לאחר ניצחון המכבים את היוונים, המכבים נכנסו לירושלים וביקשו להדליק שוב את המנורה שעמדה בבית המקדש. אך אבוי! היוונים טמאו במתכוון את כל השמנים שהיו בבית המקדש ואת המנורה יש להדליק רק בשמן זית טהור. המכבים לא התייאשו וערכו חיפוש יסודי בבית המקדש והנה הפלא ופלא! נמצא פך שמן אחד טהור החתום בידי הכהן הגדול. אבל ידוע היה כי כמות השמן בכד הקטן מספיקה ליום אחד בלבד, בעוד ייצור שמן חדש ייארך שמונה ימים. בכל זאת הדליקו המכבים את המנורה והשתמשו בשמן שנמצא בכד הקטן וקיוו לנס... ואכן נס גדול היה פה! השמן דלק שמונה ימים רצופים, עד להגעת שמן חדש לבית המקדש.
ומאז ועד היום, לזכר הנס, אנו חוגגים את חג החנוכה במשך שמונה ימים, ומדליקים חנוכיה הדומה במראיה למנורה בבית המקדש שהיתה בעלת שמונה קנים.
בנוסף לשימושו של שמן הזית בהדלקת המנורה בבית המקדש, שמן הזית מוזכר בהקשרים נוספים במקורות:
- שמן זית הוא אחד משבעת המינים בהם נתברכה ארץ ישראל.
- בבית המקדש נהגו למשוח כלים בשמן זית וכן נמשחו בו כוהנים ומלכים.
גם כיום שמן הזית נחשב המשובח מבין השמנים ומהווה חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי והים תיכוני ומתאפיין בארומה וטעם ייחודיים המשבחים כל מאכל.
כיצד משפיע שמן הזית על בריאותנו?
שמן זית מגן על כלי הדם שלנו ומונע טרשת עורקים ומחלות לב: שמן הזית מכיל כמות גדולה של חומצת שומן חד-בלתי רוויה הנקראת: חומצה אולאית, אשר באופן מופלא עוזרת בהורדת רמות ה"כולסטרול הרע" - LDL, ובמקביל מעלה את ה"כולסטרול הטוב" - HDL.
שמן זית לספיגה טובה של סידן: בשמן זית ישנו איזון בחומצות השומן באופן הדומה לחומצות השומן המצויות בחלב אם. האיזון הזה הינו תנאי אופטימלי לספיגת הסידן. לכן, רצוי לשלב מאכלים המכילים סידן עם שמן זית. דוגמאות לשילובים כאלה: גבינת לאבנה עם שמן זית, טחינה עם שמן זית, חומוס עם שמן זית.
שמן זית ומניעת מחלות והאטת תהליכי הזדקנות: שמן הזית מכיל כמות גבוהה של ויטמין E שהוא נוגד חמצון בפני עצמו וכן כמות גבוהה של נוגדי חמצון מסוג פוליפנולים (אלה המצויים גם ביין האדום, ברימון ובתה הירוק). תרומתם לבריאותנו במניעת מחלות ובראשן מחלת הסרטן, הגנה על כלי הדם וויטמין E השומר על תאי העור שלנו מפני הזדקנות.
יציבות השמן ועמידותו בחום לעומת שמנים אחרים: כל השמנים נהרסים בחימום. חומצות השומן בשמן הזית הינן יציבות ולכן לוקח להן זמן רב יותר, לעומת שמנים אחרים, להתקלקל ולהיהפך לרעילים.
חיסרון: כל כך הרבה יתרונות בשמן הזית! האם ניתן להתקיים רק עליו? האם שמן הזית יכול לספק לנו שומן ממקור בלתי רווי מבלי צורך לגוון שומנים בלתי רוויים ממקורות אחרים מהצומח? התשובה היא לא. בשמן הזית חסרות חומצות שומן חיוניות מסוג: אומגה 3 ואומגה 6, לכן אי אפשר להתקיים רק על בסיס שמן זית.
ישנם סוגים רבים של שמן זית, איזה שמן הכי טוב לנו למאכל?
שמן זית איכותי יסומן במילים: "כבישה קרה, כתית מעולה".
כבישה קרה - הפקת השמן מן הזיתים נעשתה בטמפרטורה של עד 30 מעלות צלזיוס ולא יותר. זה חשוב מאחר ושמן שמופק בטמפרטורה גבוהה, מעל 30 מעלות, חומצות השומן הבלתי רוויות שבו, הפכו בתהליך החימום לתרכובות רעילות ומזיקות.
כתית מעולה - זהו שמן שהופק בכבישה קרה ורמת החומציות שלו לא עולה על 0.8%. אחוז החמיצות מושפע מפגעים ונגעים בפרי, מידת המהירות בה מעבירים את הזיתים לבית הבד לאחר המסיק וגם תהליך הניקיון בבית הבד עצמו.
נכתב ע"י ורד שומרוני, נטורופתית ומטפלת בתזונה. אין להעתיק/לצלם/לשכפל או לעשות כל שימוש במאמר - אך ורק באישור מפורש בכתב של הכותב - ורד שומרוני.
|