מתוך החומצות לעיל, הגוף אינו מסוגל לייצר את החומצות השומניות הבלתי רוויות ולכן זקוק לקבל אותן מהמזון.
חומצות שומן בלתי רוויות אלו, הן החומצות היותר מועילות מאשר חומצות השומן הרוויות. את חומצות שומן אלו ניתן למצוא בעיקר בשמנים שמקורם מהצומח כגון שמן זית, שמן אבוקדו, שמן סויה, חלמון ביצה ושמן חמניות.
לעומת זאת, את חומצות השומן הרוויות ניתן למצוא בעיקר בשומן הבשר, שמן קוקוס, חמאת קקאו, חמאה ושמנת.
יש לציין כי חומצות השומן הרוויות עלולות לגרום לרמת הכולסטרול בדם לעלות וכמו כן, להפרעות לב ולשיבושים במערכת הדם. מאידך, חומצות השומן הבלתי רוויות מועילות נגד רמת כולסטרול גבוהה בדם והסתיידות העורקים.
השומנים ממלאים מספר תפקידים חיוניים בגוף
- השומנים משמשים כ"מחסן אנרגיה" בשעת חירום.
- השומנים משמשים כשכבת בידוד מפני קור ומגנים מפני חבטות והתחככויות.
- השומנים מסייעים ביצירת הורמונים בגוף.
- השומנים מהווים מרכיב עיקרי של קרומי התאים.
- השומנים שומרים על בריאות העור והשיער של גופנו, מזינים את עור הגוף ומטפחים אותו.
- השומנים הינם נשאים של ויטמינים הנמסים בשומן. כלומר, ישנם בגוף ויטמינים הנמסים אך ורק ע"י ממיסים שומניים ולכן השומן נחוץ לגוף.
הערות מיוחדות
- חשוב לציין כי את חומצות השומן הבלתי רוויות, ניתן להפוך לחומצות שומן רוויות באופן מלאכותי (הידרוגנציה), בעזרת הוספת אטומי מימן, כדוגמת המרגרינה.
- ישנן מספר חומצות שומן חיוניות כמו החומצה הלינואלית (אומגה 6) והחומצה האלפא לינולנית (אומגה 3). יש לציין כי חומצות שומן אלו הן חומצות שומן רב בלתי רוויות.
- ישנה חומצת שומן בלתי רוויה חריגה, שאינה מועילה לגוף אלא מזיקה לו. חומצת שומן זו נקראת שומן טראנס. צריכת שומן טראנס, הנמצא במידה מועטה בבשר ובמוצרי חלב ובמידה רבה במיני מוצרים תעשייתיים, עלול לגרום למחלות בלב ובכלי הדם. לפיכך, מומלץ להימנע מצריכת שומן זה, שכן הוא פוגע בבריאותינו. כמו כן, הרבה פעמים כתוב על מוצרי המזון "שומן צמחי מוקשה חלקית", "שומן מוקשה חלקית" או "שומן מוקשה". הכוונה היא במילים אחרות לשומן טראנס – שלא יעבדו עליכם!
- בפירות ובירקות רמת השומן נמוכה, לכן מומלץ לצרוך אותם בכמויות גבוהות.
- צריכת שומנים בעולם המודרני הינה שכיחה מאוד ולכן נוצרה בעיית השמנה.
- השומנים מספקים יותר אנרגיה לגוף מאשר הפחמימות והחלבונים.
מוצרים המכילים הכי הרבה שומנים
- שמן זית כתית מעולה חמיצות מירבית עד 0.55% של Oliveri
- שמן המפ
- חמאת קקאו של שקד תבור
- שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה ראשונה חומציות מירבית 0.5% - סורי של אנשי הזית
- שמן אבוקדו בטעם מעודן של טעמים
- שמן שומשום של טעמים
- שמן בוטנים של טעמים
- כרם - שמן קוקוס אורגני לא מזוכך של גפן שיווק
- VISAGE - שמן מרווה מרושתת לא מזוכך בכבישה קרה של B&D
- שומן כבש של בסט מייסטר הבשר
* מתוך מאגר המוצרים שבאתר.
