גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | תפוחי עץ: זנים, שימושים ויתרונות בריאותיים |
תפוח העץ שייך למשפחת הוורדיים שהם עצי פרי נשירים. תפוח העץ הוא בין העצים הראשונים שתורבתו על ידי האדם ובמקור גדל באזורי אקלים קרים. כיום קיימים מעל 7,500 זני תפוחים מתורבתים בעולם. התפוחים שונים בגודל, צבע, מרקם, טעם, תנאי גידול, אורך חיי המדף ועמידות למחלות שלהם.
דנה שפילמן, דיאטנית קלינית Bsc.nutr, 22.09.2014
תפוחי עץ אדומים מתוקים האהובים על ילדים
זני התפוחים הנפוצים ביותר בעולם
התפוח ביהדותהתפוח הנו הפרי הראשון המוזכר בתנך ונחשב ל"פרי האסור" בסיפור אדם וחווה בגן העדן (למרות שהכוונה הייתה בפועל לאתרוג). בתרבות היהודית התפוח הוא גם הראשון הנאכל בפתיחתה של השנה העברית - "תפוח בדבש - שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה". התפוח מוזכר שש פעמים במקרא, ומופיע כאחד מעצי הפרי החשובים בארץ. כנסו בנוסף: צורות אכילה לתפוחצורת האכילה הנפוצה של התפוח היא כטרי, אך צורות הצריכה של התפוחים הינן רבות ומגוונות. רבים אוהבים מיץ תפוחים. אפשר למצוא בסופרים מיץ תפוחים בקרטונים, אם כי לרוב אלו מיצים מהולים וממותקים. קיים גם סיידר תפוחים שהינו תרכיז תפוחים טבעי ללא כל תוספות עליו אני ממליצה למטופלים כהמתקה טבעית למים. בבתי קפה מסוימים אפשר גם למצוא מיץ תפוחים סחוט טבעי במקום. שימוש נפוץ נוסף הינו רסק תפוחים הנמצא בשימוש לאנשים עם בעיות שיניים - לקבלת הפרי בצורה זמינה, לטיפול בשלשולים וכמובן באפייה. מעבר לשימושו כמרכיב עיקרי כמו בשטרודל התפוחים הידוע, החלפת חלק מכמות השמן במתכון של עוגות בחושות מוסיף מרקם עשיר, מפחית באופן משמעותי את כמות הקלוריות במתכון וטעם התפוח לא מורגש - פתרון יצירתי, יישומי, טעים וחיסכון בקלוריות לאוהבי העוגות שבינינו. חומץ תפוחים נמצא בשימוש מעל למאה שנה, ולא רק במטבח! משתמשים בו גם כהורג עשבים לניקוי מכונות ולליטוש שריון. חומץ תפוחים נחשב גם כתרופה עממית למטרת ירידה במשקל והורדת רמות סוכר. צורה חדשה שניתן למצוא כיום בסופרים היא חטיף של תפוח מיובש, זהו נטו התפוח אך בצורתו המיובשת והקריספית. מומלץ כחטיף לילדים. כמובן שיש גם שימושים מגוונים של תפוחים במשקאות אלכוהוליים שונים. תפוחים בבריאות ובסוכרת"תפוח מדי יום ירחיק מכם את הרופא" = An Apple A Day Keeps The Doctor Away. זוהי אמרה ישנה אך תקפה בהחלט! התפוח נחשב לאחד ממזונות העל. התפוח הינו מאגר עשיר של ויטמינים, אנטיאוקסידנטים וסיבים תזונתיים אשר שילובם מביא לאפקט אנטי סרטני, בעיקר של סרטן המעי הגס והיפוכולסטרולמי, בכך מסייע לטיפול במחלות לב וכלי דם. התפוח במצבו הטבעי מכיל סיבים תזונתיים לא מסיסים בקליפה וסיבים מסיסים מסוג פקטין בבשר התפוח עצמו. השילוב של שני סוגי סיבים אלו מקנים לתפוח אפקט של תחושת שובע יחד עם ספיגת סוכר איטית יותר לדם ובכך מומלץ לחולי סוכרת מכיוון שהאינדקס הגליקמי שלו הינו בין הנמוכים מבין הפירות. יש לציין כי אין הבדל בין תפוח אדום מתוק לבין תפוח ירוק חמוץ בתכולת הסוכר! ההבדל הינו רק בנוכחות החומצה בתפוח הירוק שלא נמצא באדום, כך שאפשר ליהנות מאיזה תפוח שטעים לנו ולקבל את אותו האפקט הרצוי. יחד עם זאת, ישנו הבדל בזמינות הסוכר של התפוח בין צורות הצריכה שלו. כאשר אנו מחממים/מרסקים/סוחטים את התפוח, חלק מסיבים אלו נהרס ואז זמינות הסוכר לדם גבוהה יותר. במיץ התפוח זמינות הסוכר היא הגבוהה ביותר, לכן יש להתחשב בזמינות הסוכר במצבים אלו ופחות מומלץ לחולי סוכרת. טיפים לקניית ואחסון תפוחים
אז קחו פרי (תפוח) ותהיו לי בריאים. שתהיה שנה טובה ומתוקה! |