גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | נשים, הריון ולידה | » | ביוץ: כל מה שאת צריכה לדעת |
ביוץ הינו תהליך החל מגיל הבגרות המינית ומסמן את תחילת תקופת הפריון של הנערה ואת מוכנותה הפיזיולוגית להיכנס להריון ולהיהפך לאם. הביוץ הינו חלק מהליך הורמונאלי הנקרא "המחזור החודשי", אותו חווה האישה מדי חודש ומושפעת ממנו, לא מעט. על ביוץ, המחזור החודשי, אפשרויות ניבוי מועד הביוץ ומושגים נוספים הקשורים לתהליך, ארחיב במאמר הבא.
יעל רחמנוב, נטורופתית ויועצת תזונה, 27.01.2013
בדיקת הריון - לפני כן חשוב לבדוק את מועד הביוץ
מהו תהליך הביוץ?כשמדברים על המחזור החודשי של הנערה/אישה, מתכוונים למחזור הורמונאלי, Cycle, מחזור הנמשך כ- 28-30 ימים בממוצע. שחלות האישה הן מקור ייצור הביציות של האישה. כל אישה נולדת עם כמות נתונה של מאות אלפי ביציות, אשר מספרן הולך ופוחת במהלך כל מחזור, עד לגיל שלא נשארות יותר ביציות, גיל הבלות, גיל המעבר. החל מגיל הבגרות המינית, גיל תחילת הווסת ועד לגיל הבלות, האישה מבייצת כ- 400 פעמים בממוצע (תלוי בגיל קבלת הווסת הראשונה) וכל מחזור מוביל לאובדן של אלפי ביציות. רק ביצית אחת מגיעה לביוץ, כל השאר יוצאות מגופינו. איזה ביצית תגיע לביוץ? תלוי בזקיק בה היא מצויה. המחצית הראשונה של המחזור החודשי היא תהליך ההבשלה של הזקיקים המצויים בשחלה (הזקיקים מכילים את הביציות). בתהליך זה, הזקיקים המצויים בשחלה מושפעים מהורמונים המופרשים מבלוטת יותרת המוח: FSH ו- LH. הורמונים אלו מעודדים את הזקיקים להתפתח, אך פרט לזקיק אחד אשר מגיב בצורה החזקה ביותר להורמונים והופך לדומיננטי ובשל לשחרר את הביצית מתוכו, שאר הזקיקים יעברו אטרופיה וימותו. תהליך זה מתרחש כ- 14 ימים לאחר התחלת המחזור החודשי. הורמון ה- LH, כאמור, גורם לזקיק להתפקע ולשחרר את הביצית אל מחוץ לשחלה במסעה אל עבר החצוצרה מתוך ציפייה להפריה על ידי זרע הגבר. תהליך פקיעה זה, הוא כאמור, תהליך הביוץ. הביצית חיה כ- 24 שעות בציפייה להפריה. השארית הנותרת מהזקיק ששחרר אותה הופכת לצבע צהוב ומכאן שמה "הגופיף הצהוב". הגופיף הצהוב בעל חשיבות רבה בהכנת הרחם לקליטת הביצית המופרית. הגופיף הצהוב מפריש פרוגסטרון, הגורם לעיבוי רירית הרחם כהכנה להשרשת הביצית בה. לגופיף תפקיד חשוב מאוד גם בשמירת ההריון והפרשת ההורמונים הנדרשים לשם שמירתו, במידה ויש קליטה של ביצית מופרית. מסעה של הביצית מן החצוצרה אל הרחם אורך כ- 3 ימים, ומתווך על ידי פלומה זעירה של שערות המרפדות את החצוצרה ומכוונות את הביצית לכיוון הרחם. ביצית אשר אינה מופרית לא תשרוד ותמות. במידה ולא מתרחשת הפריה והשרשה של הביצית ברחם עד ליום ה- 25 בערך של המחזור החודשי, הזקיק הצהוב מפסיק את הפרשת הורמון הפרוגסטרון. ירידה בהפרשת הורמון הפרוגסטרון והאסטרוגן גורמת להתמוטטות רירית הרחם שהתעבתה ולדימום שנמשך מספר ימים ונקרא "ווסת". איך נעריך את מועד הביוץ?במחזור חודשי תקין, המופיע כל 28 יום בערך, הווסת אמורה להופיע כ- 14 ימים לאחר התרחשות תהליך הביוץ. אך מעטים המקרים שהתהליך מסודר חודש בחודשו וניתן להעריך במדויק את יום הביוץ. על כן, קמו שיטות שונות להערכת מועד הביוץ:
הנושא ההורמונאלי ככלל ונושא הביוץ בפרט, הינם נושאים המכילים בתוכם עולם פיזיולוגי שלם, שלל הורמונים ותהליכים שקצרה היריעה מלפרטם, ואת היצירה והקסם אנו רואים בכל פעם שתינוק קטן מגיח לעולם. נכתב על ידי יעל רחמנוב, יועצת לתזונה. כדאי לך לקרוא בנוסף: תזונה נכונה לאחר לידה |