובלים מצרבות על רקע עודף חומציות קיבה או ריפלוקס). המצרכים:
אופן ההכנה:
היכנסו בנוסף לעוד המון מתכונים עם שומר. לסיכוםהשומר הינו בעל סגולות מרפא, בעיקר עבור מערכת העיכול אך גם עבור מצבי דלקת, מיעוט חלב אם ומצבים בריאותיים אחרים. הוא מצוין כעזרה ראשונה במצבים של כאב בטן, שיפור תפקוד מערכת העיכול, גזים ועוד. השימוש הקולינארי בשומר משלב טעם וניחוח עדין של אניס, ובנוסף מעניק יתרונות בריאותיים מעצם הפעילות הרפואית שלו והיותו עשיר בויטמינים ומינרלים. הכותבת היא אלונה מצליח, נטורופתית N.D, והרבליסטית קלינית Cl.h. |