במה מתבטא המעי הרגיז?
- עצירות/שילשולים.
- נפיחות בטנית.
- גזים חיצוניים ופנימיים.
- כבדות לאחר האוכל.
- חוסר אנרגיה ועייפות.
אצל כל אחד זה יכול להתבטא בצורה כזו או אחרת, אך מה שבטוח הוא שזה לא נעים, קשה ומפריע לשגרת היומיום.
מה קורה שם באמת?
במצבים של שלשולים וגזים המזון נדחף מהר יותר למעיים, וזה גורם להיווצרות של גזים ותחושת נפיחות ושלשול, יש מקרים בהם מתרחש ההיפך - המזון עובר לאט יותר והצואה הופכת לקשה ויבשה, וזה מעיב על מערכת העיכול. מבחינה הוליסטית ניתן להסתכל על 2 סוגים של בני אדם: אנשים עם עצירות רגשית, לוקחים הכל ללב, בעלי חוסר יכולת להתבטא, קושי להוציא החוצה דברים שמעיקים עליהם - אלו הם אנשי העצירות. לעומתם, יש את אנשי השלשול. בדרך כלל אלו יהיו אנשים חסרי טקט, מוציאים הכל החוצה, בעלי קושי לשמור סודות, מוצאים את כל האנרגיה החוצה ובסוף היום לא נשארת להם אנרגיה לעצמם (קושי לספוג ויטמינים ומינרלים). הטיפול הנטורופתי מתרכז בארבעה רבדים:
- תזונה נאותה המתאימה לאנשים עם מעי רגיש.
- אורח חיים המתאים לאנשים אלו.
- צמחי מרפא מרגיעים וסופחי גזים.
- הרפיה וטיפולים משלימים.
תזונה
לסובלים מתסמונת ibs יש מעי רגיש מאוד, ועל כן מומלץ להימנע מגורמים מגרים במזון כמו:
- חלב ומוצריו.
- חומצות שומן כמו חמאה, מרגרינה, בשר מעובד, גלידה, קצפת, מיונז וכדומה.
- אלרגנים במזון כמו מיצי פירות, פירות וירקות טריים (מגרים את מערכת העיכול), בוטנים, קטניות למיניהן, סורביטול.
- אלכוהול, שוקולד, מזון מתובל מאוד וקפאין.
- חוסר סיבים בתזונה. כאשר יש חוסר של סיבים בתזונה תנועתיות המעי מואטת, ולכן זה יכול לגרום לעצירות ולכאב.
כדאי כן להכניס לתפריט שלנו:
- מים: עד כמה שזה נראה פשוט, למים יש מקום גדול באיזון מערכת העיכול, הם משפרים עיכול ויציאות, ובנוסף מסייעים בפינוי הרעלים מהגוף.
- מזונות עשירים בסיבים תזונתיים: ירקות ופירות מבושלים/מאודים ומוקפצים. ירקות ירוקים כמו תרד, אורוגולה, עלי בייבי. דגנים מלאים כמו גריסי פנינה, שיבולת שועל,סובין, שיפון, כוסמין, דוחן.
- חומצות שומן חיוניות: אומגה 3 מסייעת במניעת תהליכים דלקתיים של הגוף ומחזקת את פעילות מערכת החיסון ומערכת העצבים. מזונות רלוונטיים: דגי מים עמוקים כמו סלמון, מקרל, הליבוט, סרדינים. זרעי צ'יה, זרעי פשתן, מרווה.
הקליקו בנוסף:
תסמונת המעי הרגיז: סוגים והצעות לטיפול
מחקר חדש על תסמונת המעי הרגיז
דיברטיקוליטיס: הכל על סעפת במעי הגס
הצטרפות אל הניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
אורח חיים
באורח החיים המערבי מאוד קשה להישאר רגועים ואדישים למצבים הקיימים. על כן, חלק מהאנשים יגיבו ללחץ וסטרס במעי רגיז. ההמלצה היא לסגל אורח חיים רגוע ולהתרחק מכל מה שגורם לדחק וסטרס:
- עבודה לחוצה בשעות קשות: שעות מרובות של עבודה לחוצה בין היתר גם גורמות לנו לשכוח לאכול ובנוסף מפריעות לאוכל להתעכל כמו שצריך. בנוסף, קיימים אנשים שיש להם קושי רב לתת יציאות במקום שאינו ביתם, וכאשר העבודה מחוץ לבית נגררת לשעות ארוכות מאוד המטבוליזם משתבש ויוצר עומסים וגזים בגוף.
- בוס קשוח: מי לא מכיר את האנשים שרק מלראות אותם בבוקר הלב מתכווץ, אז אצל אנשי ה- IBS הבטן מתכווצת.
- אנשי ה"להספיק": אנשים לחוצים ומתוחים, ממהרים להספיק הרבה דברים ביום ובחיים, ותמיד נמצאים בתחושה של חוסר הספק.
