פנייתי לעמותת הצליאק עזרה מאוד בהרגעת ההיסטריה הראשונית. הגלוטן "מסתתר" בכל מיני מאכלים, רטבים, מעדנים ואפילו בתרופות שלכאורה הוא לא חייב להיות בהם. כל קנייה מחייבת קריאת המרכיבים, כל פעם מחדש, גם של מוצרים שנרכשים כל הזמן, כיוון שלפעמים היצרן משנה את המרכיבים ומוסיף גלוטן (כמו שהשתנה במילקי פצפוצים).
ניסיונותיי הראשונים לאפות עוגות, לחמים וכו' לא צלחו, בלשון המעטה. התחלתי להמיר מתכונים ישנים וטובים ולהפוך אותם לנטולי גלוטן. אחרי המתכון הראשון, שושני קצף, שהצליח מאוד, המשכתי להמיר וגם להמציא כל מיני ערבובים ומאפים שחלקם הצליח יותר וחלקם פחות. במשך השנים אספתי ועדיין אוספת טיפים לאפייה וכיוון שאני נסיינית "כרונית" אני בודקת כל דבר, מנסה ועורכת שינויים. לפי תגובות האכלנים, חולי הצליאק וגם אלה שלא, התוצאות טעימות והולכות ומשתבחות. התחלתי לתעד את המתכונים ואני שמחה לקבל תגובות מאנשים שמרוצים מהתוצאות.
למרות שהיצע המוצרים המוכנים ללא גלוטן גדל והמחירים ירדו (כשהתגלה הצליאק אצל אחי, חבילת מקרוני עלתה כ- 50 ש"ח), ברוב המקרים האפייה הביתית יותר טעימה ומוצלחת, למעט לחמים מצוינים שיש בשוק.
הגלוטן הוא כמו "דבק" של בצקים ובלעדיו הבצק פחות גמיש וקשה לעיבוד, לכן צריך להשתמש בסוגי קמחים שונים ולהשלים בחלבונים מותרים שאינם באים מדגנים האסורים. היחס ביניהם, הסוגים וההתאמה לסוגי מאפה שונים - זה כל הסוד.
חשוב לדעת שגם היום, למרות שיש יותר מודעות, צריך לשים לב לסימנים כגון כאבי בטן לא מוסברים, בבדיקת דם מופיע חוסר בברזל ו/או ב- B12, הרזיה מהירה ללא דיאטה ובכלל תופעות שונות שלא מוצאים ממה הן נובעות. תמיד כדאי לבקש בדיקת דם לבירור מחלת הצליאק. הבדיקה פשוטה ונגישה בכל קופות החולים.
אז במידה ואחד מבני המשפחה חולה צליאק, אל תתייאשו ותרימו ידיים, שכן ישנם מתכונים ללא גלוטן שהם מדהימים וטעימים באותה מידה כמו המאכלים עם גלוטן.
שיהיה בהצלחה, רות טרכטמן.
|