שלום, שמי ליאת גורן ואני מאמנת תזונה. הרבה צמחונים שואלים אותי מה הם יכולים לאכול במקום בשר, אותו הם רוצים להוריד מהתפריט, חלקם מטעמים אידאולוגים וחלקם לא. יש כאלה שבוחרים לאכול דגים ויש כאלה שלא. על כן, ידוע שהחלבונים שהינם צורכים יכולים להיות פחותים (ביצים, גבינות, והטבעונים אפילו לא את זה). הפתרון הראשון זה חלבון חסר, ז"א קטניות לדוגמא עדשים, אפונה, שעועית לבנה ואדומה וכו', ביחד עם המשלים שזה דגן מלא (לחם, אורז, פסטה), אשר ביחד מהווים חלבון מלא. הפתרון הנוסף היא הסויה שהיא הקטניה היחידה שהיא חלבון מלא בפני עצמה. יגידו הצמחונים, אזי אפשר ללכת למוצרי טבעול ובכך נפתרה הבעיה, הלא כך? אישית, אין לי שום דבר נגד טבעול, הם טעימים, זמינים ומתוחכמים. עם זאת, החלבון שלהם (מהסויה) הוא חלבון מעובד, ז"א ממצים את ערכי החלבון בלבד מהסויה וממנו מכינים את המוצרים מן הצומח (ביחד עם גלוטן, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים). על כן, יתרונות הסויה יכולים להעלם כתוצאה מכך, כמו הסיבים התזונתיים, הפיטו אסטרוגנים (שעוזרים בהורדה של כולסטרול), וכן פגיעה "במזון השלם" על ידי בידודו (לא מקבלים את הסויה כמו שהיא, שתנוח על הצלחת בצורתה המקורית וזה פוגע בסינרגיה בין כל חלקיה). אז מה עושים: אפשר לאכול: טמפה, טופו, אדממה, פולי סויה מבושלים בתבשיל ועוד. בתיאבון!
|