בגילאים המבוגרים ישנה ירידה בתפקודי היומיום: ירידה בתנועתיות, גמישות המפרקים, גמישות השרירים, ירידה ביכולות לבצע פעילות יומיומית, ירידה בסיבולת לב ריאה וירידה בחיוניות. במשך השנים ישנה גם ירידה במסת העצם, מסת השריר והשומן. בנוסף לכל, עלולות להיווצר מחלות הקשורות לגילאים המבוגרים, כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, בעיות מפרקים ומחלות נוספות הקשורות להזדקנות תאי המוח. הפעילות הגופנית בגילאים המבוגרים עשויה לשפר ולעיתים אף למנוע חלק מהתופעות הללו.
ישנם מחקרים שונים הסותרים אחד את השני, חלקם מדברים בעד פעילות גופנית דווקא מאומצת יותר בגיל המבוגר וחלקם מדברים בעד פעילות גופנית מתונה ורגועה. אין ספק שכל המחקרים תומכים בפעילות גופנית כזו או אחרת.
פעילות גופנית סדירה וקבועה היא אחד הגורמים החשובים בהאטת הקצב של דלדול מסת העצם המואץ עם העלייה בגיל, כלומר, בהקטנת הסיכון לאוסטיאופורוזיס. נוסף על כך, מקטינה הפעילות הגופנית את הסיכון לחלות במחלות השמנת היתר, סוכרת מבוגרים, יתר לחץ דם ורמת שומנים לא תקינה בדם.
יתרון נוסף לפעילות גופנית סדירה ומבוקרת הוא בתחום הנפשי: היא עשויה לשפר את התדמית העצמית ואת מצב הרוח ולשמש מקור להנאה רבה.
ידוע שאנשים מבוגרים לעיתים לוקים בדיכאון קל ובחוסר מצב רוח בגלל התחושה שהנה הם לקראת סוף חייהם, כבר יצאו לפרישה ממקומות העבודה, לעיתים הם התאלמנו מבני זוגם וילדיהם כבר אינם זקוקים להם.
המלצות לפעילות גופנית
באופן אישי אני ממליצה לכל אחד (ולא משנה מה גילו) לעסוק בפעילות גופנית המתאימה לו ואותה הוא אוהב. המלצותיי לגיל המבוגר הן:
- הליכה בת 25-30 דקות, בין 4-5 פעמים בשבוע.
- שחייה.
- אימון כוח קל (כדורים קטנים, משקוליות, גומיות).
- שיעור "כסאות" (אימון המתקיים כולו על כסאות).
- פילאטיס.
- אימון עיצוב קל.
- אימון בקבוצה - האימון בקבוצה, מעבר לפעילות הגופנית שהוא מעניק, הוא גם מפגש חברתי התורם גם להעלאת מצב הרוח. אנשים נפגשים, מדברים ויוצרים קשרים חברתיים מעבר לפעילות המשותפת.
אין ספק שפעילות גופנית בכלל ובגילאים המבוגרים בפרט יכולה לתרום רבות לא רק למצב הגופני שלנו אלא גם למצב הנפשי. חשוב כמובן לבחור את מה שמתאים לנו ואת מה שאנחנו הכי אוהבים.
שלכם, שרית נוימן.
|