הפחמימות הכרחיות לסינתזה (הרכבה) של חומרים חיוניים, המשתתפים בבניית התאים. יחד עם זאת, לעיתים הן משמשות חלק ממבנה התא וממלאות תפקידים חשובים בפעילות המוח, בכבד ובמערכת העצבים.
ישנה הבחנה בין פחמימות פשוטות לבין פחמימות מורכבות. הפחמימות הפשוטות (הזמינות בעיקר בענבים ודבש) הן החד סוכרים והדו סוכרים, שטעמם הינו מתוק (גלוקוז, סוכרוז). פחמימות אלו הן הסוכרים העלולים לגרום להשמנה, בעיות בשיניים, סוכרת ולחץ דם גבוה. כמו כן, הסוכרים מתפרקים ונספגים במהירות בגוף ומעלים במהירות את רמת הסוכר בדם, אך באותה מידה לאחר מכן, חלה ירידת מתח והרגשת רעב בשנית. לעומת זאת, הפחמימות המורכבות הן הרב סוכרים, כדוגמת העמילן. פחמימות אלו חשובות יותר תזונתית מהפחמימות הפשוטות, נותנות הרגשת שובע ומתפרקות לאט יחסית.
לפיכך, מומלץ יותר לצרוך פחמימות מורכבות מאשר סוכרים פשוטים, אשר אינם חיוניים לגופנו במידה רבה. יש לפחמימות תפקידים נוספים כמו לדאוג לעיכול תקין, מניעת עצירות ופעילות המעיים.
מוצרים המכילים הכי הרבה פחמימות
- סוכר לבן של אלומות
- BARILI KETO - כמו סוכר של אשבל
- סוכר לבן של יוחננוף
- סוכר לבן של יש
- סוכר חום כהה לאפייה של סוגת
- אבקת ממתיק פרוקטוז
- סוכר לבן של סוגת
- סוכר לבן של שופרסל
* מתוך מאגר המוצרים שבאתר.
מוצרים המכילים הכי הרבה סוכרים
- סוכר לבן של אלומות
- סוכר לבן של יוחננוף
- סוכר חום כהה לאפייה של סוגת
- סוכר לבן של סוגת
- סוכר לבן של שופרסל
- סוכר לבן
- סוכר חום גולדן קלאסי של סוגת
- סוכר חום קלאסי של סוגת
- סוכריות על מקל בטעם תות של כרמית
- baby doll של לריטייר
* מתוך מאגר המוצרים שבאתר.
מתכונים עשירים בפחמימות
לעוד מתכונים עשירים בפחמימות »
ההבדלים בין סוגי הפחמימות
-
החד סוכרים: מוגדרים כפחמימות פשוטות, המתפרקות בגוף במהירות ויוצרות עליות וירידות חדות ברמות הסוכר בדם בעת התפרקותן. לחד סוכרים יש מבנה גמישי, הם מתוקים ומסיסים במים.
שלושת חד הסוכרים המשפיעים תזונתית על גוף האדם הם הגלוקוז, הגלקטוז והפרוקטוז.
הגלוקוז
- הגלוקוז הינו סוכר הענבים והנפוץ ביותר מבין החד סוכרים.
- מצוי בדבש, בפירות שונים, בתאנים, בתמרים ובעיקר בענבים.
- מהווה אבן בניין לדו ולרב סוכרים.
- מהווה מקור אנרגיה עיקרי לצמחים, לגוף האדם ולמרבית בעלי החיים.
- הגוף מנצל את אנרגיית הגלוקוז בעזרת חמצונו.
- חוסר בגלוקוז למוח, עלול לגרום לאובדן הכרה ואף למקרי מוות. עם זאת, עודף גלוקוז בדם מסוכן אף הוא ואינו בריא לגוף.
- מספק אנרגיה לשרירים ולתאים שומניים.
הגלקטוז
- לא מצוי בטבע כחד סוכר.
- מהווה מרכיב של סוכר החלב (לקטוז), יחד עם הגלוקוז.
- הפרוקטוז הוא המתוק מבין החד סוכרים.
- מצוי בדבש, פירות, ירקות וצוף פרחים.
- נספג בגוף בפרוקטוז אך מתפרק לגלוקוז.
- מתעכל באופן איטי בגוף.
-
הדו סוכרים: מוגדרים גם כפחמימות פשוטות. כמו כן, הדו סוכרים מסיסים במים ולכולם יש טעם מתוק.
שלושת הדו סוכרים בעלי החשיבות התזונתית הם הסוכרוז, המלטוז והלקטוז.
- הסוכרוז הוא הדו סוכר הנפוץ ביותר (זהו הסוכר הרגיל שבבתינו).
- נוצר מחיבור של גלוקוז ופרוקטוז.
- מופק מקנה סוכר וסלק סוכר.
- מזרז הפרשת אינסולין מהלבלב, דבר הגורם להשמנה.
המלטוז
- מורכב משתי מולקולות של גלוקוז ולכן נקרא גם דו גלוקוז.
- מתפרק בגוף לגלוקוז.