- בן/בת זוג שאינו מקבל אותי כמו שאני: זוגיות יכולה מאוד להלחיץ ולהכניס לסטרס. זה יכול להתבטא בפחד שאני לא מספיק עבורו/ה והלקאה עצמית, חשש מהעתיד בזוגיות ועוד.
- אי שחרור תסכולים החוצה: כאשר אנחנו שומרים בפנים - הבטן "מבעבעת ומבעבעת" עד שהסכר מתפוצץ והכול יוצא החוצה. כך גם גופנו - הבעבוע בתוכנו זה מה שיוצר את הגזים (הפנימיים והחיצוניים), ולבסוף יכול להיווצר מצב שהכל משתחרר כשלשול (שלשול וורבלי או שלשול פיזי).
- בעיות עם המשקל: לרוב נשים וגברים שיסבלו מתסמונת זו לא יהיו מרוצים ומסופקים ממראה גופם וממשקלם. על כן, חשובה השלמה עצמית עם הגוף שלי ועם המשקל שלי (בהמשך זה יכול להתבטא באכילה רגשית).
צמחים להרגעה ולהרפית המעי לרוב יהיו צמחים קרמינטיבים, אנטי עוויתיים וסופחי גזים
- שומר: צמח אנטי עוויתי ואנטי דלקתי המפחית כאבים במערכת העיכול, במינונים נמוכים מפחית ומשכח כאב, ובמינונים גבוהים יותר הצמח ממריץ הפרשה ותנועה.
- בבונג: צמח מרגיע, אנטי עוויתי, נוגד דלקת. מעולה למצבים של בטן כואבת ונפוחה, ובנוסף מומלץ לאנשים עם אורח חיים סוער על מנת שיוריד את רמת המתח.
- מרווה משולשת: צמח אנטי עוויתי ומרגיע עם אינדיקציה ברורה למערכת העצבים. המרווה משככת כאב ומפחיתה רמת רגישות, בנוסף, היא מסייעת בתהליכי עיכול וספיגה.
הרפיה ורפואה משלימה
חשוב מאוד לטפל במקרה זה שכן הוא עלול להחמיר ולגרום להפרעות שונות בגוף ובפרט במעי:
- נשימות: כאשר שמים לב לנשימה טובה המגיעה אל הבטן כבר מרפים ומשחררים, והגוף עובד בקצב שונה מאשר בזמן שהנשימות הינן רדודות ומגיעות רק עד החזה.
- פעילות גופנית: כל אחד צריך למצוא לעצמו פעילות פיזית מועדפת שבה הוא חש שחרור עמוק וסיפוק עצמי, שכן כאשר מבצעים פעילות הגוף מסנטז טוב יותר את המזון למקומות היעודיים אליהם הם צריכים להגיע, ובנוסף מסייע למטבוליזם תקין, כך שאין ריקבון של המזון או תקיעות שלו. בנוסף, הספורט מרומם את מצב הרוח ומדכא חרדות ודיכאון (בזכות האנדורפינים המופרשים לאחר הפעילות).
- ארוחות קטנות: פיזור של הארוחות על פני היום עדיף על פני אכילת ארוחה אחת גדולה שנאכלת לאחר שלא אכלנו כל היום ואנחנו רעבים.
- לאכול מסביב לשולחן: כאשר אוכלים מול מסכים או בזמן קריאת עיתון, לפעמים לא נשים לב שאנחנו כבר שבעים ואנחנו ממשיכים להכניס אוכל לגוף למרות שאינו זקוק לו. לכן, ההמלצה היא לשבת לאכול סביב השולחן כאשר אנו עסוקים באוכל בלבד.
עוד דבר שחשוב מאוד להיעזר בו הוא הטיפול המשלים
- שיאצו: טיפול גוף-נפש שאחראי על פיזור הצ'י בגוף בצורה שווה. כאשר יש עודף צ'י באזור כלשהו, יכולה להיווצר תקיעות שתתבטא בכאב באותו אזור או באיבר עליו תורגש המעמסה. לקריאה נוספת: כתבות בנושא שיאצו.
- ארומתרפיה: ישנם שמנים אתרים רבים ומגוונים שבהם ניתן להיעזר במצבים כאלו. לדוגמא, לסטרס וקושי להירגע מומלץ להשתמש בשמנים האתרים לבנדר ווורבנה.
- NLP: שינוי דפוסי חשיבה והסרת מחסומים המונעים מאיתנו להגיע להתקדם הלאה.
- פרחי באך: תמציות אנרגטיות המחזקות מאוד את הגוף הפנימי שבהמשך מחזק גם את הגוף הפיזי. לקריאה נוספת: ערוץ פרחי באך.
הכותבת היא הנטורופתית רעות קפויה.
הצטרפו אל קבוצת הפייסבוק של רעות.
|