מהי מחלת הצליאק?
מחלת הצליאק, הידועה גם כמחלת הכרסת, מאופיינת בהתפתחות תגובה חיסונית פתולוגית (מחלה אוטואימונית) נגד חלבון הגלוטן. גלוטן הינו חלבון הנמצא בדגנים הבאים: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל ומוצריהם.
נזקי מחלת הצליאק
המחלה מתבטאת בניוון אפיתל המעי והסיסים ברירית בעקבות הדלקת הנוצרת כתגובת מערכת החיסון לנוכחות החלבון. למעי הדק מבנה מיוחד המורכב בין היתר גם מסיסים (בליטות העשויות מתאי אפיתל) התורמים להגדלת שטח הפנים של המעי להרחבת פעילותו. היות ובמעי הדק מתרחש עיכול כימי של פחמימות, חלבונים ושומנים וספיגת הרכיבים לזרם הדם והלימפה, פגיעה באפיתל המעי ובסיסים שעל גביו, פוגעת ביכולת העיכול והספיגה ומכאן שעשויה לגרום לסימפטומים ככאבי בטן, הקאות, שלשולים ולתופעות לוואי קשות נוספות: אנמיה, סוכרת, הפרעה באנזימי כבד, פצעים בפה, פגמים באמייל השן (אמייל הוא החומר ממנו עשויה השכבה החיצונית שעוטפת את הכותרת של השן, החומר החזק בגופינו), דלקות פרקים, הפרעה בהתפתחות (קומה נמוכה) ועוד.
למחלת הכרסת דרגות שונות של חומרה וצורות ביטוי המשתנות ממקרה למקרה ויש לציין כי אם החולה הוא ילד, דרגת החומרה היא לרוב גבוהה ועשויה לשבש את תהליך גדילתו. גילוי מוקדם ככל האפשר עשוי למנוע פגיעה בלתי הפיכה.
הטיפול במחלת הצליאק
הטיפול בחולה הצליאק הוא תזונתי ומחייב הימנעות מוחלטת מאכילת מזון המכיל גלוטן בכל כמות שהיא לאורך כל החיים. הימנעות תביא לשיקום רירית המעי לטובת תהליכי ספיגה תקינים ותמנע תגובה אוטואימונית של מערכת החיסון בגוף.
למה חירות חולי הצליאק נפגעת בחיי היומיום?
חולי הצליאק נאלצים להתמודד עם קשיים ניכרים בחיי היומיום, המשפיעים בעיקר על ילדים ובני נוער החולים במחלה: רשתות השיווק לא מחזיקות מגוון מספק, אם בכלל, של מוצרים נטולי גלוטן והמוצרים שכן נמכרים יקרים מאוד בהשוואה למוצרים המכילים גלוטן. חולי צליאק נמנעים מלאכול בחוץ, במסעדות ובאירועים כימי הולדת מחשש שהמזון המוגש מכיל גלוטן. על מנת לאכול ולהרגיש כשאר האנשים שבחברתם עליהם לברר לעומק מהו מקור המזון המוגש, תכולתו, סביבת הכנתו (האם היה במגע עם מזון המכיל גלוטן) ותמיד קיים החשש וקיימת ההתבלטות אם כן לקחת את הסיכון או לא. בעיה נוספת שקיימת היא הסימון הגורף (הנובע מתוך הצורך של החברות הגדולות להיות מוגנות מתביעות) של מוצרי מזון המזהיר מפני חשש לנוכחות גלוטן במוצרים ובכך מונע מחולי הצליאק לבחור במוצר זה ולו בגלל ספק קטן שהמוצר עשוי להכיל גלוטן.
להגבלות אלו קיימת לא רק השפעה פיזית, אלא גם נפשית ורגשית בעיקר בקרב ילדים (כבדומה לילדים עם רגישויות אחרות כאלרגיות לחלב) בעומדם בפני סיטואציות הקשות להן להבנה והכלה (כשאינם יכולים לאכול עוגת יום הולדת כשכל הילדים מסביב טורפים אותה על שלל הקישוטים הצבעוניים שעליה, לדוגמא).