- מצוי בזרעים נובטים מסויימים.
- הלקטוז, סוכר החלב, נוצר מחיבור של גלוקוז וגלקטוז.
- רק בלוטת החלב של היונקים מסוגלת לייצרו.
-
הרב סוכרים: מוגדרים כפחמימות מורכבות.
כמו כן, הרב סוכרים מורכבים ממספר רב של מולקולות חד סוכר, אינם מסיסים במים ולרוב אינם מתוקים כמו החד והדו סוכרים.
הרב סוכרים העיקריים הם העמילן, הגליקוגן והתאית/סובין.
העמילן
- העמילן הוא פולימר. כלומר, מורכב מיחידות חוזרות של גלוקוז.
- משמש כחומר תשמורת, כמקור אנרגיה בשעת צורך.
- מרכיביו העיקריים של העמילן הם העמילופקטין והמילוז.
- מצוי בעיקר בפירות, זרעים, כוסמת, שיבולת שועל, קטניות, דגנים, חיטה, תירס, תפוחי אדמה, שעועית, אפונה.
- עודף עמילן עלול לגרום להצטברות שומן בגוף.
- חוסר בעמילן גורם לגוף לפרק את חלבוני המזון על מנת לספק לעצמו את האנרגיה הדרושה, דבר העלול לגרום לדלדול שרירים.
הגליקוגן
- הגליקוגן משמש כחומר תשמורת של בעלי החיים והפטריות.
- מצוי בעיקר בכבד ובשרירים.
- משמש כמחסן אנרגיה לשרירים.
- אי תקינות תהליך קליטת הגליקוגן בגוף, עלולה לגרום למחלה סוכרת.
התאית / סובין
- התאית (צלולוז) היא פולימר, כמו העמילן.
- מהווה מרכיב עיקרי של דופן התא הצמחי.
- גוף האדם אינו מסוגל לעכל את התאית במלואה, אולם חלקה מתפרק במעיים ע"י פעולות של בקטריות (חיידקים).
- נחוצה לגוף האדם בכמות מספקת, לשם מניעת עצירויות ושילשולים.
- מצויה בעיקר בירקות ירוקים כמו חסה, כרוב ומלפפון.
- מהווה מרכיב בסיבים התזונתיים.
מתכונים עשירים בסוכרים
לעוד מתכונים עשירים בסוכרים »
הערות מיוחדות
- עודף סוכרים בגוף גורם לסוכרים העודפים להפוך לשומנים. כלומר, הגוף מנצל את כמות הסוכרים הדרושה לו להפקת אנרגיה ואת היתר הוא הופך לשומנים.
- הסוכרים מהווים את אחת הסיבות המרכזיות להשמנת יתר בקרב האוכלוסייה.
- הסוכרים נבדלים זה מזה במתיקותם, כשהחד והדו סוכרים יותר מתוקים מן הרב סוכרים.
- מומלץ לאכול פחמימות מורכבות יותר מאשר הפחמימות הפשוטות, משום שהן יותר מועילות תזונתית לגופנו.
- אכילת פחמימות לאחר פעילות פיזית, תעזור בתהליך ההתאוששות של הגוף ושל השרירים.
- הסוכר הלבן, המצוי כמעט בכל בית משפחה, משמש להמתקת משקאות חמים והכנת מאכלים.
- אבקת סוכר (סוכר שנטחן עד לכדי אבקה) משמשת לפיזור על עוגות, עוגיות ומאפים שונים על מנת להקנות להם מראה אטרקטיבי וטעם מתקתק.
לא מצליחים לשמור על אורח חיים בריא לטווח ארוך?
אלו הכלים שיעזרו לכם לחיות בריא יותר!
מנוי FoodsDictionary
5 ימי ניסיון חינם! אין צורך בכרטיס אשראי
להרשמה ופרטים נוספים
צריכה יומית מומלצת של פחמימות
המידע מבוסס ע"פ הפרסומים האחרונים של משרד החקלאות האמריקאיגיל | כמות מומלצת | כמות רעילה |
---|
תינוקות |
0-6 חודשים | 60 גרם | לא ידוע |
7-12 חודשים | 95 גרם | לא ידוע |
ילדים |
1-3 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
4-8 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
גברים |
9-13 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
14-18 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
19-30 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
31-50 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
51-70 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
70 שנים ומעלה | 130 גרם | לא ידוע |
נשים |
9-13 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
14-18 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
19-30 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
31-50 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
51-70 שנים | 130 גרם | לא ידוע |
70 שנים ומעלה | 130 גרם | לא ידוע |
נשים בהריון |
14-18 שנים | 175 גרם | לא ידוע |
19-30 שנים | 175 גרם | לא ידוע |
31-50 שנים | 175 גרם | לא ידוע |
נשים מניקות |
14-18 שנים | 210 גרם | לא ידוע |
19-30 שנים | 210 גרם | לא ידוע |
31-50 שנים | 210 גרם | לא ידוע |
קישורים נוספים
התכנים המופיעים באתר זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד. אינם מהווים המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.