מתכונים עשירים בשומנים
לעוד מתכונים עשירים בשומנים »
- KETOIL של אומגה 3 גליל
- שמן חמאת אגוז מוסקט
- שמן קוקוס אורגני של ג`מוקה בע"מ
- שמן קוקוס אורגני כתית מכבישה קרה של עץ הזית
- שמן קוקוס של בריאני בע"מ
- שמן קוקוס
- כרם - שמן קוקוס אורגני לא מזוכך של גפן שיווק
- שמן גלעיני תמר
- שמן בבסו
- green - שמן קוקוס אורגני לא מזוכך בכבישה קרה של שופרסל
* מתוך מאגר המוצרים שבאתר.
מתכונים עשירים בשומן רווי
לעוד מתכונים עשירים בשומן רווי »
- חמאה של מחלבת עברי
- BON BON של ארקור
- Elle & Vile - חמאה רכה למריחה מלוחה של א. סיימן סחר בע"מ
- צ`יפס מטוגן בשמן צמחי
- Ferma - חמאה של דילר בי.אמ.די
- חמאת עיזים בטעם עדין, למריחה, טיגון ואפייה של משק צוריאל
- Euro - מחלבות אירופה - גבינת חלומי של וילי פוד
- מוצר שומן כבש (אלייה) מעובד קפוא מים מוספים 10% של טיבון ויל
- תיבוליות - 8 קוביות תיבול הודי של קנור
- חמאה של שופרסל
* מתוך מאגר המוצרים שבאתר.
מתכונים עשירים בשומן טראנס
לעוד מתכונים עשירים בשומן טראנס »
הערות מיוחדות
השומנים והשמנים, הנקראים גם ליפידים (מולקולות המסיסות בשמן), מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות והן הטריגליצרידים, הפוספוליפידים והסטרואידים.
הטריגליצרידים הם הקבוצה העיקרית במזון ובה נכללים השמנים והשומנים, פוספוליפידים הם חומרים אשר מרכיבים את הקרומים התאיים והסטרואידים הם חומרים כמו כולסטרול, ויטמין D והורמוני המין. כמו כן, רוב השומנים והשמנים הינם טריגליצרידים.
כלומר, כפי שהזכרנו למעלה, השומנים הינם טריגליצרידים המכילים כמעט אך ורק חומצות שומניות רוויות והם נמצאים בעיקר במזון מן החי כמו בשר, ביצים, חלב וכמו כן גם בצמחים אחדים כמו שמן קוקוס ושמן דקלים.
יש לציין כי בטמפרטורת החדר, השומן הוא מוצק (כדוגמת החמאה).
לעומת זאת, השמנים הינם טריגליצרידים המכילים בעיקר את החומצות השומניות הבלתי רוויות.
בטמפרטורת החדר, השמנים נוזליים (לא כמו השומנים).
השמנים מצויים בעיקר בצמחים וכמו כן גם בעופות ובדגים.
לא מצליחים לשמור על אורח חיים בריא לטווח ארוך?
אלו הכלים שיעזרו לכם לחיות בריא יותר!
מנוי FoodsDictionary
5 ימי ניסיון חינם! אין צורך בכרטיס אשראי
להרשמה ופרטים נוספים
צריכה יומית מומלצת של שומנים
המידע מבוסס ע"פ הפרסומים האחרונים של משרד החקלאות האמריקאיגיל | כמות מומלצת | כמות רעילה |
---|
תינוקות |
0-6 חודשים | לא ידוע | לא ידוע |
7-12 חודשים | לא ידוע | לא ידוע |
ילדים |
1-3 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
4-8 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
גברים |
9-13 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
14-18 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
19-30 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
31-50 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
51-70 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
70 שנים ומעלה | לא ידוע | לא ידוע |
נשים |
9-13 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
14-18 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
19-30 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
31-50 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
51-70 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
70 שנים ומעלה | לא ידוע | לא ידוע |
נשים בהריון |
14-18 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
19-30 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
31-50 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
נשים מניקות |
14-18 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
19-30 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
31-50 שנים | לא ידוע | לא ידוע |
הנתונים מגיל 1-3 והלאה בטבלה מהווים ממוצע סביר של מקור אנרגיה ייחודי זה,
הקשור עם צימצום הסיכון למחלות כרוניות תוך כדי קביעת צריכת חומרי מזון מזינים וחיוניים.
אם צורכים מעל לכמויות הנ"ל, אזי מגבירים את הסיכון למחלות כרוניות.
בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם רופא.
קישורים נוספים
התכנים המופיעים באתר זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד. אינם מהווים המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.