גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | ספורט וכושר גופני | » | חשיבות האיזון הגופני והנפשי בחיים ספורטיביים |
"החיים מתנהלים בין כיווץ להרפיה" (ארנון שמחי, "לגעת קרוב", נובמבר 2014). עומס הדרישות, המטלות וריבוי הגירויים המפציצים את כל החושים יוצרים קצב חיים מהיר ודינמי - חיים מאוד אינטנסיביים בהם האתנחתות קצרות ואינן תואמות באורכן ובמינונן את רגעי העומס, הלחץ וההשקעה.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), ד"ר בתחום אימון ומנהל ספורט, 27.08.2017
אל תוותרו על הרפיה ומתיחות לאחר אימון
קחו פסק זמןבעולם בו פסק זמן הוא פריבילגיה, נודעת חשיבות ליצירת פסקי זמן יזומים. פסקי זמן בהם ישנה אפשרות להרפיה מאפשרים לגוף לנוח, לשקוע ולהיות בחוסר מעש ולא רק גופני, אלא גם מחשבתי - כלומר "לרוקן את הראש". הדבר המדהים שלא כולם מודעים אליו הוא שללא כיווץ גופני (כיווץ שרירים) ומחשבתי או רגשי (עומס ולחץ), לא ניתן להשיג הרפיה ממשית. הפעולות האוטונומיות של הגוף פועלות בדיוק לפי עקרון זה:
אימון יתר או חוסר מוטיבציה?חשוב לציין נקודה קריטית: הרפיה, התאוששות, ואפילו 'יציאה לפגרה' מאימונים אחת לתקופה, הינה דבר חשוב לניהול אורח חיים תקין ובריא. היא תורמת לבנייה של מאגרי אנרגיה שהידלדלו לטיפול בתופעת אימון היתר במידה וקיימת (מצב שמבחינה פסיכולוגית מאופיין בחוסר חשק כלל להתאמן) ועוד. אולם מנגד נציין שאימונים הנערכים על בסיס קבוע, ללא תכנון והקפדה על תקופתיות באימון (פירווודציה), עלולים די מהר להביא למצב השלילי של אימון יתר או חוסר מוטיבציה, פציעות ספורט אפשריות, עייפות פיזית ומנטלית כאחד ועוד. לאור אלה חשוב לנהל הפסקות יזומות תקופתיות במהלך כל השנה, זאת בכדי לתת למערכות הגוף הגופניות והפסיכולוגיות להתאושש. חוסר איזון בחיים הספורטיביים שכיח למדי במחוזותינו. ניתן לראות את אלה שאינם ספורטאים מקצועיים אך בוחרים תוכניות אימון והרגלי חיים שמתאימים לא פחות מאשר לאלה המקצועניים. אותם אנשים עושים זאת ללא תמיכה ומעטפת מתאימות, ללא תוכנית אימון ותזונה מקצועיות וכדומה, מה שעלול להביא במהירות רבה לבעיות שונות שעשוי שיצוצו במהרה. לכל מתאמן באשר הוא יש צורך בהרפיה, בהפסקות ובאיזונים אחרים. לכן, לא ניתן להסיק ששני חברים שמתאמנים יחד על בסיס קבוע בספורט סבולת ממושך יזדקקו לאותה תוכנית (אימונים, הפסקות יזומות, הרפיה ועוד). זאת בשל אלמנטים מגוונים כמו מבנה אישיות שונה של כל אחד מהם, מבנה מורפולוגי אחר, יכולת גופנית שונה, וכן הקפדה על אורח חיים ספורטיבי לא בהכרח דומה. לכן, לא ממש ניתן להשוות בין מתאמנים במרבית המקרים בתחומי האימון השונים ולכל אחד יש צורך לעשות התאמה אישית על מנת שיושגו תוצאות טובות ואולי אף מצוינות. לקריאה נוספת: משקיעים במקומות הלא נכוניםאחת התופעות השכיחות הינה השקעה באימון במקומות הלא נכונים - כלומר ביצוע אימונים לא יעילים למטרתם. לא בטוח בכלל כי אימונים אהובים ונפוצים (אימון אירובי, אולי שיעור זה או אחר שנערך בסטודיו וכדומה) יובילו את המתאמנים למטרת האימון המרכזית שלהם. לכן ייתכנו מצבים בהם מתאמנים רבים משקיעים אנרגיות מרובות מאוד בתחום מסוים אך אינם מצליחים להתאושש כהלכה ממאמץ ואף מוותרים על תהליכי ההרפיה והשחרור החשובים עד מאוד. במקרים אלה, איזון היא מילת המפתח, אך עדיין קיימת בעייתיות גדולה, מכיוון שקשה להביא לאיזון את אותם מתאמנים שמבצעים באובססיביות אימונים מסוימים מתוך הנאה (הפרשת אנדורפינים רבה הינה חלק מהעניין) אך לא ממש הדבר קשור למה שהם מעוניינים להשיג. למשל, אם מטרתם המתאמן היא עיצוב וחיטוב הגוף, שיפור ממשי של האסתטיקה הגופנית ועוד הרי שביצוע אימונים אירוביים בלבד לא יסייע ויש צורך באימוני התנגדות בנוסף. לאור כך מתאמנים מבצעים לעיתים אפילו למעלה מ- 20 שעות אימון בשבוע ללא מתן הרפיה ומנוחה לגוף ודבר זה כמובן, בעייתי ולא יוביל אותם אל מטרתם. לסיכוםלאיזון בחיים הספורטיביים קיימת חשיבות רבה עד מאוד. הדבר עשוי להתבטא באופנים שונים שמתחילים בעיקר בתכנון נכון של תוכנית האימונים. חשוב שהראיה תהיה ארוכת טווח ובהתאם למטרות האימון, אישיות המתאמן או ספורטאי ברמות השונות החשובה אף היא כבסיס לבניית התוכנית. הכותבים הם דגנית גלסמן, פסיכולוגית חינוכית מומחית ופסיכולוגית ספורט, וד"ר איתי זיו (Ph.D), עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. אל האתר של איתי: www.itaiziv.co.il |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם