גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | טיגון: איך עושים זאת נכון? |
צ`יפס, שניצלונים, חצילים, פלאפל, לביבות, סופגניות... אם המזונות הללו מעוררים לכם את התיאבון, הכתבה הזו בשבילכם. אוכל מטוגן - כמה טעים, ככה משמין. בכתבה זו נברר מהיכן מגיעה טכניקת הטיגון, כיצד היא משפיעה על איכות המזון וערכו הקלורי ואיך ניתן לשלב מזון מטוגן בתפריט בצורה מושכלת.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 07.12.2012
טבעות בצל ופטריות מטוגנות עם פירורי לחם
ההיסטוריה של הטיגוןלא לחלוטין ברור מתי החל השימוש בטיגון כטכניקה להכנת מזון, אך יש הטוענים שמי שהחלו בטיגון היו המצרים כ- 2500 שנה לפנה"ס. בכל מקרה, סוגים שונים של טיגון ושל מנות מטוגנות הופיעו במקומות שונים בעולם ובזמנים שונים. לדוגמא, הצ'יפס הומצא כנראה על ידי הבלגים או הצרפתים בסוף המאה ה- 17-18, בעוד שהמוקפץ הומצא דווקא על ידי הסינים בתקופה של כ- 200 שנה לפני או אחרי הספירה. מה זה טיגון?טיגון זו שיטת בישול של מזון בשמן צמחי או בשומן, במחבת או בסיר טיגון, בטמפרטורות גבוהות מאוד. על מנת לטגן ניתן להשתמש במגוון שמנים צמחיים (שמן קנולה, שמן זית, שמן סויה וכדומה) או שומנים כמו חמאה ומרגרינה, והשיטה מתאימה למגוון מזונות - תפוחי אדמה, ירקות, בצקים, עוף, בקר, ביצים ועוד. שיטות טיגוןטיגון זה שם כללי לעולם שלם של שיטות הכנה המתחלקות למספר סוגים לפי כמות השמן הנדרשת, משך הטיגון וסוג כלי הטיגון הנחוץ:
למה אוהבים כל כך אוכל מטוגן?הודות לטמפרטורות הגבוהות, השמן יכול לצרוב את מעטפת המזון שעובר טיגון וכך ליצור מעטפת קראנצ'ית ולשמור על פנים המזון עסיסי. בנוסף, הטיגון יוצר מגוון טעמים חדשים ועשירים למזון הודות לקרמליזציה של סוכרים שנמצאים במזון וריאקציית מיילארד בין הסוכרים לחלבונים במזון, שמצידה תורמת ניחוחות וטעמים חדשים וכן תורמת לתהליך ההשחמה. כמובן שגם לשמן או לשומן עצמו יש חלק והוא תורם לטעם ולמרקם העשיר של המנה הסופית. איך טיגון משפיע על הערך הקלורי?במהלך תהליך הטיגון השמן נספג לתוך המזון. מזון עתיר יותר בנוזלים ובעל מרקם ספוגי כמו חציל, יאבד את הנוזלים ויספוג במקומם את השומן. בנוסף, מזונות עשירים בפחמימות כמו תפוח אדמה, בצקים, שניצלים מצופים בפירורי לחם וכמובן גם סופגניות ולביבות סופגים המון שומן. זאת בניגוד למזונות עשירים בחלבונים כמו בשרים, עופות, דגים, ביצים וטופו. איך טיגון משפיע על הערך התזונתי?טיגון קצר אינו בעייתי אבל טיגון ממושך בטמפרטורות גבוהות ושימוש חוזר בשמן מגביר חמצון שומנים, היווצרות של רדיקלים חופשיים וחומרים מזיקים בעלי פוטנציאל סרטני. האם אפשר להשתמש בשמן זית לטיגון?בהחלט כן! מה מקור המיתוס ששמן זית אינו מתאים לטיגון? נקודת העישון של שמן זית נמוכה יחסית לשמנים צמחיים רבים אחרים. מה זה נקודת עישון אתם שואלים? בנקודת העישון השומן מתפרק וחלק ממנו הופך לאקרולין, חומר שיוצר עשן בצבע כחלחל וגירוי בעיניים שאתם בטח מכירים מפירורי לחם שנשרפים בזמן טיגון השניצלים. בנקודה זו השמן בעצם מתחיל להישרף, ערכו התזונתי יורד משמעותית וגם נוצרת פגיעה בטעם המזון. בכל מקרה, מה לגבי שמן זית - לטמפרטורות כאלה מגיעים בטיגון עמוק אבל לא בטיגון רדוד וקצר, ולכן שמן זית בהחלט יתאים לחביתה אבל לא לצ'יפס. טיפים לטיגון חכם ובריא יותר
אז...טגנו בחוכמה, שיהיה בתיאבון וחג חנוכה שמח! כנסו לראות אילו מתכונים מטוגנים קיימים באתר! בואו לקרוא גם על: בעקבות נס פך השמן: שמנים |