ברוכים הבאים אל אנציקלופדיית FoodsDictionary לתזונה. לפניכם דפי מידע והסבר על ערכים תזונתיים שונים (אבות המזון) כמו: חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן. מדובר על ערכים תזונתיים אותם אנו פוגשים על גבי המוצרים המסחריים (הסימון התזונתי), ולעיתים רבות אנשים אינם מודעים ליתרונות והחסרונות של כל ערך. כאן תוכלו למצוא מידע נרחב בנושא, להבחין במינון המומלץ עבורכם לגבי כל ערך תזונתי ולדעת באילו מתכונים ניתן למצוא כל ערך בכמות נאותה וגבוהה. קריאה נעימה ומשכילה!
קלוריות: קלוריה הינה יחידת אנרגיה הנדרשת בכדי להעלות את הטמפרטורה של 1 סמ"ק מים במעלת צלזיוס אחת.
חלבונים: חלבונים ממלאים תפקיד עיקרי וחשוב ביותר ביצירת הרקמות ובבניית התאים בגופנו.
פחמימות וסוכרים: פחמימות מהוות את מקור האנרגיה העיקרי לגוף האדם, שמקבל אותן מן המזון. כל הפחמימות מתפרקות בגוף לגלוקוז (חד סוכרים).
שומנים: חומצות השומן מתחלקות לשלוש קבוצות והן חומצות השומן הרוויות, חומצות השומן החד בלתי רוויות וחומצות השומן הרב בלתי רוויות.
שומן רווי: חומצות השומן הרוויות עלולות לגרום לרמת הכולסטרול בדם לעלות וכמו כן, להפרעות לב ולשיבושים במערכת הדם.
שומן טראנס: ישנה חומצת שומן בלתי רוויה חריגה, שאינה מועילה לגוף אלא מזיקה לו. חומצת שומן זו נקראת שומן טראנס.
סיבים תזונתיים: רוב הסיבים התזונתיים הם רב סוכרים (פחמימות מורכבות) ומהווים מרכיב עיקרי של דופנות תא הצמח. הסיבים התזונתיים הינם רכיבים חוץ תאיים של צמחי מאכל, מהווים השפעה על מרקם המעיים, פעולת המעיים וכמו כן על חילוף החומרים בגוף.
כולסטרול: כולסטרול הינו סוג של שומן, המצוי בזרם הדם ובתאים של גופנו ואינו מסיס במים.
מים: מים מהווים את המרכיב העיקרי לתיפקוד גוף האדם והכרחיים לקיום כלל התהליכים בו.
ליקופן: ליקופן הוא קרוטנואיד ופיגמנט (צבען) בצבע אדום מבריק.
צבעי מאכל: צבעי מאכל הינם חומרים המתווספים למזון וזאת על מנת שיתקבל צבע למזון, אשר ימשוך את עיני הצרכנים.
חומרים משמרים: חומרים משמרים הם תוספי מזון. תוספי מזון אלו שומרים, כשמם הם, על מוצרי המזון לאורך טווח.
מקור שמם של הויטמינים הינו במילה היוונית "ויטאלי" - מקיימי חיים. הויטמינים הם חומרים אורגניים (שלא כמו המינרלים), ההכרחיים לגוף האדם וחיוניים לתיפקודו התקין.
ויטמין A: ויטמין A מחזק בעיקר את המערכת החיסונית ותורם לבריאות השיער, העור והעיניים.
ויטמין B: ויטמין B מורכב מ-15 ויטמינים שונים. כל ויטמיני B קשורים זה לזה ותלויים אחד בשני בביצוע תפקידם.
ויטמין B1: ויטמין B1 התגלה ראשון ומכאן שמו. הינו הפגיע מבין קבוצת הויטמינים והחוסר בו שכיח במיוחד.