כיום, בניגוד לעבר, ניתן למצוא כמעט בכל סופר מדף המיועד למוצרים ללא גלוטן. בחנויות הטבע והבריאות השונות, מוקצה יותר ממדף וקיים מגוון רב יותר של מוצרים מאשר בסופרמרקטים הרגילים. באתרי האינטרנט השונים קיימים פרסומים רבים בנוגע למכירת מוצרים ללא גלוטן ואין ספק כי בשנים האחרונות יש התפתחות גדולה מאוד בתחום מוצרי המזון ללא גלוטן המשווקים בארץ. גם החברות הגדולות והמוכרות בארץ החלו לייצר מוצרים ללא גלוטן בקו נפרד ובמקביל גם קמו מספר חברות המתמחות בייצור מוצרים ללא גלוטן וזו עיקר עבודתם כחברת "בר-אל", "קמח תמי" (שיצא לשוק השנה) ועוד.
איך נוכל להעניק לחולי צליאק את חירותם לאורך כל ימות השנה?
חירות חולי הצליאק ניתנת להם כשאנו כחברה יודעים להבין ולהכיל שיש אנשים בעלי צרכים שונים וכי יש לתת גם להם מענה, יש להתחשב ולפעול למען האחרים, גם אם הצרכים שלהם דורשים מאיתנו להתגמש, לשנות את הרגלנו ולהתאמץ מעל ומעבר כדי להעלות רעיונות ולהמציא דרכים וטכנולוגיות אשר יתנו מענה לאנשים הזקוקים לדברים מעט שונים ממרבית האוכלוסייה. המענה הפרטי של כל אחד ואחד מאיתנו ושל החברות הגדולות לצרכים השונים, תורמת לאיכות חייהם ולהעלאת ערכם העצמי.
החירות הזו ניתנת כאשר דואגים לממתקים ועוגה נטולי גלוטן בחגיגת יום הולדת בכיתה שיש בה ילד חולה צליאק. החירות הזו ניתנת כשחברות כאסם, שטראוס וכו' מוציאים קו מוצרים ללא גלוטן והערת האזהרה וההגבלה "עשוי להכיל גלוטן" תתקיים במקרים נדירים ולא בכדי להיות מכוסים מבחינה ביטוחית.
כיום חג הפסח, למרות העלייה במודעות לחולי הצליאק ולשינויים הנדרשים על מנת שיהיו שווים בין שווים, הוא עדיין "חג החירות" של חולי הצליאק.
ובנימה אישית...
כתיבת כתבה זו לוותה בעיקר בנימה אישית כאמא לילדה אלרגית למוצרי חלב ובוטנים ומתמודדת מדי יום עם אותם מגבלות פחות או יותר כשל חולי הצליאק. אני בוחרת לחתום כתבה זאת בתקווה שהמודעות לקבוצות האוכלוסייה השונות תעלה, דבר שיביא לנקיטת שינויים הנדרשים הן מהפרט והן מהחברה. אני מקווה כי בעתיד הקרוב יהיה קיים מבחר גדול של מוצרים, הזמינים ברשתות המזון וכי מחירם יהיה כשאר המוצרים כדי שמשפחה תוכל להרשות לעצמה לקנות מוצרים ללא גלוטן (ושאר המוצרים בהתאם לרגישויות) כפי שהיא קונה את שאר המוצרים למשפחה וכי ילדים יוכלו לבלות במסיבות ימי הולדת ולאכול את אותם הממתקים ולחלוק אותה עוגה כשאר הילדים. חג שמח.
- למתכונים ללא גלוטן. - למתכונים לפסח.
נכתב על ידי יעל רחמנוב, יועצת תזונה, המתמחה בטיפול תזונתי במחלות נפוצות.
|