אבטיח זהו פרי נהדר שהגיע אלינו לפני הרבה שנים מאפריקה הדרומית, שם גם היום ניתן למצוא אבטיח בר. בזכות טעמו המתוק וסגולותיו הבריאותיות, פרי זה התפשט בכל העולם ונכון להיום כמעט מאה מדינות מגדלות אבטיחים. למעשה, ניתן לומר שאבטיח גדל בכל מדינה עם מזג אוויר מספיק חם.
אבטיח מכיל 80-90% מים. השאר כולל סיבים תזונתיים, פרוקטוז, פקטין, ליקופן, חלבון, סידן, מגנזיום, פוטסיום, ברזל אורגני, סודיום, זרחן, קרוטין, ויטמין C, ויטמין B9, ויטמין B1, ויטמין B1 ו-PP.
כל זה עושה את האבטיח לפרי חיוני ביותר לגוף האדם, בעל ערך תזונתי גבוה, בעל תכונות ריפוי רבות. אבטיח מומלץ לאכילה לאנשים בכל גיל וכמעט בכל מצב בריאותי. יתרה מזאת, אנחנו משתמשים באבטיח כפרי מרפא במגוון רחב של מחלות, ביניהן מחלות קרדיו-וסקולריות, מחלות מערכת העיכול, מחלות כליות, כבד, אנמיה, דלקות פרקים, מצב רוח לא יציב, ירידה בכוח גברא, בעיות בחילוף חומרים ועוד. אבטיח חשוב מאד לנשים בהריון, לשיקום פלורת המעיים ולמצבים רבים אחרים.
כמות המגנזיום שנמצאת באבטיח כל כך גבוהה, שמספיק לאכול רק 150 גרם אבטיח על מנת להשלים את הצורך היומי של הגוף במינרל זה. להזכירכם, מגנזיום חיוני לשמירה על לחץ דם תקין, על הפרשה תקינה של מלחי מרה, דה-אקטיבציה של הכולסטרול, לקשירת אוקסלטים ומניעת היווצרות אבנים בכליות, למניעה/טיפול בהתכווצויות שרירים, שמירה על תנועות המעיים ושמירה על פעילות תקינה של מערכת העצבים.
בנוסף לכך, לאבטיח יש ערך קלורי מאד נמוך, רק 30 קלוריות ל-100 גרם של פרי. זה עושה אותו לפרי חסר תחליף בכל דיאטות ההרזיה וכן בתקופת צום (מלא או חלקי) או אחריו מטעמים רפואיים שונים.
אבטיח מהווה חומר גלם מעולה למסכות הפנים הן לעור יבש, הן לעור שמן. הם משפרים את הצבע של העור ועושים אותו רכה וחלקה. אבטיח אוכלים חי, כחלק מסלט פירות, מלוח ומשומר.
בזמן האחרון משתמשים בשיטות חדשות של גידול אבטיחים. כתוצאה מכך, אבטיחים אוגרים ניטרטים וניטריטים הרעילים לאדם. חומרים אלה נמצאים באבטיח בצורה לא שווה: הם מתרכזים בקליפה ולצידה ואילו אינם נמצאים באמצע הפרי. לכן אני לא ממליצה לבשל ריבות ושאר מאכלים מקליפות אבטיח, אלא אם כן אתם יודעים בוודאות, שהאבטיח שלכם גדל בגידול טבעי.
עצות לבחירת אבטיח:
- אל תקנו אבטיח קטן מדי וגם לא גדול מדי, אלא בינוני.
- אל תקנו אבטיח עם כתם לבן על הצד, חפשו אבטיח עם כתם צהוב.
- אל תקנו אבטיח עם סדק, אבטיח חתוך או אבטיח עם מקום רך או עם כתם בעל נקודה באמצע.
- אל תקנו אבטיח שנמכר לצד הכביש.
ברפואה עממית יש שימוש נרחב באבטיח ובגרעינים שלו. למשל, במקרים של דימום טוחנים את גרעיני האבטיח ומערבבים אותם עם חלב. התמיסה המתקבלת ידועה כעוצרת דם כשמורחים אותה על המקום.
עוד עובדות על אבטיח:
גירגור מיץ אבטיח עוזר בדלקות גרון ובשחפת. גרעיני אבטיח יעילים לטיפול בתולעי מעיים וכן כטיפול מונע נגדם. לאנשים הסובלים מכאב ראש, הרפואה העממית ממליצה לקשור קליפה עבה של אבטיח למצח ולרקות. במצבי קדחת, דלקות, חום גבוה וכן במצבים של צימאון, מאד עוזרת שתיית מיץ אבטיח או אכילת בשר הפרי. ברפואה הסינית משתמשים במיץ אבטיח תוסס לטיפול בכוויות, אפילו כוויות קשות (עד לדרגה 3!).
הגבלות באכילת אבטיח:
- לאנשים שסובלים מגזים אין להרבות באכילת האבטיח.
- לאנשים חולי סכרת אין לאכול דבש אבטיחים.
- לחולה סכרת לא תלויה באינסולין לא מומלץ לאכול יותר מ- 300 גרם אבטיח ליום. לחולה סוכרת התלוי באינסולין לא מומלץ לאכול יותר מ- 1 ק"ג אבטיח ביום.
אתם יכולים לבדוק אם לא הוזרק צבע לאבטיח, אם תיקחו חתיכה מהפרי ותשימו אותה בכוס מים קרים. לא יחולו שום שינויים עם פרי טבעי, ואילו פרי צבוע יצבע את המים בוורוד.
בשנת 2005 ביפן החלו למכור אבטיחים בצורת קובייה. כדי לגדל אבטיח כזה, בזמן הגידול מחזיקים אותו בקופסת זכוכית. פרסומת טוענת שאבטיח בצורת קוביה נוח במיוחד לאחסון וגם לא מתגלגל מהשולחן. היום מגדלי האבטיחים כבר מתפארים באבטיחים בצורת פירמידה. אומרים שהם נראים מדהים על השולחן...
|