מינרלים הינם יסודות כימיים אנאורגניים (אינם מכילים פחמן), המשתפים פעולה ביחד עם הויטמינים וזאת על מנת לשמור על תקינות הגוף, בניית מרכיביו, פעילות ההורמונים, פעילות האנזימים וזירוז תהליכים כימיים בו.
נתרן: נתרן הינו מינרל חיוני לגוף האדם ולפעילותו. מלח שולחני או מלח בישול מכילים הכי הרבה נתרן.
אבץ: אבץ חשוב מאוד לתיפקוד ולתקינות הגוף. אבץ נמצא בגוף בעיקר בעצמות אך גם בעור, בעיניים, בערמונית ובזרע.
מגנזיום: מגנזיום ממלא תפקיד עיקרי בבניית העצמות ודרוש לכל התהליכים הכימיים בגוף.
ברזל: הברזל מצוי בגופנו בכדוריות הדם האדומות, ברקמות האדומות של השרירים, בטחול, בכבד ובמח העצם. חוסר בברזל, אשר עלול לגרום לאנמיה, נפוץ יותר בקרב הנשים.
סידן: סידן הינו מינרל חשוב וחיוני מאוד לגופנו, בדגש על בניית העצמות והשיניים.
אשלגן: אשלגן משתתף בשמירה על מאזן החומציות בגוף ודרוש לפעילות לב תקינה ולתקינות העצבים והשרירים.
זרחן: זרחן הינו מינרל נפוץ מאוד ולכן מצב של חוסר בו, מתקיים לעיתים נדירות יחסית.
כלור (כלוריד): כלור, הוא מינרל חיוני שניתן למצוא אותו בדרך כלל ביחד עם נתרן ואשלגן.
כרום: כרום הוא יסוד קורט המצוי בדם וברקמות, המסייע ליעילות האינסולין וספיגת סוכרים.
נחושת: נחושת היא אחת מיסודות הקורט המצויה כמעט בכל הרקמות בגוף ובאנזימים.
פלואור (פלואוריד): פלואור מגיע אל גופנו בעיקר ממי השתייה, עלי התה, דגים ואצות ים, הינו מינרל קורט חשוב בגוף האדם, הנמצא בשיניים ובעצמות הגוף.
יוד: יוד נמצא בגוף האדם בעיקר בבלוטת התריס, חיוני לבריאות הגוף ולשיתוף הפעולה עם תאי הדם הלבנים כדי לסלק חיידקים.
מנגן: מנגן הוא אחד מיסודות הקורט. גוף האדם אינו צריך כמות גבוהה של מנגן, לכן תפריט תזונה לגיטימי עשוי להספיק לכמות המומלצת.
מוליבדן: מוליבדן הינו מינרל יחסית נדיר, שכן בעיקר בתפריטי תזונה מערביים כמעט ולא ניתן למצוא אותו.
סלניום: סלניום נחשב לאנטי אוקסידנט ויש לו תכונות החיוניות לגוף האדם.
חומצות שומן
חומצות שומן הן קבוצה של תרכובות אורגניות בעלות חשיבות גדולה בכל היצורים החיים.
אומגה 3: אומגה 3 חיוני לתיפקוד תקין של המוח, למניעת מחלות לב. בנוסף, מסייע בהפחתת עודף רמת הכולסטרול, השומן הרווי ורמת הטריגליצרידים בדם.
אומגה 6: אומגה 6 חיונית מאוד לגופנו ולתהליכים הכימיים המתרחשים בו.
אומגה 9: אומגה 9 מפחית את רמת הכולסטרול בדם ומעלה את רמת "הכולסטרול הטוב".
חומצות שומן רב בלתי רוויות: חומצות שומן רב בלתי רוויות מצויות בעיקר בדגים (טונה, סרדינים), אגוזי מלך, זרעי פשתה, שמן קנולה, מרווה.
חומצות שומן חד בלתי רוויות: חומצות שומן חד בלתי רוויות מצויות בעיקר באבוקדו, שמן זית, שמן קנולה, דגים, שקדים, אגוזים, טחינה ומוצרי בשר.