גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | הכל על לימודי תזונה קלינית |
נושא הבריאות, התזונה הנכונה, הכרת המזון, חלקו של המזון בריפוי מחלות, מצבים שונים בחיים וכו`, הוא נושא חם שמסוקר המון בכל סוגי התקשורת כל הזמן (טלוויזיה, עיתונים, אינטרנט), וכמובן בשיחות סלון וכמעט בכל הזדמנות. לא פלא שלימודי התזונה הופכים לפופולאריים יותר ויותר עם השנים. כל כך פופולאריים שנפתחים מסלולים רבים ללימודי תזונה לקהל הרחב, קורסים של כמה חודשים המלמדים את כל מי שמעוניין לרכוש מידע בתחום. חלק מהלומדים מתחילים לעסוק בתחום, וחלק לוקחים את הקורס להעשרה אישית מתוך עניין פרטי. בכתבה זו אני אספר קצת על לימודי התזונה הקליניים, מדעי התזונה האקדמיים.
יעל משיח ארזי, דיאטנית קלינית, MSc, 24.12.2013
צריך לדעת - תואר במדעי התזונה דורש השקעה רבה
תואר ראשון במדעי התזונה - איפה לומדים?לא כולם יודעים אבל הדיאטנים הקליניים הם בעלי תואר ראשון (לפעמים גם שני ושלישי), שעוברים 3 שנים של לימודים מפרכים ועוד כשנה של סטאז' שמתבצע במסגרת קופות חולים, בתי חולים ובריאות הציבור. כיום מלמדים תואר ראשון בתזונה ב- 4 מוסדות אקדמיים: האוניברסיטה העברית בפקולטה לחקלאות הנמצאת ברחובות, באוניברסיטת אריאל בשומרון, במכללת האקדמית תל חי ובמרכז האקדמי פרס. מה לומדים בתואר ראשון במדעי התזונה?בשנה הראשונה בלימודי התזונה מתמקדים ביסודות המדע: כימיה, ביוכימיה, כימיה אורגנית, ביולוגיה מולקולרית, פיזיקה, אלגברה, סטטיסטיקה ועוד, כדי שנוכל להבין טוב יותר את הקורסים המתקדמים יותר בשנים השנייה והשלישית העוסקים יותר בפן הקליני של התזונה, התאמת התזונה למצבי חולי שונים (סוכרת, היפרליפידמיות, מחלות מעי, סרטן, מחלות כליה, מחלות כבד ועוד), ולמצבי חיים שונים (תינוקות, ילדים, גיל ההתבגרות, נשים בהריון, גריאטריה ועוד). התואר הראשון גם מספק היכרות ראשונה עם יסודות הטיפול והתקשורת הבינאישית. בחלק מהמוסדות ישנם גם מסלולים מיוחדים להתמקדות בתחום מסוים כמו תזונת ילדים, הפרעות אכילה, תזונת ספורט ועוד. בשל התחרות הרבה בין המוסדות יש חידושים משנה לשנה ושווה להתעדכן ולבדוק. כמובן שעל מנת להתקבל ללימודי התזונה יש להציג ממוצעי בגרויות ופסיכומטרי גבוהים שמשתנים בין המוסדות. לבעלי תארים קודמים מתחום המדע יש הקלות בקבלה לתואר. לימודי התזונה בתואר הראשון "גוזלים" שעות רבות גם מבחינת נוכחות בשיעורים ובמעבדות (שחלקם הגדול דורש נוכחות חובה), וגם מבחינת ההשקעה שמעבר בהכנת שיעורים, מצגות, למידה למבחנים, עבודות וכדומה. אני לא כל כך הצלחתי לעבוד למחייתי תוך כדי הלימודים, בטח לא בשנה הראשונה, בשל הזמן הרב שהוקדש ללימודים (כולל ימי שישי), אבל זה לא בלתי אפשרי כמובן. אחרי התואר הראשון - סטאז', תואר שני או מה שבא קודםלאחר לימודים של 3 שנים מתקיים סטאז'. את מיקום הסטאז' מגרילים הסטודנטים, והיות ומספר המסיימים גדל משנה לשנה ומספר המקומות לעשות בהם סטאז' אינו גדל בהתאמה, לעיתים צריכים הסטודנטים (שבשלב זה כבר אינם מוגדרים כסטודנטים) לחכות כמה שנים עד להתחלת הסטאז'. בעיה זו ידועה ומורכבת, וגורמת לבוגרים רבים למצוא את עצמם בוגרי תואר ראשון קשה, מפרך וטובעני, מבלי היכולת להתחיל ולעבוד במקצוע ה"נחשק". בשלב זה, בוגרים רבים פונים להמשך ישיר לתואר שני בתזונה או בתחומים משיקים אחרים, או מוצאים דרכים אחרות להתפרנס (לא בהכרח בעבודה הקשורה ללימודיהם). כיום, תואר שני בתזונה ניתן למצוא באוניברסיטה העברית בפקולטה לחקלאות ברחובות ובמכללת תל חי. כמו כן, קיים תואר שני בתזונה, בריאות והתנהגות באוניברסיטת חיפה. התואר השני כולל שנתיים של לימודים כאשר בסופם ניתן להגיש עבודה במסלול הלא מחקרי או להגיש את עבודת המאסטר במסלול המחקרי. מסלול לא מחקרי ניתן ללמוד רק במידה ויש כמה שנים של נתק בעבודה כדיאטן/כדיאטנית. כך לפחות נהוג בפקולטה לחקלאות ברחובות, שם אני השלמתי את התואר השני שלי במסלול המחקרי. לקריאה נוספת: בנימה אישיתלסיכום, אני את התואר הראשון והתואר השני שלי עשיתי ברחובות בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. למזלי הגרלתי את הסבב הראשון של הסטאז' ולא נאלצתי לחכות כלל. מיד לאחר הסטאז' התחלתי לעבוד בשירותי בריאות כללית (שם אני עובדת עד היום ב- 8 השנים האחרונות), ובמקביל פתחתי את הקליניקה הפרטית שלי בשכונת המשתלה בתל אביב. אני מעבירה סדנאות לשינוי הרגלי אכילה, שם אני משלבת כלים מתחום ה- NLP, חשיבה חיובית ודמיון מונחה, ועם ידע תזונתי ובעיקר חוויה למשתתפים. בנוסף, אני גם מרצה בארגונים שונים ונהנית לגוון את עבודתי ואת מגוון האנשים אותם אני פוגשת. לי היה מזל ואני יכולה להעיד על עצמי שהמקצוע הזה מתיישב עליי בול, תמיד ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות, הכרתי את המקצוע, ידעתי למה אני נכנסת ואני נהנית להמשיך, להתפתח וללמוד כל יום. אני אוהבת לטפל באנשים, אני אוהבת תזונה ומאמינה בחיים בריאים. לימודי התזונה הם לימודים קשים ארוכים (תלוי בזמן ההמתנה לסטאז'), לא בהכרח מתגמלים (לפחות מהפן הכלכלי), בטח לא בהתחלה, ולכן לא הייתי מציעה למתלבטים מה ללמוד לבחור בלימודי התזונה, אם הם אינם בטוחים שזה מה שהם רוצים לעשות וזה מה שמעניין אותם, ושמבחינתם המטרה מקדשת את האמצעים. לכל המתלבטים: בדקו את האפשרויות שלכם, דברו עם דיאטנים פעילים, ותיקים וחדשים, קבלו כמה שיותר מידע על מה מחכה לכם ואם תחליטו כמוני שזה הייעוד שלכם - אני מבטיחה לכם שלא תצטערו. המון בהצלחה, |